Beste professionele walkie talkie

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

In dit digitale tijdperk lijkt een walkie talkie onzin, maar in sommige gevallen is dit juist hartstikke praktisch. De beste professionele walkie talkie maakt communicatie zonder zendmast of mobiel netwerk mogelijk. Hierbij is het bereik perfect, zonder dat er continu storingen optreden. Bekijk de aankooptips en wat de beste walkie talkie voor professioneel gebruik is.

Verschil tussen portofoon en walkie talkie

Qua werking zijn portofoons en walkie talkies vrijwel gelijk. Toch is er een verschil tussen portofoon en walkie talkie. Een portofoon wordt professioneel ingezet, bijvoorbeeld door de politie, beveiliging of douane. Terwijl een walkie talkie meer gericht is op recreatief of privégebruik.

Beste professionele walkie talkie

Ben je op zoek naar de beste professionele walkie talkie, dan kom je vaak bij een portofoon uit. Wat niet betekent dat de goedkopere walkietalkie niet geschikt is. Hieronder vind je in ieder geval de beste professionele walkie talkies.

ICOM IC-446S

Een heel betaalbaar model (vanaf € 129) is de ICOM IC-446S. Dit is een professionele walkietalkie met een goed bereik. Hij is ook waterbestendig waardoor je hem onder verschillende weersomstandigheden gebruikt.

Dit model is voorzien van 8 kanalen en 38 subkanalen. Hierdoor weet je zeker dat je op een goede en professionele manier communiceert. Dankzij de achtergrondverlichtingsfunctie is hij ook in een donkere omgeving te gebruiken.

Je maakt gebruik van de 446 MHZ band (frequentie). Dit is de standaard voor draadloze communicatie, en ook nog eens vergunningvrij. Met dit model heb je dus zeker geen vergunning nodig. Hiermee is hij geschikt voor professioneel- maar ook voor recreatief gebruik.

Bekijk ICOM IC-446S

Baofeng Odisus

Dit model heeft een bereik van 30 km en kost nog geen € 50. Voorzien van 128 kanalen en 128 subkanalen. Hij is niet waterbestendig dus houdt hem uit de stromende regen. Maar voor die prijs koop je wel een hele goede walkietalkie. Ideaal voor de jacht, recreatie of tijdens evenementen. Maar hij wordt ook professioneel ingezet, zij het op kleine schaal.

Naar Baofeng Odisus

Long Range Zello

Een absolute aanrader is de walkietalkietelefoon van Long Range. Dit model beschikt over Bluetooth en 4G. Hij heeft een bereik van 100 km en is uitgerust met 32 kanalen en 32 subkanalen. Dankzij het IP 29 certificaat is hij ook beschermd tegen vocht en middelgrote voorwerpen.

De 4000 mAh batterij heeft een zeer lange stand-by tijd. Er is een verlicht scherm aanwezig en je maakt gebruik van de ingebouwde zaklamp. Ook zit de functie noise canceling erop, zodat je geen last hebt van hinderlijke achtergrondgeluiden.

De Long Range Zello is een goede partner tijdens evenementen, beveiliging, vakantie, recreatie en nog veel meer. Hij functioneert naast portofoon namelijk ook als smartphone. Je hebt dus altijd en overal bereik en contact met de buitenwereld. De prijs ligt rond de € 285.

Bekijk Long Range Zello

Welke portofoon heeft het grootste bereik?

Van de modellen hierboven heeft de laatste een ontzettend groot bereik van 100 km. Maar let op: sommige websites zeggen dat een bereik van 60 km het grootst is. Op zich is dit ook een groot bereik maar er zijn dus betere modellen verkrijgbaar.

Walkie talkie vergunning

Heb je een vergunning voor het gebruik van een walkie talkie of portofoon nodig? Dat hangt er vanaf welk model je koopt. De meeste walkie talkies werken met de vergunningsvrije frequentie. Dit betekent dat je dus geen vergunning hoeft aan te vragen.

Bij sommige portofoons is een vergunning wel vereist. Soms is het lastig om het verschil te herkennen tussen een vergunningsvrije walkie talkie of een portofoon met vergunning.

Wordt het bereik beperkt dan gaat het vrijwel altijd om een vergunningsvrije walkietalkie. Zelfs wanneer het bereik 100 km bedraagt is er niet altijd een vergunning vereist. Een portofoon met vergunning is vaak ontzettend duur in aanschaf. In webshops kom je deze modellen niet tot nauwelijks tegen.

Een zendvergunning aanvragen

Over het algemeen wordt een zendvergunning alleen afgegeven wanneer de walkie talkie bedoeld is voor professioneel oftewel zakelijk gebruik. Denk hierbij aan de politie, beveiliging, brandweer of ambulance.

Een zendvergunning aanvragen regel je via het Nederlandse Agentschap Telecom. Wanneer je een zendvergunning krijgt dan is deze gedurende vijf jaar geldig. Hierna moet je de vergunning opnieuw aanvragen (verlengen).

Houd rekening met extra kosten. Een zendvergunning kost eenmalig € 209. Hierna ben je jaarlijks nog eens € 79 kwijt. Dit kan wat duurder uitvallen, vooral wanneer je meerdere portofoons gebruikt.

Is walkietalkie legaal?

Soms wordt gedacht dat een walkie talkie niet legaal is maar jawel hoor, je kunt hem gewoon legaal gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat je van een openbare frequentieband gebruik maakt. Dit betekent dat anderen de gesprekken mogelijk ook op kunnen vangen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste professionele walkie talkie
Schuiven naar boven