Overlast door ruziënde buren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen maakt wel eens ruzie, dat is heel normaal. Maar wat moet je doen als je buren ruzie hebben en dit erg vaak voorkomt? Overlast door ruziënde buren is heel vervelend. Het gaat niet alleen om geluidsoverlast, je kunt hier ook stress door ervaren. Wanneer het geruzie ‘s nachts plaatsvindt lig je er misschien wakker van. Ook kunnen er zorgen ontstaan omtrent de veiligheid van kinderen uit dat gezin.

Geluidsoverlast door ruzie

Hoe zit dat nu met geluidsoverlast door ruzie, is dit toegestaan of kun je hier iets tegen doen? Je hebt normale leefgeluiden van je buren te accepteren. Ruzie maken valt ook onder leefgeluiden, want het komt zelfs in de beste relaties voor.

Wel worden er grenzen gesteld met betrekking tot het geluidsniveau. Overdag mag er niet meer dan 50 dB je woning binnenkomen. Dit is vergelijkbaar met een auto die langsrijdt, of de koelkast die aanslaat wanneer je hier vlak naast staat. Wanneer het geruzie overdag van eenzelfde geluidsniveau is,dan kun je er weinig tegen doen.

‘s Nachts mag het geluidsniveau maximaal 40 dB bedragen, maar moet dit ook kortstondig zijn. De hele nacht 40 dB aan geluidsoverlast is niet toegestaan.

Moet ik ingrijpen bij een ruzie bij de buren?

Het gaat niet altijd om geluidsoverlast door ruziënde buren, maar vooral door de zorgen die je hierdoor krijgt. Gaat het wel goed met de man of vrouw des huizes en hoe zijn de kinderen eraan toe? Lopen huisdieren gevaar of is er misschien een kans dat er brand wordt gesticht?

Wanneer een ruzie af en toe plaatsvindt hoef je niet direct in te grijpen. Overigens is zelf ingrijpen nooit verstandig. Bij vermoedens van huiselijk geweld kun je dit melden, hier is een speciaal meldpunt voor.

Wat je kunt doen bij overlast door ruziënde buren

Geschreeuw, deuren die hard worden dichtgeslagen, spullen die door de kamer vliegen of gehuil. Bij ruziënde buren lijkt het soms alsof je er middenin zit. Vooral wanneer zowel jij als de buren en ramen open hebben staan, dan is alles duidelijk hoorbaar. Tijdens een ruzie lopen de emoties zo hoog op dat het ook kan gebeuren dat de buren in de tuin ruzie staan te maken. Zo kan de hele buurt meegenieten.

Ervaar je geluidsoverlast door ruziënde buren? Dit kan je eigen woongenot flink verknallen. Bovendien kun je stress ervaren, last krijgen van slaapproblemen en zelfs hart- en vaatziekten ontwikkelen. Dit laatste lijkt misschien een beetje ver te gaan maar dit komt wel degelijk voor.

Hieronder wat tips om minder overlast door ruziënde buren te ervaren.

1. Spreken is zilver, zwijgen is goud

Wanneer je een ruzie tussen je buren hoort hoef je niet direct in actie te komen. Soms is deze ruzie eenmalig of komt het af en toe voor. Bedenk dat sommige mensen zeer temperamentvol zijn. Ook kunnen karakters met elkaar botsen. Dat twee mensen ruzie hebben wil nog niet direct zeggen dat ze elkaar fysiek of mentaal pijn doen.

Komt het geruzie niet vaker dan eenmaal per maand voor, dan is een kwestie van accepteren. Je hoeft je buren hier niet op aan te spreken, zwijgen is veel beter.

2. In gesprek gaan wanneer het ‘s nachts gebeurt

Komen de ruzies voornamelijk ‘s nachts voor? Heel vervelend want hierdoor word je uit je slaap gehouden. Het beste is om de buren te laten weten dat je last hebt van nachtelijke geluiden en hierdoor slecht kunt slapen. Je hoeft niet direct op de ruzies te wijzen, dat weten ze zelf ook wel.

3. Een buurtbemiddelaar

Wanneer ruzies uit de hand lopen of erg vaak voorkomen zou je een buurtbemiddelaar in kunnen schakelen. Deze gaat met de buren in gesprek.

4. Meldpunt Veilig Thuis

Maak je je zorgen over de veiligheid van een van de buren? Wanneer deze zorgen erg groot zijn kun je het beste een melding bij Veilig Thuis doen. Gaat het om de veiligheid van een kind, doe dan een melding bij de gemeente, afdeling kinderbescherming. Overigens kan dit ook bij Veilig Thuis, waar de melding omtrent de zorgen over het kind ook wordt opgepakt.

Wees je wel bewust van de gevolgen van deze melding. In het verleden is het wel vaker gebeurd dat kinderen onterecht bij de ouders werden weggehaald. Jeugdbescherming heeft in het verleden ontzettend veel ellende binnen gezinnen aangericht. Aan de andere kant schiet jeugdhulp ook ernstig tekort, vooral bij zaken waar directe ondersteuning of hulp is vereist.

5. Je woning beter isoleren

Je kunt ook de geluidsoverlast verminderen door de woning beter te isoleren. De tussenmuur isoleren is een goede oplossing. Dit is de muur die tussen die van jou en de buren zit. Dat isoleren doe je door een houten of metalen frame tegen de muur te plaatsen. Vul het frame met isolatiemateriaal waaronder akoestische panelen, glaswol of iets anders dat geluiden dempt.

Bekijk isolatiemateriaal

Vervolgens breng je gipsplaten aan, bij voorkeur dubbele platen. Op deze manier is de muur geïsoleerd. Het is aan te raden om de voorzetwand niet rechtstreeks tegen de muur te monteren maar een beetje vrij te zetten. Dat hoeft maar enkele millimeters te zijn. Wanneer je de voorzetwand rechtstreeks tegen de muur monteert dan kunnen geluidstrillingen door worden gegeven en komen ze alsnog je woning binnen.

Een geluidsmeting uitvoeren

Wanneer is er nu sprake van lawaaioverlast? Dit is vaak lastig te bepalen. Wat voor de een heel luid klinkt zal voor de ander nauwelijks overlast veroorzaken. Daarom is het altijd goed om een geluidsmeting uit te voeren. Dit kan door een bedrijf worden gedaan, maar dan ben je vrij duur uit. Het beste voer je een geluidsmeting zelf uit. Hiervoor heb je een speciaal apparaat nodig.

Naar geluidsmeters

Voor een geluidsmeter betaal je tussen de € 25 en € 89, afhankelijk van het model dat je kiest. De duurdere modellen beschikken over meer functionaliteiten. Maar met een goedkope geluidsmeter kun je ook ontzettend veel. Het apparaat maakt nauwkeurige geluids- en temperatuurmetingen.

Voer deze meting uit wanneer de buren ruzie hebben. Zo weet je exact hoeveel decibel je woning binnenkomt en of er daadwerkelijk sprake is van overlast.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Overlast door ruziënde buren
Schuiven naar boven