Permanent krullen zelf doen of bij de kapper

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met permanent krullen zie je er woest aantrekkelijk uit. De meeste mensen laten dit bij de kapper doen, maar dit kan erg prijzig zijn. Daarom kun je permanent krullen goed zelf doen. Wees hier wel een beetje voorzichtig mee want dit kan ook verkeerd uitpakken. Lees daarom onderstaande handleiding goed door.

Is een permanent slecht voor je haar?

Met permanent wordt vaak de permanent krullen bedoeld. Mensen met stijl haar dromen bijna altijd van krullen. Terwijl mensen van krullend haar juist voor stijl haar willen gaan. Het grootste voordeel van krullen is dat je haar altijd volume heeft. Je valt op, vlechten blijven mooi zitten en je hoeft je haar minder vaak te wassen.

De vraag is of een permanent slecht is voor je haar. Dat hangt weer van je type haar af. Heb je droog of beschadigd haar dan is permanent af te raden. Dit komt omdat een permanent je haar nog meer beschadigt. Gebruik je vaak highlights dan kun je beter niet voor permanent krullen kiezen. De producten van deze twee matchen niet goed.

Bestel online haarrollers

Permanent krullen zelf doen

Wil je permanent krullen zelf doen, dan heb je hulp van je partner of een vriend(in) nodig. Dit komt omdat je de rollers achter je hoofd niet op een goede manier kunt indraaien. Een ander ziet en kan dit veel beter. Wil je het toch zelf doen? Oefen eerst een paar keer met de rollers. Maak je haar nat, breng de rollers aan en wacht tot je haar droog is. Kijk of het resultaat zo geweldig is als je voor ogen had.

Voor permanent zelf doen moet je de volgende spullen in huis halen:

 • Permanentvloeistof
 • Haarrollers/ krulspelden
 • Puntkam

De handschoenen zijn vaak bij de permanentvloeistof geleverd. Verder zorg je voor handdoeken die vies mogen worden en wat vaseline of andere vette zalf.

Koop altijd een goede kwaliteit permanentvloeistof. Een aanrader is de Schwarzkopf Glamour Wave Kit. Bestel hem online kan krijg de volgende dag thuisbezorgd.

Bekijk Schwarzkopf Glamour Wave Kit

Een andere aanrader is KIS NeutraWave permanent. Dit product is wat goedkoper maar nog steeds van een uitstekende kwaliteit is. Geschikt voor moeilijk te permanenten natuurhaar en hiermee een uitkomst voor velen.

Naar KIS NeutraWave permanent

Zelf je haar permanenten: de handleiding

Hoe zet je een permanent? Hieronder vind je de handleiding voor permanent krullen.

Wil je eerst je haar verven of de uitgroei bijwerken, doe dit dan twee weken van tevoren. Je haar heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. Ook is het aan te raden om enkele dagen van tevoren je haar in model te laten knippen. Wil je dit niet, zorg er dan in ieder geval voor dat de dode puntjes weg zijn.

Was je haar van tevoren goed met een voedende shampoo. Behandel na met een beschermende conditioner. Bedenk dat je het haar pas twee dagen na de behandeling weer kunt wassen.

 • Kam je haar goed door, alle klitten moeten eruit zijn
 • Verdeel lang of kort haar in vier gelijke delen
 • Zet elk deel met een plastic klemmetje vast (geen metalen klemmetjes)
 • Neem een lok haar en draai dit om een roller

Tip: hoe groter de rollers, hoe grover de krullen. Bij de eerste keer permanent is het niet aan te raden om kleine rollers te gebruiken. Je weet niet hoe dit uitvalt. Het haar strak inrollen zorgt ook voor strakkere krullen.

Bescherm de haargrenzen met vaseline of een andere vette zalf. Dit voorkomt dat de vloeistof in de huid trekt.

 • Trek plastic handschoenen aan
 • Breng de permanentvloeistof aan, te beginnen bij de hoofdhuid
 • Masseer de vloeistof in het gehele haar
 • Laat de vloeistof volgens de gebruiksaanwijzing inwerken (dit kan wel 2 uur of langer duren)
 • Spoel de vloeistof goed uit het haar

Als laatste breng je nog een neutraliserend product gaan. Dit wordt bij de permanent vloeistof geleverd. Op deze manier herstel je het haar. Dep als laatste het haar voorzichtig droog.

Waarschuwing: het duurt 24 uur voordat de krullen niet meer uitzakken. Tot die tijd mag je het haar niet kammen of er met een handdoek overheen wrijven.

Hoe lang blijft permanent krullen?

Heb je zelf permanent krullen gezet, dan blijft het resultaat gedurende 2-4 maanden aanwezig. Wanneer je dit door de kapper laat doen dan profiteer je hier 4-6 maanden van.

Waarom pakt mijn permanent niet?

Je had zo gehoopt op permanent krullen maar het pakt niet. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste kan het dat je onvoldoende vloeistof hebt aangebracht of dit niet lang genoeg in hebt laten werken. Ook is het belangrijk dat de vloeistof daarna heel goed wordt uitgespoeld.

Sommige mensen hebben pech: zowel haarverf als permanent pakt niet. Hier kun je verder weinig aan doen. Wat je dan wel kan doen is om krullen door middel van vocht of warmte te zetten. Dit effect blijft 1 tot 2 dagen aanhouden, maar is minder schadelijk voor het haar.

Permanent krullen bij de kapper: de prijs

Wil je permanent krullen bij de kapper laten zetten, dan ben je wel wat duurder uit. Gemiddeld betaal je tussen de € 80 en € 150. Prijzen van rond de € 100 zijn vrij normaal.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Permanent krullen zelf doen of bij de kapper
Schuiven naar boven