Mini computer kopen? Dit zijn de beste modellen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een mini computer of mini PC is een desktop een handzaam formaat. Maar vergis je niet, deze kleine computer is krachtig genoeg voor al je werkzaamheden. Je hebt de keuze uit minicomputers met Windows besturingssysteem maar ook Android mini pc’s. Een mini computer kopen? Ontdek de beste modellen van dit moment.

Uitleg over de mini computer

Computers worden met de jaren veel kleiner. Kijk maar naar de laptop die tegenwoordig veel minder weegt dan pakweg 10 jaar geleden. Heb je behoefte aan een desktop PC die niet al te groot is dan kom je bij een mini computer uit.

De voordelen van een mini computer zijn groot:

  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Eenvoudig weg te werken achter de monitor
  • Werkt stil
  • Energiezuinig

Enig nadeel is dat een mini computer niet zo eenvoudig uit te breiden is. Dit komt omdat je aan beperkte ruimte vastzit.

Gebruik van een mini PC

Waar gebruik je een mini computer voor? Eigenlijk voor alles waar je ook een normale desktop PC voor inzet. Denk maar eens aan het afspelen van films, internetten, foto’s bewerken, muziek downloaden of beluisteren en nog veel meer.

Een mini computer kun je zelf samenstellen. De meesten kleine pc’s zijn voorzien van een aansluiting die je heel eenvoudig aan de monitor.

Mini computer kopen: de beste modellen

Wanneer je naar minicomputers kijkt is er heel veel keuze. Denk maar eens aan de populaire Apple Mac mini of de Intel NUC. Maar ook de Android mini pc’s zijn erg geliefd. De prijzen variëren. Zo heb je een Lenovo mini PC voor ongeveer € 290. Terwijl je voor de Mac mini al snel meer dan € 800 betaalt.

Een mini computer kopen? Hieronder vind je een aantal modellen waar je zeker iets aan hebt.

Intel NUC Compleet PC

De Intel NUC is een zeer populaire mini computer. Hij is helemaal compleet, je kunt er dus direct mee aan de slag. Deze kleine PC is voorzien van 240 GB SSD opslagruimte. Hij draait op Windows 10 Pro, een ontzettend goed besturingssysteem.

Met de processor zit het wel goed. Deze heeft vier kernen en een kloksnelheid van 1,5 GHz. Het intern geheugen bedraagt 8 GB. Verder zit er ook een videokaart Intel HD Graphics 500 in. Je maakt gebruik van ethernet, wifi en Bluetooth. Hij heeft ook verschillende aansluitingen waaronder USB 3.0, VCA en HDMI.

Deze mini computer heeft een vermogen van 65 W en is hiermee zuinig in gebruik. Hij is vooral geschikt voor zakelijk gebruik maar ook voor normaal dagelijks gebruik. Met een afmeting van 11,1 X 11,5 cm is dit echt een klein model.

Bekijk Intel NUC

Apple Mac Mini (2020)

Naast de Intel NUC mini computer is ook de Apple Mac mini een absolute aanrader. Vooral praktisch voor Apple liefhebbers, hij is namelijk compatibel met andere Apple apparaten. Een krachtige desktop computer die alles kan aansturen. Denk hierbij aan domotica of slimme apparaten.

Deze mini computer is uitgerust met de snelste processor van dit moment. Dit geeft hem veel rekenkracht voor het uitvoeren van industriële taken. De processor met vier processorkernen heeft een kloksnelheid van maar liefst 3,6 GHz. Hij heeft een maximum intern geheugen van 64 GB en een opslagcapaciteit van 256 GB (SSD).

Over de videokaart veel goeds: het betreft hier een Intel HD graphics 630 videokaart. Hij maakt connectie met headphone en HDMI. Er zijn twee USB 3.1 poorten aanwezig met in totaal 6 USB-poorten. Verder natuurlijk ethernet, wifi en Bluetooth.

Naar Apple Mac Mini

ASUS PN40

Wil je een mini computer kopen we hier niet teveel geld aan uitgeven? Dan is de Asus mini PC zeker iets voor jou. Het betreft hier het model PN40. Deze is voorzien van een Intel Celeron processor met vier processorkernen. De kloksnelheid bedraagt 1,6 GHz. Verder heeft hij een intern geheugen van 128 GB. Overigens is het intern geheugen uitbreidbaar (opbouw of USB).

Deze mini computer beschikt over Bluetooth en over ethernet en wifi. Hij heeft een netvoeding van 65 W en is hiermee energiezuinig. Dit model draait op een besturingssysteem.

Bekijk ASUS PN40

Een computer stick

Het is misschien een beetje vreemd: een mini computer als USB stick. Maar het kan dus echt. Het gaat hier om een mini pc van Intel met vooraf geïnstalleerde Windows 10 Home. Een klein en energiezuinig apparaat dat voorzien is van een quadcore Intel Atom Processor. Deze heeft ook een draadloze ingebouwde connectiviteit.

Het werkgeheugen is 2 GB groot. Verder maak je gebruik van 32 GB SSD/flash opslagruimte. Deze computer stick is uitgerust met twee USB poorten. Let erop dat het werkgeheugen niet uitbreidbaar is. Wel kun je gebruik maken van een extern geheugenslot (micro SD). Met deze mini computer in de vorm van een stick maak je gebruik van Bluetooth en wifi.

Wat je met een computer stick kunt? Het is geen gamecomputer maar je kunt er prima mee over het internet surfen, niet al te zware spelletjes spelen en kantoor programma’s uitvoeren. Ook zeer geschikt als back-up computer. Geschikt voor het afspelen van (YouTube) films. Een dergelijke computer stick kost rond de € 125-€ 175.

Garantie op mini computer

Hoe klein je mini computer ook is, je hebt er altijd gewoon garantie op. In veel gevallen bedraagt dit 1-3 jaar. Bekijk even wat de garantieperiode is en of je het eventueel kan en wil uitbreiden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Mini computer kopen? Dit zijn de beste modellen
Schuiven naar boven