Prikbord kopen – creatieve ideeën

Bijgewerkt: 29 november 2022

Maak je eigen prikbord of koop deze kant-en-klaar. Leuk voor het ophangen van foto’s, posters, memo’s of iets anders. Maar je kunt nog veel meer met dit item. Bijvoorbeeld het prikbord verven of behangen. Ja het kan echt! Een prikbord kopen? Bekijk de beste producten en wat je er allemaal mee kunt.

Het idee achter een prikbord

Waarom zou je een prikbord kopen? Dit is een kurkplaat of zachtboard plaat die je aan de muur bevestigt. Hierop kun je briefjes, memo’s’s, foto’s en posters hangen. Zo creëer je een handig hulpmiddel bij het onthouden van belangrijke zaken. Of je maakt een prachtige collages van leuke foto’s.

Een prikbord is geschikt voor de slaapkamer, woonkamer, keuken en werk/hobbyruimte. Je kunt hem echt overal toepassen.

Wat kost een prikbord?

Op zich is een prikbord helemaal niet duur. Een model van 60 x 40 cm is al verkrijgbaar vanaf € 12 (inclusief verzenden). Wanneer je voor een hoge kwaliteit gaat dan betaal je voor een groot prikbord van 120 x 90 cm ongeveer € 40.

Bekijk prikborden

Waar is een prikbord van gemaakt? Het materiaal is nagenoeg altijd van kurk, dit heeft een aantal positieve eigenschappen. In kurk kun je namelijk ontelbare keren punaises of spijkertje prikken zonder dat dit beschadigt. Bovendien is het goed bestand tegen vocht, hoewel het natuurlijk nooit drijfnat moet worden.

Een groot of klein prikbord

De vraag is of je voor een groot of klein prikbord moet gaan. Dit hangt een beetje van de wand (muur) af waar het prikbord komt te hangen. Wil je dat het bord erg aanwezig is, dan ga je voor een groot exemplaar. Beter is het dan om zeker een kwart van de wand beslaan, liever nog meer. Helemaal muuraanvullend is ook erg apart.

Gaat het puur om het ophangen van een paar foto’s of memoblaadjes? Kies dan voor een klein prikbord. Zeer geschikt voor de keuken, woonkamer en slaapkamer. In de hobbyruimte of op kantoor hang je liever een groot prikbord op.

Hier kun je hem kopen

Je bent op zoek naar een leuk of apart prikbord. Waar kun je die kopen? Dat kan gewoon online, zie de link hierboven. Je vindt hier niet alleen prikborden van kurk maar ook de combinatie prikbord en magneetbord of whiteboard. Er zijn dus best veel mogelijkheden.

Er zelf een maken

Je kunt natuurlijk een prikbord kopen maar hem ook zelf maken. Dit doe je met een zacht stuk board en wat stof. Neem een kurkplaat of MDF plaat. Vervolgens neem je het lapje stof en spant dit over de plaat. Aan de achterkant van de plaat moet je de stof goed vastnieten. Zo creëer je een opvallend prikbord.

Een andere methode is het gebruik van wijnkurken. Neem een wat diepere lijst en plaats hier de wijnkurken naast en boven elkaar in. Plak ze aan de achterkant vast. Alweer een bijzonder zelfgemaakt prikbord.

Als laatste neem je een kurkplaat en maakt hier een houten lijstje omheen. Zo eenvoudig is het.

Hoe dik moet kurk zijn voor een prikbord?

In veel gevallen is het gebruikelijk om kurk te nemen wanneer je een prikbord maakt. Kurk moet minimaal 8 mm dik zijn. Dit komt omdat een punaise ook 8 mm lang is. Wil je ook kleine spijkertjes in het prikbord slaan, dan moet het kurk mogelijk wat dikker zijn.

Kurk behangen

Je hebt een prikbord van kurk. Kun je kurk behangen? Een leuke manier om het bord wat op te vrolijken. Ja je kunt kurk behangen. Gebruik hiervoor een stevig behang en een goede behanglijm, dan komt het helemaal goed.

Kun je een prikbord verven?

Ook leuk: een prikbord kopen en deze verven. Creëer een eigentijdse uitstraling door te kiezen voor vrolijken of opvallende kleurtjes. Het prikbord schilderen of verven is heel eenvoudig. Eerst moet je het prikbord licht opschuren. Vervolgens ga je er gewoon met een verf of lak overheen.

Tip: gebruik krijtbordverf. Je hebt dan een prikbord en krijtbord ineen. Hartstikke leuk voor op het toilet, de kinderkamer of in de keuken.

Bekijk krijtbord

Ook leuk, gebruik eens magneetverf. Zo kun je foto’s of memoblaadjes middels magneetjes aan het prikbord bevestigen. Waarbij je ook nog eens gebruik maakt van punaises of prikkers.

Naar magneetverf

Goed om te weten: aan magneet verf zijn kleine deeltjes metaal toegevoegd. Hierdoor is de verf als het ware magnetisch. Die metaaldeeltjes kunnen overigens niet gaan roesten. Magneetverf is voorzien van het certificaat van de Europese Norm veiligheid voor kinderspeelgoed. Het bevat dus geen schadelijke stoffen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Prikbord kopen – creatieve ideeën
Schuiven naar boven