Printpapier wit a4: beste prijs-kwaliteitverhouding

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Met een printer in huis of op kantoor verbruik je een hoop papier. Het printpapier wit a4 wordt het meest verkocht. Dit is heel standaard papier en past in elke printer. Daarnaast is het multifunctioneel, want je kunt er niet alleen mee printen maar ook op schrijven of mee knutselen. Bekijk het beste printpapier wit in de afmeting a4.

Het A4 formaat

Wat is eigenlijk het A4 formaat? Dit is het meest gebruikte papierformaat in Europa en Japan. In andere landen maken ze standaard gebruik van een ander formaat. A4 is een afmeting die tot de A-standaard behoort. Het cijfer vier geeft aan dat het papier viermaal gehalveerd is ten opzichte van een A0-vel.

De afmeting van A4 papier bedraagt 210 × 297 mm. Let op want in landen als Amerika, Canada, Colombia en Mexico is het US Letter het standaard papierformaat. Dit heeft een afmeting van 216 × 297 mm.

Wit of gekleurd printpapier

Wit printpapier leent zich goed voor het afdrukken van documenten en andere zaken. Maar ook voor het kopiëren van documenten of foto’s. Daarnaast is wit papier ideaal voor het afdrukken van kleuren foto’s. Je krijgt dan een miniposter, leuk om op te hangen of weg te geven.

Gekleurd printpapier is ook verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat gekleurd papier niet te donker is, anders is de afdruk niet goed zichtbaar.

Het beste printpapier wit a4

Op zoek naar het beste printpapier in de kleur wit en met afmeting A4? Hieronder vind je een overzicht van wit printpapier met de juiste afmeting.


Wat kost wit printpapier?

Ga je voor kwaliteit of een goede prijs? Beiden is mogelijk. Professioneel kopieerpapier van 80 g, in de kleur wit en ook geschikt voor de printer, is verkrijgbaar vanaf € 14 per 500 vel. Je koopt dan een uitstekende kwaliteit. Goedkoop print papier kost ongeveer € 3 per 500 vel.

Dikte van het papier

Kijk goed naar de dikte van het printpapier. Wanneer het papier een dikte van 180 g heeft dan valt dit onder het wat dikkere printpapier. Ook papier van 170 g is prima, ideaal voor het afdrukken van documenten of folders.

Je hebt ook papier met een gewicht van 80 g (80 grams papier). Dit is dun papier en wordt het meest verkocht. Prima om op te printen maar de inkt kan soms doordrukken. Aan de andere kant is dit papier zeer goedkoop.

Welk printpapier gebruiken?

Wat is het beste printpapier en welk papier moet je nu precies gebruiken? Voor dagelijks gebruik kun je best voor printpapier wit A4 met een gewicht van 80 g gaan (80 g/m²). Wil je iets luxer afdrukken, ga dan voor een hoger gewicht.

Let op want zeer goedkope printers kunnen het dikke papier niet aan. Het papier loopt dan vast waardoor je de hele printer open moet maken. Heb je een kwalitatieve printer dan passen hier ook dikkere velden in. Stop geen karton in het apparaat, of probeer dit eerst voorzichtig uit.


Papier vast in printer: dit moet je doen

In elk merk printer kan het papier vastlopen. Dit heeft verschillende oorzaken. Het kan dat je de papierlade teveel gevuld hebt. Of dat de klemmetjes in de invoerlade niet goed op hun plaats zitten. Ook kan er sprake zijn van een defect. Hieronder lees je wat je moet doen.

Canon

Papier vast in printer Canon? Haal de stekker van de printer uit het stopcontact. Open vervolgens de papierlade. Kijk of het papier niet vastzit in de cartridgehouder. Als dit het geval is dan moet je de cartridgehouder verschuiven zodat je papier los kunt halen. Raak nooit de transparante film aan, hierdoor kan het apparaat beschadigd raken.

HP

Ook het papier in een HP printer kan vastlopen. Wanneer dit vaker gebeurt kun je het beste papier in de papierlade plaatsen. Vervolgens druk je op de aan/uit knop, hiermee schakelt het apparaat zich in. Houd deze knop ingedrukt en druk vervolgens vier keer op de knop Doorgaan. Er wordt nu een zelftestpagina afgedrukt.

Bij een HP printer kun je vastgelopen papier via de voorkant of via de achterkant van de printer verhelpen. De achterklep bereik je door de USB-kabel of parallelle kabel los te maken. Schakel eerst de printer uit en draai de knop op de achterklep naar links. Zo verwijder je de klep.

Brother

Zit het papier vast in een printer van Brother? Trekt de stekker uit het apparaat en open de klep achterop. Trek nu het vastgelopen papier voorzichtig eruit.

Epson

Of het nu om printpapier A4 formaat gaat of ander papier: dit kan ook in een Epson printer vastlopen. Schakel eerst de printer uit. Trek vervolgens de papiercassette naar buiten. Plaats de printer op zijn rechterkant en verwijder nu het vastgelopen papier.

Overige merken

Voor overige merken geldt een van bovenstaande handleidingen. Bij aankoop van een printer zit hier altijd een gebruiksaanwijzing met probleemoplosser bij. Deze gebruiksaanwijzing oftewel handleiding is eventueel ook te downloaden.

Is kopieerpapier hetzelfde als printpapier?

Ja, in de meeste gevallen is de term “kopieerpapier” synoniem voor “printpapier”. Beiden soorten papier is geschikt voor gebruik in printers, kopieermachines en andere soortgelijke apparaten. Dit papier is ontworpen om samen te werken met inktjet- en laserprinters en biedt goede resultaten bij het afdrukken van tekst, afbeeldingen en grafische elementen.

Printpapier of kopieerpapier is lichtgewicht papier van goede kwaliteit. Het is ideaal voor het afdrukken van documenten, rapporten, brieven en andere materialen. Het komt vaak voor in standaardformaten zoals A4 of letterformaat.

Hoewel de termen “kopieerpapier” en “printpapier” vaak door elkaar worden gebruikt, kunnen sommige fabrikanten en leveranciers subtiel verschillende producten onder deze termen aanbieden. Bijvoorbeeld papier met specifieke eigenschappen, gewichten, helderheid of afwerkingen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Printpapier wit a4: beste prijs-kwaliteitverhouding
Schuiven naar boven