Dit zijn goede lounge banken voor ontspannen avonden

Bijgewerkt: 15 januari 2024

Samen gezellig op de bank voor een filmavond, of onderuit gezakt nieten van een goed gesprek. Op een loungebank zit je als een koning(in). De kussens zitten heerlijk, en je zou er ook best op kunnen slapen. Bij een loungebank is het belangrijk dat de rugleuning in de juiste hoek staat, zodat je niet te veel onderuitzakt. Voorkom een miskoop en ontdek de beste lounge banken.

Ergonomisch zitten? Nu even niet!

Op de werkvloer krijg je te maken met een ergonomische werkplek, zoals een goede bureaustoel en aanpasbaar bureau. Ook thuis is het belangrijk dat je goed en comfortabel op de bank zit. Je wil immers geen rugklachten, of een verergering van bestaande klachten.

Ergonomisch zitten is in veel gevallen belangrijk. Bij een loungebank gaat het vooral om comfort en het ‘vakantiegevoel’ dat je ervaart. Plof je elke dag op je loungebank neer, dan is een ergonomisch ontwerp stiekem toch wel belangrijk.


Het verschil tussen een loungebank en een hoekbank

Loungebanken zijn hoekbanken, herkenbaar aan de opbouw. Maar een hoekbank is nog niet direct een loungebank. Hoe zat dat ook alweer?

Bij een hoekbank heeft het hoekgedeelte een rugleuning. Deze is dus bedoeld als zitplek. Een lounge bank heeft wel een hoekgedeelte, maar niet met doorlopende rugleuning. Het laatste gedeelte is vrij van rugleuning. Dit gedeelte is bedoeld om te liggen, niet om te zitten.

Dit type bankstellen zijn zeer geschikt voor woonkamers, hoewel je ze ook in hobbykamers en zelfs op kantoren tegenkomt.

Waarom voor een loungebank kiezen?

Op een loungebank zit je comfortabel en rustig. Maar je kunt er ook op liggen. Dankzij de opstelling zijn loungebanken een aanvulling op je interieur. Je hebt ook loungebanken voor buiten. Deze zijn voorzien van weerbestendige kussens. Ook de bank zelf is goed bestand tegen verschillende weersinvloeden.

Uiteraard staat een tuinset niet zo mooi in je woonkamer, en plaats je een meubelstuk niet zomaar in je tuin.

Het formaat van de bank

Bij het kiezen van een afmeting spelen een aantal zaken een belangrijke rol:

  • Hoeveel personen je huishouden telt, en of je vaak bezoek verwacht.
  • De beschikbare ruimte in je woonkamer (of waar de bank ook komt te staan).
  • Je persoonlijke voorkeur (sommige mensen hebben graag wat meer zitruimte).

Een bank met een totale lengte van 180 tot 200 cm is geschikt voor 2 personen met veel zitruimte, en met een lengte van 225 cm creëer je drie zitplekken. Een bank voor vier personen heeft een lengte van 260 tot 280 cm.

Houd bij een loungebank altijd rekening met het loungegedeelte. Dit is het gedeelte waarop je ligt, minder geschikt om te zitten. Mogelijk heb je dus een grotere loungebank nodig om allemaal te kunnen zitten.

Let op het aantal graden rugleuning van de loungebank

Omdat je een loungebank dagelijks gebruikt, is het belangrijk dat hij ergonomisch maar toch comfortabel zit. Vooral de stand van de rugleuning speelt een belangrijke rol. De hoek tussen zitting en rugleuning moet tussen de 95 en 105 graden liggen. Wanneer de rugleuning geheel rechtop staat maakt deze een hoek van 90°. Hij moet dus een klein beetje achterover kantelen, maar niet teveel.

Een bank met een rugleuning die op 90° staat, zorgt ervoor dat je te veel rechtop zit. Staat de rugleuning in een hoek van 110° of meer dan zak je teveel onderuit.

Hoe weet je nu of de hoek tussen zitting en rugleuning goed is? Je kunt immers niet met een winkelhaak aankomen. In een winkel is het belangrijk dat je de bank uitprobeert. Ga er uitgebreid op zitten en neem verschillende houdingen aan. Het moet vooral prettig aanvoelen.

Bestel je een loungebank online? Bij de allergoedkoopste aanbieders weet je vaak dat de ondersteuning niet zo goed is. Dit soort banken zakt al snel door. Let enerzijds op kwaliteit versus prijs, kijk aan de andere kant ook goed naar de foto’s in de webshop.

Bij elk product staan belangrijke details omschreven. Wanneer je toch twijfelt over de ondersteuning, kun je altijd contact opnemen met de webshop.

Kopen op afstand: kun je een loungebank terugsturen?

Wanneer je online kleding of een gadget bestelt vind je het normaal om dit terug te sturen wanneer je niet tevreden bent. Kan dit ook bij online een loungebank kopen? Hoe gek het ook klinkt: ja, je kunt een online bestelde bank of andere meubelstuk gewoon terugsturen.

Wanneer je online iets bestelt geldt de bijzondere wet ‘kopen op afstand’. Uitgezonderd maatwerkproducten. Heb je een loungebank via een webshop gekocht en staat hij achteraf toch niet zo mooi in je woonkamer? Of ben je niet tevreden over het comfort dat hij biedt, of de kleur? Neem contact met de webshop op. Ze leggen je uit hoe het retourneren in zijn werking gaat. Vaak komt het bedrijf (tegen betaling) de bank bij jou ophalen, want als pakketje bij het postkantoor afgeven is een beetje lastig.

Dit artikel is in samenwerking met Woonsquare tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit zijn goede lounge banken voor ontspannen avonden
Schuiven naar boven