Een externe harde schijf of een USB-stick, wat is beter?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Extra opslagruimte is vaak onmisbaar. Belangrijk voor het opslaan van foto’s en video’s, muziekbestanden of belangrijke documenten. Wat is beter, een externe harde schijf of u USB-stick? Waar je voor kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk daarom het beste bij jouw situatie past.

Verschil tussen externe harde schijf en USB-stick

Wanneer je beide naast elkaar legt zie je direct de verschillen. Het gaat voornamelijk om de afmeting. Een externe harde schijf, hoe compact hij ook is, zal toch nog 10 x 3 cm groot zijn. Wanneer je een harde schijf met veel opslagcapaciteit neemt dan is deze zelfs nog groter. Toegeven, de schijf past in de binnenzak van je jas. Maar in de broekzak zit dit niet lekker.

Een USB-stick is veel compacter. Die stop je in je broekzak, handtas of hang je om de nek of een sleutelbos. De afmeting bedraagt ongeveer 2 x 1 centimeter, dat is een stuk kleiner.

Wat is beter: externe harde schijf of USB-stick?

Het is niet zomaar te zeggen welke van de twee beter is. Dat hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de gewenste opslagcapaciteit, of je hem vaak mee moet nemen en wat je budget is. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Mee op reis: beide opties zijn mogelijk

Veel mensen gebruiken een USB-stick om hem mee op reis te nemen. Bijvoorbeeld op vakantie maar het kan natuurlijk ook om zakelijk verkeer gaan. Voordeel van een USB-stick is dat hij zeer compact is. Bovendien weegt het ding amper wat, normaal gesproken tussen de 10 en 20 g.

Een externe harde schijf is iets zwaarder. Toch zijn de moderne versies ook vrij compact. Het hangt er wel vanaf hoeveel opslagcapaciteit je neemt. Een schijf van 1 of 2 terabyte is nog te doen, maar ga je voor bijvoorbeeld 8 terabyte dan heb je alweer een grotere kast in handen. Moet de opslagcapaciteit in de kleinste vakjes passen? Dan kom je bij de USB-stick uit.

Bekijk USB sticks

Opslagcapaciteit

Wat is beter met betrekking tot de opslagcapaciteit, ook weer iets om naar te kijken. Een beetje USB-stick begint met een opslagcapaciteit van 16 GB. Dit loopt op naar 128 GB. Je hebt ze ook van 1 tot wel 4 TB, tegenwoordig is alles mogelijk.

Een externe harde schijf biedt over het algemeen meer opslagcapaciteit. Ze beginnen vanaf 1 TB, oplopend tot wel 20 TB. Moet je veel opslaan waaronder films en grote documenten, dan ben je met een externe harde schijf beter uit.

Naar externe harde schijven

Lees- en schrijfsnelheid

Net zo belangrijk is de lees- en schrijfsnelheid. Vanaf 2021 heb je een harde schijf of USB-stick met 3.0 (USB) aansluiting nodig. Hiermee ben je verzekerd van snelle datasnelheden. Kies zeker geen USB 2.0, dit is voor moderne begrippen te langzaam.

Het merk

Toegeven, er zijn altijd een aantal merken die met betrekking tot kwaliteit overal bovenuit steken. Voor de USB-stick zijn dit de volgende merken:

  • SanDisk
  • Kingston

Een externe harde schijf kopen? Kies dan voor een van de volgende merken:

  • Seagate
  • Western Digital (WD)

Natuurlijk kun je ook voor een ander merk gaan, maar de kwaliteit zal dan toch minder zijn.

Externe harde schijf of USB-stick: de prijs

Weet je nog steeds niet wat beter is, een externe harde schijf of USB-stick? Als laatste speelt de prijs mee. Een USB-stick is over het algemeen goedkoper. Dit komt omdat een USB-stick vaak minder opslagcapaciteit heeft.

Maar let op want een USB-stick met een capaciteit van 1 TB is naar verhouding weer duurder dan een externe harde schijf van 1 TB. Heb je veel opslagcapaciteit nodig dan kun je beter voor een harde schijf gaan. Al helemaal wanneer je meer dan 512 GB nodig hebt.

Is 32 GB tot 256 GB opslagcapaciteit meer dan voldoende? Dan kun je beter een USB-stick nemen. Lekker compact en voordeliger dan een externe harde schijf van 1 of 2 TB.

Levensduur van een USB-stick

Op een USB-stick sla je data op. De levensverwachting van een USB-stick is afhankelijk van het aantal cyclussen waarbij je iets schrijft of wist. De gemiddelde USB-stick kan tussen de 10.000 en 100.000 cyclussen aan. In de praktijk komt dit neer op een levensduur van 10 jaar. Maar wanneer je eenmalig iets erop zet en er nooit meer naar omkijkt dan kan de USB-stick het langer volhouden.

Levensduur van een externe harde schijf

Ook een externe harde schijf gaat gemiddeld 10 jaar mee. Hierbij is het belangrijk dat de harde schijf voorzien is van een goede ventilatie. Zowel een USB-stick als een harde schijf is niet geschikt voor het decennialang opslaan van data. Normaal gesproken verplaats je de data elke drie tot vijf jaar naar een nieuw opslagmedium. Zo weet je zeker dat het behouden blijft.

Slotconclusie

Aan de hand van bovenstaande kun je zelf bepalen wat beter is: een externe harde schijf of USB-stick. Bedenk van tevoren hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt, of het ding mee op reis moet en wat je budget is. Dan maak je de beste keuze.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een externe harde schijf of een USB-stick, wat is beter?
Schuiven naar boven