Opladen smartphone met de powerbank

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De nieuwste smartphones zijn vaak binnen een dag leeg. De batterij raakt snel op door het gebruik van verschillende apps, bluetooth- en internetverbindingen. Wanneer je op reis of onderweg bent is er niet altijd de mogelijkheid om de smartphone op te laden. Een autolader kan handig zijn, maar ook wil je de telefoon opladen wanneer je bijvoorbeeld op een festival of op vakantie bent. De powerbank biedt dan uitkomst.

De capaciteit van de powerbank

De externe batterij of powerbank is verkrijgbaar met verschillende capaciteiten. Je kiest automatisch voor een externe batterij met een hoge capaciteit, maar dit heeft ook een nadeel. Zo zorgt een hoge capaciteit ervoor dat de powerbank ook zwaarder wordt. Wanneer je deze in je broekzak of handtas moet meenemen kan dit erg lastig zijn.

Het model met een hoge capaciteit is dan wel zwaarder, je kan hier wel vaker de telefoon mee opladen. Dit is vooral ideaal wanneer je lange tijd geen stopcontact in de buurt hebt. Het is zaak om vooraf even te bekijken welke type je nodig hebt.

 Let op de mAh waarde

Over het algemeen zijn de meeste powerbanks voorzien van lithium lon batterij cellen. Deze komen overeen met de AA batterij. Deze batterijcellen zijn voorzien van een mAh waarde. De waarde loopt uiteen van 1300 tot 2600 of 2800 mAh. Dit wordt ook wel het laadvermogen of gebruiksduur genoemd.

Daarnaast onderscheiden we ook nog eens de hoeveelheid stroom. Deze wordt in mA weergegeven. Deze hoeveelheid loopt van 2000 mA tot meer dan 15.000. mA staat voor de maximale stroom die de powerbank levert, mAh is de stroom x tijd. Oftewel hoe lang een bepaalde hoeveelheid stroom geleverd kan worden. Let erop dat veel winkeliers de mA in mAh weergeven. Je ziet dan slechts één waarde. Lastig? Volg dan onderstaande aanwijzingen.

Welke powerbank moet ik kiezen?

Belangrijk is om eerst te weten wat de accu capaciteit van je eigen smartphone is. Aan de hand daarvan kun je een geschikte powerbank uitkiezen. Zo heeft de Samsung Galaxy S7 een accu capaciteit van 3000 mAh. Voor de iPhone SE uit 2021 is dit 1821 mAh.

Vaak vind je op de accu zelf of op de verpakking wat de exacte capaciteit is. De gebruiksduur wordt beïnvloed door de processor, de schermgrootte en de software die je gebruikt. Maar ook wat je met je smartphone doet. Wie veel video’s kijkt of games speelt zal merken dat de accu veel sneller leegloopt dan bij normaal gebruik.

Bij het kiezen van een powerbank moet je je afvragen hoe vaak je er gebruik van wilt of moet maken. Een krachtige powerbank zorgt ervoor dat je smartphone tot twee keer volledig opgeladen kan worden. Een mobiele acculader met een lage capaciteit is ideaal om de accu van je telefoon net een extra boost te geven.

Naar powerbanks

Voorbeelden uit de praktijk

De Samsung A52 (2021) heeft een accu capaciteit van 4500 mAh. Wanneer je een powerbank met een capaciteit van 2000 mA koopt dan kan de smartphone half opgeladen worden. Dit is niet erg wanneer je slechts korte tijd van huis bent. Wie zijn smartphone volledig wil kunnen opladen kiest daarom liever voor een powerbank met meer capaciteit. Een krachtige powerbank met een capaciteit van 12.000 mA zorgt ervoor dat de Samsung A52 wel 3 keer opgeladen kan worden. Ook is het mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd op te laden.

Zelf uitrekenen

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om te bepalen welke powerbank je nodig hebt. Achterhaal de capaciteit van de batterij. Vermenigvuldig dit met het aantal keer dat je de smartphone geheel wilt opladen. De uitkomst is de capaciteit van de powerbank die je nodig hebt.

De powerbank opladen

Wanneer je een externe acculader koopt dan is deze al gedeeltelijk opgeladen. Met behulp van een netlader wordt de mobiele lader in drie tot vijf uur tijd geheel opgeladen. Dit kan ook via de USB poort van laptop of PC, maar het opladen duurt dan wel langer. Ook is het mogelijk om je powerbank in sommige auto’s op te laden. Dit gebeurt middels de USB uitgang.

Wanneer de powerbank niet oplaadt dan is deze vol. Ook kan het zijn dat usb-aansluiting niet goed werkt of niet goed is aangesloten. Daarnaast zijn er modellen die voorzien zijn van een klein zonnepaneeltje. Door de powerbank bloot te stellen aan daglicht en met name zonlicht, wordt deze automatisch opgeladen.

Het aansluiten van de powerbank op je smartphone

Het koppelen van smartphone aan powerbank is zeer eenvoudig. Dit doe je middels een mini USB aansluiting of een micro USB. De powerbanks met hoge capaciteit hebben vaak meerdere aansluitingen. Zo is het mogelijk om verschillende smartphones of tablets tegelijkertijd op te laden.

De powerbank zelf wordt middels het stroomnet opgeladen. Daarnaast zijn er ook modellen die voorzien zijn van een zonnepaneeltje. Deze laatste is vooral geschikt wanneer je lange tijd zonder stroomvoorziening zit.

Ruime keuze uit verschillende kleuren en modellen

De powerbank is er in veel verschillende kleuren. De meeste mensen kiezen voor een zwarte of witte, maar ook zijn ze verkrijgbaar in bijvoorbeeld blauw, rood, groen of vele andere kleuren. Daarnaast zijn er verschillende modellen op de markt uitgebracht. De meeste modellen zijn van een handzaam formaat en makkelijk mee te nemen.

Hoe krachtiger de lader, hoe groter en zwaarder deze is. Naast de reguliere modellen zijn er ook powerbanks in de vorm van bijvoorbeeld een frisdrankblikje of kubus. Dan zijn er nog modellen met een mooie afbeelding. Want een powerbank mag best gezien worden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Opladen smartphone met de powerbank
Schuiven naar boven