Motorhelm kiezen: ontdek jouw type helm

Bijgewerkt: 15 januari 2024

In de auto draag je een veiligheidsgordel, in de achtbaan zit je achter veiligheidsbeugels. Omdat je op een motor kwetsbaar bent is een motorhelm een must. De helm beperkt schade aan het hoofd bij een val of botsing. Weet je niet welke motorhelm je moet kiezen? In deze koopgids omdat je welk type helm het beste bij jou past.

Is een motorhelm eigenlijk wel verplicht?

Voordat je een (nieuwe) motorhelm aanschaft, is het handig om te weten wanneer je deze verplicht moeten dragen. Op een motor moet je altijd een goedgekeurde helm dragen. Daarnaast is het dragen van een helm ook verplicht op een brommer, scooter of snorfiets.


Let op het verschil tussen motorhelm en scooterhelm

Op een motor draag je altijd een motorhelm. Bestuur je een scooter of zit je achterop, dan mag je een motorhelm dragen maar dit mag ook een scooterhelm zijn. Een scooterhelm is lichter van gewicht en lager in prijs. Het biedt echter niet de juiste bescherming tijdens het motorrijden.

Welke motorhelm kiezen? Enkele tips

Vind je het ook zo lastig om een goede motorhelm te kiezen? Allereerst is het belangrijk dat je een nieuwe helm koopt. Nooit tweedehands, want deze kan verborgen defecten hebben. Bescherming van jouw hoofd is ontzettend belangrijk. Neem daarom het zekere voor het onzekere en koop een nieuwe helm altijd in de winkel of bij een webshop.

Verschillen soorten motorhelmen

Wil je motorhelmen vergelijken? Je moet weten dat er drie verschillende soorten zijn.

Integraalhelm

Dit is een helm met kinstuk. Hierdoor zit de helm stevig en schuift niet makkelijk weg. Dit type helm is ideaal wanneer je lange afstanden rijdt.

Systeemhelm

De systeemhelm lijkt op de integraalhelm. Het verschil is dat het kinstuk opklapbaar is. Dit is vooral prettig wanneer je kortere stukken rijdt. Qua prijs maakt het niet veel verschil of je voor een integraalhelm of systeemhelm kiest. De prijs is vooral afhankelijk van het merk en het model.

Jethelm

Wist je dat de jethelm een bepaald imago heeft? Hij wordt vooral door Vespa rijders en liefhebbers van Harley-Davidsons gedragen. Dit type helm heeft geen kinstuk.

Daarnaast worden helmen soms in andere categorieën ingedeeld, zoals de crosshelmen, multihelmen en replica helmen.

Het belang van een kinstuk

Zonder kinstuk kun je makkelijk communiceren tijdens een stop. Een jethelm is altijd open aan de kin, en bij een systeemhelm kun je dit wegklappen. Velen vragen zich af of een jethelm wel veilig genoeg is. Ja, deze helm beschermt de schedel meer dan voldoende. Alleen is het kingedeelte niet beschermd bij een valpartij of botsing. Daarom is een jethelm vooral geschikt voor motorrijders die rustig rijgedrag vertonen.

Hier moet je op letten bij het kopen van een helm

Een motorhelm kiezen kan soms erg lastig zijn. Let in ieder geval altijd op de certificering. De helm moet officieel zijn goedgekeurd.

Veiligheid en comfort spelen een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Allereerst moet de helm goed op het hoofd passen. In een winkel kan een verkoper je helpen, maar wanneer je online bestelt moet je zelf de maat bepalen. Neem een meetlint en meet de omtrek van de schedel (ter hoogte van het voorhoofd).

OmtrekHelmmaat
53-54 cmXS
55-56 cmS
57-58 cmM
59-60 cmL
61-62 cmXL
63-64 cmXXL

De helmmaat kan per fabrikant en klein beetje verschillen, maar komt grotendeels overeen met bovenstaande tabel. Heb je online een motorhelm besteld en past deze niet goed? Dan mag je hem binnen de zichttermijn retour sturen.

De ventilatie

Natuurlijk is ventilatie ook belangrijk. Bij goede merken is altijd veel aandacht aan zowel de veiligheid als de ventilatie besteed. Denk hierbij aan merken als Scorpion, Shark en ROOF. Wees voorzichtig met hele goedkope motorhelmen, deze kunnen soms een slechte ventilatie hebben.

Bij helmen met een verluchting komt lucht van buitenaf naar binnen. Dit zorgt voor een continu frisse stroom van lucht in het gezicht. Wanneer je een vizier hebt, is dit extra prettig omdat het hierdoor vrij blijft van condens. Ook wordt het niet zo snel warm in de helm.

De meeste helmen hebben bovenop een ventilatiekanaal. Maar dit kan ook extra bij de kin aanwezig zijn. Een goede ventilatie brengt maximaal comfort met zich mee.

De prijs van motorhelmen

Wat is een goede gezondheid en je leven jou waard? Beknibbel nooit op de kosten met betrekking tot veiligheid. Investeer in een veilige en duurzame motorhelm die je in alle omstandigheden de beste bescherming biedt. Maar ook voor maximaal comfort zorgt.

Een goede motorhelm is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 179, oplopend tot € 800. Voor mensen met een beperkt budget zijn er ook helmen vanaf € 100 verkrijgbaar. Let op met hele goedkope helmen (tussen de € 40 en € 80). Bij een heel goedkoop model moet je vaak op comfort inleveren. Ook is het belangrijk om goed naar de certificering te kijken: koop alleen een goedgekeurde motorhelm.

Dit artikel is in samenwerking met Chromeburner tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Motorhelm kiezen: ontdek jouw type helm
Schuiven naar boven