Paniekknop – persoonlijk alarm

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een paniekknop is een aanrader voor senioren, jeugdigen of mensen met een mentale of psychische aandoening. Maar ook voor iedereen die voor de beste veiligheid gaat. De paniek knop wordt dan ook wel het persoonlijk alarm genoemd. Je hebt keuze uit verschillende modellen zoals een armband, hanger of een apparaatje voor in de broekzak.

Werking van de paniekknop

Nagenoeg elke paniekknop heeft dezelfde werking. Zodra je hem indrukt worden dierbaren of de politie gealarmeerd. Sommige modellen hebben een intern bereik van 100-200 meter. Deze werken middels radiogolven of wifi. Maar je hebt ook modellen voor onderweg. Hierbij is het belangrijk dat de begeleider de ontvanger meeneemt.

Er is geen paniekknop die onafhankelijk op elke locatie werkt. Wil je dit wel, maak dan gebruik van de paniekknop op een smartphone. Hierbij is het belangrijk dat de gps-functie en mobiele data aanwezig is. Of ga voor het model met simkaart.

Een paniek knop kopen: de verschillende modellen

Het meest populaire model is de SOS paniekknop met wifi. Dit apparaatje hangt de gebruiker om zijn of haar nek. Het is ook mogelijk om de knop middels het koortje ergens anders aan te bevestigen, bijvoorbeeld een tas of kledingstuk. Toch is het voor het gebruiksgemak aan te raden om hem om de nek te hangen.

Dit model is betrouwbaar en van hoge kwaliteit. Omdat deze paniekknop middels wifi werkt is er geen sprake van maandelijkse vaste kosten. Met een druk op de knop krijgen vooraf ingestelde personen een alarmmelding op hun smartphone. Hierbij is het nodig om de paniekknop eenmalig met wifi te verbinden. Hierna werkt het apparaat zoals gewenst. Prijs: ongeveer € 39.

Bekijk paniekknoppen

Een ander populair maar duurder model (ongeveer € 69) is het model dat met radiogolven werkt. Deze heeft een bereik tot ongeveer 90 m. Hierdoor is dit apparaat nooit afhankelijk van de wifiverbinding, ideaal wanneer dit afwezig of onstabiel is.

Goedkope paniekknop

Heb je een beperkt budget, dan is de goedkope paniekknop een goed alternatief. Deze is verkrijgbaar voor een bedrag van ongeveer € 15 tot € 20. Dit model waarschuwt geen dierbaren of politie. Wanneer je op de knop drukt dan klinkt er een sterk geluid van ongeveer 118 dB. Dit moet aanvallers of overvallers afschrikken, maar ook anderen waarschuwen.

Naar SOS-knop met geluid

Dit model is vooral aan te raden tijdens wandelingen buitenshuis. Voor iedereen die zich kwetsbaar voelt of in een onveilige omgeving woont. De SOS-knop met geluid combineer je buitenshuis met de paniekknop voor wanneer je thuis bent. Deze twee apparaten werken onafhankelijk van elkaar.

Paniekknop met simkaart

Altijd en overal gebruik maken van de SOS-knop? Dan is er de paniekknop met simkaart. Deze is voor om de pols of de hals. Met een druk op de knop gaat er een signaal uit naar vooraf ingestelde personen. Vanwege de aanwezigheid van een simkaart is er sprake van een tweeweg communicatie.

Houd er rekening mee dat dit systeem duurder is, verkrijgbaar vanaf € 100. Een alternatief is de gps tracker met SOS knop. Houd senioren, kinderen, huisdieren of vervoersmiddelen met de gps tracker in de gaten. Je ziet altijd en overal de locatie. Bij het indrukken van de SOS knop krijg je een melding en de actuele locatie naar je smartphone doorgestuurd.

Bekijk gps-tracker met SOS-knop

Alarmsignaal naar de politie

Is er ook een paniekknop die een signaal naar de politie stuurt? Ja, er zijn alarmknoppen voor bedreigde personen verkrijgbaar. Met een druk op de noodknop wordt er direct contact gelegd met de alarmcentrale. Hierbij luistert de centralist met de situatie mee. Tegelijkertijd ontvangt de politie de actuele locatie.

De paniekknop met politie connectie is niet voor iedereen verkrijgbaar. Hij is bedoeld voor mensen die vanwege hun werk bedreigd worden, bestuurders, medewerkers van overheden en in andere situaties. Naast de alarmknop voor bedreigde personen is er ook een alarmsysteem voor slachtoffers van stalking. Dit systeem is verkrijgbaar via een hulpverleningsorganisatie of overheid.

Het beste persoonlijk alarm

Hoe weet je nu wat je moet kopen? Allereerst bekijk je in welke situatie de paniekknop wordt gebruikt. Is dit alleen binnenshuis, dan kun je het beste voor een model met wifi of radiofrequentie gaan. Binnen een verzorgingshuis is die op een radiofrequentie het beste persoonlijke alarm. Er is namelijk altijd een ontvanger in de buurt.

Wanneer de gebruiker alleen woont of vaker alleen thuis is, dan is een model met wifi aan te raden. Dit is het beste persoonlijk alarm omdat vooraf ingestelde personen op hun smartphone een melding krijgen. Gaat de persoon ook naar buiten en is dit verder dan de tuin? Het beste persoonlijk alarm werkt met een simkaart en 2-weg communicatie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Paniekknop – persoonlijk alarm
Schuiven naar boven