Beste plafondventilator voor de slaapkamer

Bijgewerkt: 25 juli 2022

Een staande ventilator op de slaapkamer is praktisch, maar staat vaak in de weg. Een plafondventilator kan alle seizoenen blijven hangen. Hierdoor staat hij altijd tot je beschikking. Omdat de ventilator vaak boven of in de nabijheid van het bed hangt, profiteer je ook nog eens van een optimale werking.

Proventa Premium

Een zeer modern model en uitermate geschikt voor de slaapkamer is de Proventa Premium. Deze plafondventilator heeft een smal design zonder zichtbare ‘wieken’. Die zijn ingebouwd in de middelste cirkel, met hieromheen een cirkel met ledverlichting. Het voordeel is de moderne vormgeving en het ruimtebesparend ontwerp.

Hang deze ventilator bij voorkeur boven het bed, hierdoor geniet je tijdens de warme zomermaanden van een koele luchtstroom. Middels de afstandsbediening dim je het licht of schakel je de ventilator aan of uit. Er is ook een winterstand aanwezig, waarbij er juist warme lucht wordt aangezogen. Dit model is fluisterstil, je ligt er ‘s nachts dus niet van wakker.

Het is niet het allergoedkoopste model (ongeveer € 249) maar wel een aanwinst voor de slaapkamer en de woonkamer.

Bekijk Proventa Premium

Bestron plafondventilator met 6 bladen

Is het niet mogelijk om de ventilator boven het bed te monteren? Kies dan voor een plafondventilator met 6 grote bladen. De bladen veroorzaken een luchtstroom die ook verder reikt dan de directe omgeving.

De Bestron plafondventilator is een uitstekende keuze. Het heeft een spanwijdte van 75 cm en heeft hierdoor voldoende capaciteit. Er zijn zowel een zomer- als winterfunctie aanwezig. In het midden bevindt zich een lamp, zodat je dit model vervangt voor de standaard verlichting in de slaapkamer.

Met drie verschillende snelheden bepaal je de windstroom. Het licht schakel je uit middels de schakelaar in de slaapkamer. De ventilator komt op gang via een trekketting. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Met een aanschafprijs van ongeveer € 59 is dit ook nog eens realistisch.

Naar Bestron plafondventilator

V-tac LED Plafondventilator

Dit is een zeer mooi model van staal, hierdoor past hij binnen de industriële maar ook de moderne inrichting. De ventilator beschikt over 4 bladen, iets dat vaak prima is voor de slaapkamer. Wanneer het een erg hete slaapkamer betreft, bijvoorbeeld een zolderkamer, dan kun je beter voor voorgaand model kiezen.

Deze plafondventilator beschikt over drie verschillende standen, die je inmiddels de afstandsbediening instelt. De lamp in het midden heeft een vermogen van 60 W. Uiteraard is ook dit model voorzien van een zomerstand en een winterstand. De aanschafprijs bedraagt rond de € 88, waarbij je keuze hebt uit aluminium, staal of hout.

Bekijk V-tac LED Plafondventilator

De voordelen van een plafondventilator

In het overzicht beste plafondventilator voor de slaapkamer vind je een aantal geschikte modellen. Maar waarom zou je voor deze ventilator op de slaapkamer kiezen? Dit komt omdat het model bij inschakeling direct voor koele lucht zorgt. Dit werkt sneller dan een airconditioner. Nog een voordeel is dat een ventilator insecten weert. Vooral muggen kunnen je uit je slaap houden. Wanneer de ventilator draait zijn muggen niet in staat om tegen de luchtstroom te vliegen. Hierdoor kunnen ze je niet bereiken.

Uiteraard is het dan wel belangrijk dat de ventilator de lucht richting het bed blaast. Hang hem daarom boven het bed op, dan bereik je het grootste effect tegen insecten.

Nog een voordeel is de ruimtebesparende oplossing. Het neemt geen grondruimte in beslag en het kan het hele jaar door blijven hangen.

Onderhoud van de ventilator

Waarschijnlijk gebruik je de plafondventilator in de wintermaanden een stuk minder. Stof de bovenkant van de bladen regelmatig af. Gaat het om een ventilator in een gesloten kast (de moderne modellen), houd dan de stofzuiger er tegenaan. Wanneer je hem niet regelmatig afstoft en na de winter weer in gebruik neemt, komt al het stof in bed terecht.

Om de een of andere reden gaan vliegen graag op een stilstaande plafondventilator zitten. Dit biedt ze een betere uitkijkpost dan rechtstreeks op het plafond rusten. Het nadeel is dat vliegen kleine zwarte poepjes op de ventilatiebladen achterlaten. Haal hier dan ook regelmatig een doekje overheen, al helemaal in de zomermaanden.

Zo hoog moet een plafondventilator hangen

Wanneer je een plafondventilator op de slaapkamer hangt dan is het raadzaam om hem vlak tegen het plafond te monteren. Dit ziet het mooiste uit. Bovendien voorkom je dat je er met je hoofd tegenaan stoot wanneer je eens op het bed staat. De ventilator werkt het beste wanneer de bladen op 2 tot 2,5 m hoogte hangt.

Bij een hoger plafond is het aan te raden om voor een verlagende oplossing te kiezen. Bij een te laag plafond is er nagenoeg geen oplossing te bedenken. Kiezen dit geval voor een kleinere ventilator voor aan het plafond.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste plafondventilator voor de slaapkamer
Schuiven naar boven