Goedkoopste cartridges – inkt & printer

Bijgewerkt: 19 maart 2022

We willen het allemaal: de goedkoopste cartridges. Het leven is al duur genoeg, waarom zou je zoveel betalen? Wanneer je naar goedkope inktcartridges zoekt dan kom je automatisch bij huismerken uit. Ook heb je de mogelijkheid om cartridges zelf te vullen, dat is nóg goedkoper. Hieronder vind je de goedkoopste cartridges en een aantal tips om op de kosten te besparen.

Wat is een cartridge?

Met een cartridge wordt bijna altijd een inktpatroon voor een printer bedoeld. Een cartridge kan ook verwijzen naar een verwisselbaar onderdeel van een of ander apparaat. Maar goed, in de volksmond hebben we het gewoon over een inkt cartridge. Daarom wordt het ook wel aangetoond als toner, maar dat is weer net wat anders.

Het verschil tussen een toner en een cartridge is namelijk niet altijd duidelijk. Een toner is gevuld met een fijn poeder, deze is geschikt voor laserprinters. Een cartridge is bedoeld voor inkjet printers en bestaat uit vloeibare inkt.

Moet je heel veel printen? Dan is een laserprinter op de eindstreep voordeliger. Je betaalt namelijk minder per afdruk. Aan de andere kant is een laserprinter wel duurder in aanschaf.

De goedkoopste cartridges

Je bent natuurlijk benieuwd wat de goedkoopste cartridges zijn. Natuurlijk wil je dat weten, een cartridge kost al snel enkele tientjes. Wanneer je veel print ben je jaarlijks best wel wat kosten kwijt. Juist daarom ga je voor de goedkoopste cartridges. Eerst zie je wat goedkope cartridges inclusief belangrijke specificaties. Daarnaast lees je onmisbare tips.

Cartridges tot € 5

De goedkoopste cartridges kosten altijd minder dan € 5. Je komt dan bij een huismerk uit, het is niet anders. Deze zijn een stuk goedkoper dan de originele cartridges. Is dit ook een goede keus? Het verschil zit hem niet direct in de kwaliteit maar in de hoeveelheid inkt. Alle soorten inkt moet namelijk aan bepaalde ISO-normen voldoen. Hierdoor zijn de voorwaarden en dus ook de kwaliteit nagenoeg gelijk.

Een huismerk cartridge kan wat minder inkt bevatten. Maar het komt andersom ook vaak voor: dat een dure merknaam juist minder inkt bevat. Goedkope cartridges zijn ook vaak gerecycled. Ze zijn al eens gebruikt en weer nagevuld. Op zich is hier niets mis mee, zolang je maar de juiste cartridge bestelt.

Bekijk huismerk cartridges

Feitelijk is voor dit bedrag alles verkrijgbaar. Dus met betrekking tot merk en ook in de alle kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld de inktcartridges voor Canon printers, deze kosten tussen de € 3 en € 4. Maar je hebt ook de originele van Canon, deze kost bijna hetzelfde. Het is een beetje afhankelijk van het model dat je nodig hebt.

Inktpatronen van € 5 tot € 10

Je hebt ze ook wat duurder, tegen een prijs die tussen de € 5 en de € 10 ligt. Dat je iets meer betaalt heeft vaak met de printer te maken. Een cartridge past namelijk niet in iedere willekeurige printer. Zowel het merk als het model moet aansluiten bij de cartridge. Daarom kan het best zo zijn dat je bij de duurdere cartridges uitkomt.

Ook in deze prijsklasse vind je nog steeds de goedkoopste cartridges. Ook weer vaak van een huismerk, wat niet betekent dat dit ook slechter is. Binnen deze prijsklasse kom je wel vaker wat bekende merken tegen. Zoals je hierboven al het kunnen lezen maakt dit geen verschil met betrekking tot kwaliteit.

Naar cartridges van alle merken

Tips goedkoopste cartridge

Hoe weet je nu of je kwaliteit koopt en toch voor de goedkoopste cartridge gaat? Hieronder vind je een aantal tips. Deze tips gaan over het gebruik van cartridges, hoe je een voordelige aankoop doet en meer over de houdbaarheid van dit soort inktpatronen.

Welke printer accepteert huismerk cartridges?

Bijna alle printers accepteren huismerk cartridges. Maar let op, koop liever geen cartridge met een ingebouwde printkop. De printers die hiermee werken zijn goedkoop in aanschaf, iets dat veel consumenten aantrekt. Helaas zit het belangrijkste onderdeel, namelijk de printkop, niet in de printer zelf. Deze zit verwerkt in de cartridge.

Op de eindstreep betekent dit dat de printer goedkoop in aanschaf is maar de cartridges zeer duur zijn. Al helemaal wanneer je een cartridge met meerdere kleuren wil hebben.

Welke printer is zuinig met inkt?

Cartridges zijn niet goedkoop, al helemaal niet wanneer je vaak moet printen. Er zijn bepaalde merken printers die zuinig omgaan met inkt. Dit is het geval bij Brothers printers, deze zijn ontzettend zuinig. Je hebt ook HP en Canon printers, deze zijn gemiddeld zuinig. Als laatste de Epson, deze is juist helemaal niet zuinig met inkt.

Wanneer je voor een gecombineerde kleurencartridge kiest dan weet je zeker dat deze langer meegaat. Helaas werken niet alle printers met dit soort gecombineerde kleurencartridges. Hier moet je dus vooraf goed op letten.

Welke printer heeft goedkope cartridges?

Je kunt natuurlijk ook voor een printer gaan die altijd met goedkope cartridges werkt. Zoals je hierboven al heb kunnen zien zijn sommige merken veel zuiniger met inkt, terwijl anderen de inkt letterlijk opslurpen. Veel merken zullen willen voorkomen dat je de goedkoopste cartridges aanschaft. Ze maken het bijvoorbeeld lastig om een huismerk te gebruiken. Toch lukt dit in veel gevallen wel, daarom moet je altijd kijken of de cartridge geschikt is voor jouw type printer.

Kan ik zelf cartridges navullen?

De meeste cartridges kun je zelf navullen. Hiervoor heb je wel een navulset nodig. De prijs hiervoor is altijd voordeliger dan nieuwe cartridges. Bovendien ontvang je ook nog eens meer inkt waardoor je vaker kunt bijvullen. Het is wel een klusje om de inkt op de juiste manier erin te krijgen. Gelukkig bevat elke set en aantal naalden om de inkt in te spuiten en natuurlijk een handleiding. Het is belangrijk om deze handleiding goed door te lezen, dan kan het bijna niet misgaan.

Hoe lang zijn cartridge houdbaar?

Wanneer je cartridges koopt dan staat hier altijd een houdbaarheidsdatum op. Wanneer de houdbaarheidsdatum is verlopen wil dit niet zeggen dat de cartridge niet meer goed is. Je kunt hem tot ongeveer twee jaar na de houdbaarheidsdatum gebruiken. Heb je de cartridge in de printer geïnstalleerd? Dan is hij nog tot 18 maanden na de houdbaarheidsdatum goed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Goedkoopste cartridges – inkt & printer
Schuiven naar boven