Nadeel Chromebook: de 7 belangrijkste nadelen op een rij

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wat zijn de nadelen van een Chromebook? Goed dat je hier naar kijkt, want je hoort alleen over de voordelen. Toegeven, een Chromebook is erg praktisch en ook nog eens razendsnel. Toch kun je zeker wel een Chromebook nadeel bedenken. Anders helpen bij je wel, want in dit artikel vind je 7 belangrijke nadelen van Chromebooks op een rij.

De beste Chromebook

Dat je naar de nadelen van een Chromebook kijkt betekent dat je op zoek bent naar een nieuwe laptop. Eerst maar even de beste Chromebook van dit moment tonen (de top 3). Hierna volgen die oh zo belangrijke nadelen.

Lenovo Chromebook

Een Lenovo Chromebook is een van de best verkochte merken. Dit heeft onder andere met de goede prijs-kwaliteitverhouding te maken. Je bent ergens tussen de € 260 en € 330 kwijt, dat valt echt wel mee. Bovendien beschikken deze Chromebook’s over een Intel Celeron processor met een ruim werkgeheugen. Ook is er sprake van flash opslagruimte.

Bekijk Lenovo Chromebook

Acer Chromebook

Vroeger koos bijna iedereen met een lager budget voor een Acer computer. Inmiddels heeft het merk zich als zeer goed weten te profileren. De kwaliteit is uitstekend, de prijs is ook prima. Voor een gemiddelde Acer Chromebook ben je tussen de € 320 en € 380 kwijt. Iets duurder dan bovenstaand merk maar wel iets beter. Voorzien van Intel Celeron processor en flashopslag.

Bekijk Acer Chromebook

HP Chromebook

Dit merk is toch wel het neusje van de zalm. HP staat namelijk voor de allerbeste kwaliteit. Je zou denken dat het merk ook duur is maar dat valt echt wel mee. Reken op een aanschafprijs van € 260 tot € 380. Hierdoor vind je altijd iets wat binnen je budget past. Ook deze modellen hebben een Intel Celeron processor, flashgeheugen en lichte software.

Bekijk HP Chromebook

7 nadelen Chromebook

Het is natuurlijk niet leuk om te ontdekken dat een Chromebook ook een nadeel heeft. Of nou ja één, het zijn er in dit geval zeven. Niet dat ze alle 7 zo slecht zijn maar wel belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Goed, we starten met het eerste nadeel van een Chromebook.

1. Werken in de Cloud

Bij een normale PC of laptop sla je bestanden op je computer op. Dit werkt niet met een Chromebook: je slaat alles in de Cloud op. Voor velen is dit een groot nadeel van een Chromebook. Maar is dat eigenlijk wel zo? Niet helemaal, want je bestanden staan veilig online opgeslagen. Hierdoor kun je er altijd bij, ook wanneer je Chromebook het begeeft en je later een nieuw apparaat hebt.

Toch kan werken in de Cloud ook wel wat nadelen met zich meebrengen. Zo kan de Cloud uiteindelijk volraken. Je moet dan de online opslagruimte uitbreiden, iets dat soms geld kost.

2. Altijd internetverbinding nodig

Omdat je op een Chromebook in de Cloud werkt heb je ook altijd een internetverbinding nodig. Valt de verbinding weg dan kun je niet bij de opgeslagen bestanden. Ook lastig wanneer je samen met anderen aan een document werkt want ook dit staat in de Cloud. Oplossing voor dit probleem is het aansluiten van een externe schijf op je Chromebook. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit systeem kan aansluiten middels USB, want dat is het enige wat je tot je beschikking hebt.

Wees er wel zeker van dat de harde schijf compatibel is met Chromebook. Sommige modellen werken alleen met Windows of Mac.

3. Beperkingen bij Chromebook voor scholieren

Veel scholen werken met Chromebook. Wanneer een scholier een Chromebook krijgt dan zit deze aan beperkingen vast. De ICT-afdeling van de school bepaalt namelijk wat wel en niet mogelijk is. Mogelijk werken bepaalde bestanden of apparaten niet. Wanneer je als scholier wél gebruik wil maken van deze mogelijkheden moet je contact opnemen met de beheerder. Dit kan natuurlijk een groot nadeel van je Chromebook zijn, want je bent van anderen afhankelijk.

4. Goedkope behuizing

Een Chromebook is goedkoper dan aanschaf van een laptop. Dit heeft onder andere met de plastic behuizing te maken. Aan de ene kant is dit een goede keuze omdat dit het Chromebook licht van gewicht maakt. Ideaal voor scholieren en studenten, maar ook voor werkenden. Aan de andere kant is een plastic behuizing natuurlijk minder stevig. Dit voel je maar je merkt dit ook, want de behuizing kan wat sneller kapot gaan.

5. Batterij wordt niet altijd opgeladen

Dit is een groot nadeel van Chromebook: de batterij wordt niet altijd goed opgeladen. Dit heeft verschillende oorzaken die niet altijd te achterhalen zijn. Het kan aan de software maar ook aan de hardware liggen. Hoe dan ook, het schijnt vaker bij Chromebooks voor te komen.

Om het probleem op te lossen haal je de oplader uit het stopcontact en sluit je deze weer aan. Vervolgens is het belangrijk om je Chromebook minimaal 30 minuten aan de lader te laten liggen. Mocht het probleem nog niet verholpen zijn, probeer dan een reset uit. Een Chromebook via school valt niet zomaar te resetten, dat moet de beheerder doen.

6. Toetsenbord, touchscreen of touchpad werkt niet

Doordat een Chromebook een alles-in-een laptop is loop je ook wat sneller tegen technische problemen aan. Het komt dan ook regelmatig voor dat het toetsenbord, touchscreen of juist het touchpad niet werkt. Vaak is dit op te lossen door de Chromebook uit en weer in te schakelen. Daarnaast kun je proberen om te browsen als gast. Als laatste een harde reset uitvoeren of terugzetten naar fabrieksinstellingen.

7. Niet geschikt voor zware programma’s

Maak je gebruik van foto- of videobewerkingssoftware of game je veel? Dan is een Chromebook zeker niet geschikt. Het zijn echte werk- en studielaptops, verder kun je er niet veel mee. Belast de processor van je Chromebook dan ook niet te zwaar. Doe je dit wel dan zul je merken dat hij steeds trager wordt.

Dit waren 7 nadelen van een Chromebook. Je ziet dat niet alles zo erg is als het lijkt. Twijfel je tussen een laptop of Chromebook? Hieronder nog even de voordelen van een Chromebook:

  • Supersnel opstarten (binnen 10 seconden)
  • Altijd toegang tot je bestanden
  • Licht van gewicht
  • Geen licentiekosten

Zo, dit waren ook wat voordelen van een Chromebook. Nu kun je veel beter een juiste keuze maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadeel Chromebook: de 7 belangrijkste nadelen op een rij
Schuiven naar boven