Beste externe harde schijf

Bijgewerkt: 29 november 2022

Sla je bestanden veilig op middels extra opslagruimte. Wat is de beste externe harde schijf? Populaire merken en modellen zijn Seagate en Western Digital. Er is uiteraard nog veel meer verkrijgbaar. Bij een externe harde schijf draait het niet alleen om de prijs maar vooral om opslagcapaciteit en schrijfsnelheid.

Interne of externe harde schijf

Ken het verschil tussen een interne of externe harde schijf! Een interne harde schijf bevindt zich in de computer, laptop of NAS. Een externe harde schijf is middels een USB-kabel met de computer of laptop te verbinden. Zo creëer je extra opslagruimte. Ook maak je een praktische back-up.

Beste externe harde schijf

Wanneer je naar externe harde schijven kijkt dan is er ontzettend veel keuze. De twee grootste merken zijn Seagate en Western Digital (WD). Dit betreft twee Amerikaanse merken waarbij het met de kwaliteit wel goed zit. Opvallend is dat dit ook de twee best verkochte merken zijn.

Natuurlijk is er nog veel meer verkrijgbaar. Zo kun je op de prijs besparen, maar maak je dan ook wel een goede keuze? Hieronder vind je een overzicht van drie keer de beste externe harde schijf.

Seagate – Amerikaanse topkwaliteit

Het merk Seagate doet het ontzettend goed wanneer het op externe harde schijven aankomt. Zo is het model Expansion Portable met een opslagcapaciteit van 1 terabyte ontzettend populair. Maar ook die van 4 TB verkoopt goed. Het tweede populaire model is de Seagate Game Drive, dit is een harde schijf voor de PlayStation 5 en andere PlayStation varianten.

Eerst even iets over de kwaliteit. Gebruikers zijn namelijk ontzettend tevreden over dit merk. De producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, mooi design en zijn eenvoudig in gebruik.

Dankzij een USB 3.0 aansluiting (of hoger) gaat de bestandsoverdracht razendsnel. Diezelfde aansluiting is ook bedoeld voor de voeding. Dankzij het compacte formaat is de Seagate externe harde schijf makkelijk mee te nemen.

De prijs voor dit merk varieert van € 50 tot meer dan € 150. Dat hangt dus helemaal van de opslagcapaciteit af.

Bekijk Seagate harde schijven

Western Digital (WD)

Ook weer een Amerikaans bedrijf dat zich volledig op de productie van opslagmedia richt. De externe harde schijf van Western Digital mag er zeker wezen. Met betrekking tot kwaliteit vergelijkbaar als Seagate. Toch is dit merk voor externe harde schijven iets minder populair. Terwijl ze het met interne (NAS) schijven juist wel weer beter doen.

Je hebt keuze uit verschillende opslagcapaciteiten. Dit begint vanaf 1 TB, oplopend tot wel 12 TB. Zo heb je meer dan voldoende ruimte voor al je films, foto’s, muziek en bestanden.

Ook nu weer USB 3.0 of hoger. Dit betekent een razendsnelle overdracht. Sommige modellen zijn standaard geschikt voor MacOS. Ook hebben een aantal van deze schijven een 256 bits versleuteling.

De prijs begint vanaf ongeveer € 49 en loopt op tot meer dan € 500. In dit laatste geval heb je een toppertje met een opslagcapaciteit van 20 TB.

Naar Western Digital schijven

Toshiba externe harde schijven

De derde die in het rijtje beste externe harde schijf voorbijkomt is het merk Toshiba. Van dit merk staat vooral de voordelige prijs voorop. Maar ook de kwaliteit want die is goed. Bijvoorbeeld de Toshiba Canvio Basics. Deze is compatibel met Windows apparaten en uitgerust met USB 3.0. Dit betekent een hoge overdrachtssnelheid.

Je hebt keuze uit verschillende opslagcapaciteiten maar die van 2 TB en 4 TB verkopen het hardst. Het merk ontvangt net als voorgaande goede reviews van gebruikers. Zo zijn gebruikers erg tevreden over de eenvoudige aansluiting, de snelheid en het compacte formaat. Bovendien ontvang je er een duidelijke beschrijving bij. Conclusie: een prima keuze, hoewel het aanbod beperkt is.

Bekijk Toshiba externe harde schijven

Hoe zit het met andere merken?

Af en toe zie je ook een ander merk harde schijf voorbijkomen. Niks mis mee, maar let wel goed op de prijs-kwaliteitverhouding. Bestel in ieder geval nooit een externe harde schijf via een Aziatische webshop. Deze producten zijn niet voorzien van een Europees keurmerk. Bovendien zit het met de garantie of ruilen heel erg moeilijk.

Welke externe harde schijf voor foto’s?

Een externe harde schijf is geschikt voor het opslaan van video’s, films, foto’s, muziek en allerlei bestanden. Zoek je een externe harde schijf voor foto’s? Dan hangt het er vanaf hoe groot deze foto’s zijn. Zijn de foto’s gemaakt met een spiegelreflexcamera, dan zijn de bestanden groter dan wanneer je ze met een eenvoudige digitale camera maakt.

Een smartphone uit het topsegment maakt ook betere foto’s maar de bestanden zijn groter. Dit is iets waar je met betrekking tot de opslagcapaciteit wel rekening mee moet houden. Ga in ieder geval voor een schijf met USB 3.0 of hoger. Anders duurt het veel te lang voordat alle foto’s naar de schijf zijn overgezet.

Verschil tussen externe harde schijf en SSD

Je weet nu wat de beste externe harde schijf is. Ken je ook het verschil tussen een externe harde schijf en SSD? De meest moderne computers en laptops zijn voorzien van SSD (Solid State Disk). Dit is een techniek waarbij data in chips wordt bewaard. Een SSD staat altijd stil. Hierdoor is hij snel en geluidloos.

De externe harde schijf betreft in de meeste gevallen HDD, deze schijf draait rond. Hij bevat een lees- en schijfkop.

Grootste nadeel van SSD (externe harde schijf) is de hogere prijs. Bovendien is de maximale opslagcapaciteit een stuk lager. Wanneer je een SSD schijf intensief gebruikt wordt hij steeds trager, iets dat bij een HDD schijf niet gebeurt. Dat zijn dus de grootste verschillen tussen deze twee.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste externe harde schijf
Schuiven naar boven