Posterbord, de voor- en nadelen hiervan

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Voor de presentatie van foto’s of tekeningen maar ook voor het delen van informatie is een posterbord zeer geschikt. Hierbij is er wel een verschil tussen een stoepbord voor buiten of een posterbord voor congres of expositie. Hoewel posterborden verschillende voordelen hebben, zijn ze niet voor alle situaties geschikt.

In deze blog staan de voor- en nadelen van het posterbord op een rij. Ook ontdek je meer over de kosten en met welke zaken je allemaal rekening moet houden.

Wat is een posterbord?

Een posterbord is er in verschillende maten en designs. Kijk maar eens naar de verschillende posterborden:

  • Expositiebord voor buiten – groot en waterdicht, kan hierdoor continu buiten blijven staan
  • Posterbord voor binnen – bedoeld voor het presenteren van posters, foto’s, tekeningen en ander materiaal. Groot maar niet waterdicht, moet hierdoor binnen staan.
  • Stoepbord – voor A1 posters, 100% waterdicht en geschikt voor het buiten
  • Outdoor menubord – A1 formaat, waterdicht, bedoeld om aan de gevel te hangen

Er zijn dus verschillende mogelijkheden met betrekking tot het posterbord. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen posterborden voor binnen en buiten, en wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende afmetingen.

Een posterbord voor buiten kopen? Stoepborden zijn verkrijgbaar vanaf € 145 en 100% waterdicht.

Bekijk stoepborden

Voordelen van een posterbord

Waar je ook voor kiest, een posterbord biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het een mooie manier om iets te presenteren of exposeren. Denk hierbij aan een reclameposter, tekeningen of schilderingen, een menukaart of informatie omtrent een congres, evenement of bedrijfsgegevens.

Het is belangrijk om vooraf te kijken waar het posterbord voor bedoeld is. Dit begint met het bepalen van de locatie. Is dit buiten, dan moet het presentatiemateriaal goed beschermd worden tegen regen of sneeuw. Dit betekent dat het bord voorzien moet zijn van een waterdichte kunststof- of glazen plaat.

Voor binnen is dit niet nodig en zelfs onwenselijk. Een kunststof of glazen plaat vóór het presentatiemateriaal kan kunstlicht hinderlijk reflecteren. Gaat het om de presentatie voor binnen, kies dan altijd voor een hardboard presentatiepaneel.

Ten tweede gaat het om de afmeting. Grote posterborden hebben een breedte van ongeveer 150 cm. Een stoepbord of outdoor menubord voor A1 posters heeft een breedte van 60 cm. Dat is toch wel een verschil.

De nadelen op een rij

Heeft een posterbord ook nadelen? Hoewel de nadelen erg klein zijn, is het toch belangrijk om ze te bespreken.

De grote posterborden of presentatiepanelen zijn demontabel, maar hebben nog steeds een flinke afmeting. Bedenk dat de breedte 150 cm bedraagt. In sommige gevallen is dit 100 cm, maar gaat het om een hoogte van 150 cm. Hoe je het ook wendt of keert, het bord zelf is niet opvouwbaar en ook niet in kleinere delen te maken.

Wie een posterbord koopt moet dus rekening houden met een geschikte opslagruimte. Sommige bedrijven laten het posterbord continu staan, maar dit moet wel tot de mogelijkheden behoren.

Het stoepbord voor buiten kan zwaar zijn. Voor mensen met rugklachten is het lastig om dit bord dagelijks te verplaatsen. Toch is het niet verstandig om dit buiten te laten staan, in verband met criminaliteit.

Ook handig: het glassboard. Ideaal voor het noteren van informatie of afspraken. Ze wordt veel op kantoren en binnen bedrijven gebruikt.
Naar glassboards

De prijs van een posterbord

Voor de meeste bedrijven is een posterbord kopen een goede investering. De prijs is afhankelijk van de afmeting en het model. Een stoepbord (voor buiten) kost tussen de € 145 en € 199. Er zijn ook wat duurdere modellen verkrijgbaar, waarbij niet duidelijk is of de kwaliteit echt veel hoger ligt.

Een posterbord voor binnen oftewel een presentatiepaneel (expositiepaneel) is wel duurder. De prijs begint vanaf € 249 en kan oplopen tot € 379. Hierbij spelen materialen en afmetingen een rol.

Het outdoor menubord is een stuk voordeliger. Het goedkoopste model is verkrijgbaar voor ongeveer € 75. De prijs loopt op tot ongeveer € 110. De menukast is met € 150 tot € 200 wel duurder.

Meer over de huurprijs

Een posterbord huren hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Dit is vooral interessant wanneer één of meerdere posterborden slechts enkele dagen nodig zijn. Is dit niet langer dan vijf dagen, dan is huren voordeliger dan kopen. Maar let op, bij kopen moet er wel weer opslagruimte beschikbaar zijn. Omdat niet iedereen dit heeft, kan een posterbord huren soms praktischer zijn.

Wat kost het huren van een posterbord? Dit begint vanaf € 5 per dag, oplopend tot € 12 per dag. Dit hangt weer van het model en de afmeting af. Maar ook van de aanbieder. Er zijn namelijk goedkope aanbieders en duurdere verhuurbedrijven.

Het loont zich altijd om huurprijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vraag meerdere offertes aan en leg deze naast elkaar. Kijk niet alleen naar de prijs van huren maar ook de service. Wordt het posterbord gebracht of moet je dit zelf ophalen? Krijg je korting wanneer je meerdere posterborden huurt of voor langere tijd achter elkaar? Dit soort zaken heeft zeker invloed op de prijs.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Posterbord, de voor- en nadelen hiervan
Schuiven naar boven