Waar moet je allemaal aan denken bij een Post-HBO opleiding tot coach?

Bijgewerkt: 26 februari 2024

Je hebt veel verschillende Post-HBO opleidingen waaruit je kan kiezen als je klaar bent met je gewone HBO opleiding. Je kunt er voor kiezen om eerst een tijdje aan het werk te gaan en dan weer een opleiding te gaan doen. Of je gaat er direct na het afronden van je eerste opleiding al voor. Wil je coach worden? Dit beroep is niet alleen populair maar er is veel vraag naar goede coaches. De Post-HBO opleiding is de beste keuze als het gaat om coach worden. Hieronder vertellen we je waar je allemaal aan moet denken bij een Post-HBO opleiding tot coach. 

Verschillende richtingen

Ten eerste heb je verschillende richtingen waar je op kunt gaan binnen de Post-HBO opleidingen en Masterclasses. Je hebt meestal niet één coach die alles kan, veel coaches specialiseren zich in bepaalde vakgebieden. Daarom is het slim om na te denken welke richting binnen de coaching je het leukste lijkt. Mocht je nog twijfelen, hieronder enkele voorbeelden:

  • Burn-outcoach
  • Leefstijl coach
  • Jobcoach
  • Baancoach
  • HSP-coach
  • Ondernemerscoach

Er zijn nog veel meer vakgebieden, verdiep je hierin en kijk niet alleen wat je leuk vindt maar ook wat je over vijf jaar nog wil doen.

Duur van de opleiding

Dan moet je ook nog rekening houden met de duur van de opleiding en hoeveel tijd je er aan kwijt bent per week. Sommige Post-HBO opleidingen zijn namelijk fulltime, terwijl je bij andere opleidingen wel weer een baan tegelijkertijd ernaast kan hebben. Wil je werken en leren of fulltime studeren? Sta hier even bij stil.


Kosten post-hbo opleiding tot coach

Verder moet je rekening houden met de kosten van zo’n opleiding, het is namelijk niet gratis. De ene opleiding is duurder als de ander. Het ligt er dan vaak aan hoelang de opleiding duurt en hoeveel persoonlijke begeleiding je ontvangt tijdens de opleiding.

Zakelijke studiekosten zijn aftrekbaar van de belasting. Soms kom je in aanmerking voor een studiekostenvergoeding, bijvoorbeeld via de werkgever.

Je leerdoelen in kaart te brengen

Dan is het ook nog slim om de leerdoelen te bekijken van de verschillende opleidingen. De ene opleiding zal namelijk meer gefocust zijn om het theoretische stukje, terwijl andere opleidingen ook echt aan de slag gaan in de praktijk. Het is maar net wat je voorkeur hierbij is. 

Wat is een Post-HBO opleiding?

Ben je klaar met je studie of opleiding? Je kunt er voor kiezen om na het afronden van je opleiding nog een andere opleiding te gaan doen, een zogenoemde Post-HBO opleiding. Dit kan bijvoorbeeld in de richting van coaching, hierbinnen heb je ook weer allerlei verschillende takken waar je uit kan kiezen.

Even alle tips op een rij bij het kiezen van een Post-hbo opleiding:

Het is slim om te letten op de duur van de opleiding en ook hoeveel geld de opleiding in totaal gaat kosten.

Denk na over de leerdoelen van de opleiding en of je theorie belangrijk vindt of ook in de praktijk aan de slag wil gaan. Je kunt deze twee namelijk prima met elkaar combineren.

Dit artikel is in samenwerking met Inzicht tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waar moet je allemaal aan denken bij een Post-HBO opleiding tot coach?
Schuiven naar boven