De beste reddingsdeken of isolatiedeken

Bijgewerkt: 9 mei 2022

Niet iedereen staat er bij stil maar een reddingsdeken kan levens redden. Deze deken wordt ook wel verkocht onder de naam isolatiedeken of thermische deken. Zorg dat deze deken altijd in de auto ligt en dat er ook een in de woning, het vakantieverblijf, kantoor of bedrijf beschikbaar is. Hieronder een overzicht van de beste reddingsdekens.

Heka isolatiedeken

  • Set van vier stuks
  • Prijsindicatie: € 9,99

De beste reddingsdeken is de set van vier stuks van het merk Heka. Dit product wordt (momenteel) als beste verkocht. Elke deken heeft een afmeting van 2,1 x 1,6 meter en is hiermee royaal. De dekens hebben een zilverkleurige en een goudkleurige zijde. De zilverkleurige zijde is bedoeld om te beschermen tegen kou. Plaats de zilverkleurige kant tegen het lichaam, hierdoor wordt de lichaamswarmte gereflecteerd en vastgehouden.

De goudkleurige kant naar het lichaam toe beschermt tegen oververhitting. Hiermee is deze isolatie deken multifunctioneel in gebruik.

Dit product ontvangt positieve reviews van gebruikers. Enkele reacties van gebruikers zijn: “houdt de lichaamswarmte goed vast”, “lekker groot formaat” en, dat is misschien ook wel handig, “ik heb de deken op het raam bevestigd, ideaal om tegen de zon te beschermen”.

Vanwege de lage prijs een echte aanrader. De beste reddingsdeken hoort altijd in de EHBO koffer thuis.

Bekijk Heka isolatiedekens

Orve+Wrap reddingsdeken

  • Militair groen
  • Prijsindicatie: € 32

Een bijzondere isolatiedeken is de Orve+Wrap, die speciaal ontworpen is in het Verenigd koninkrijk. Deze traditionele reddingsdeken is voorzien van een ‘ingebouwde’ warme en zachte fleecedeken. Hij is reflecterend, isolerend, zacht, comfortabel en licht van gewicht. Hij behoort dan ook zeker tot de beste reddingsdeken voor noodsituaties. Ook zeer geschikt als postoperatieve of preoperatieve verwarminsdeken.

Dit model is voorzien van een barrière tegen bacteriën. Hiermee is de deken dus ook nog eens hygiënisch in gebruik. Hij is pluisarm, douchebestendig en recyclebaar. Deze reddingsdeken is ook nog eens onderworpen aan de brandvertragingstest.

Afmeting: 190 x 150 cm en hierdoor groter dan andere modellen. Natuurlijk is hij duurder maar het gaat hier dan ook om een zeer unieke isolatiedeken. Bekijk en vergelijk met andere reddingsdekens.

Naar Orve+Wrap reddingsdeken

Werking van een reddingsdeken

De meeste reddingsdekens bestaan uit twee verschillende kanten. Sommige modellen zien er aan beide kanten hetzelfde uit. De zilveren zijde is belangrijk, deze houdt namelijk de lichaamswarmte vast. Hierbij is het belangrijk dat de zilveren zijde naar het lichaam is gekeerd, dus niet naar buiten toe. Een reddingsdeken werkt het beste wanneer je hier het gehele lichaam mee inpakt, behalve het gezicht. Daarnaast is het belangrijk dat de deken zo dicht mogelijk tegen het lichaam wordt gehouden.

Soms is onduidelijk hoe de reddingsdeken om moet. Een goed ezelsbruggetje is “heb je het koud dan zie je goud”. De hulpverlener moet dus de gouden zijde zien, waarbij de zilveren zijde naar het slachtoffer is gekeerd.

Tip: bekijk compleet overzicht reddingsdekens

Isolatiedeken gebruiken bij verbranding (of een brand)

Om oververhitting te voorkomen gebruik je de reddingsdeken precies andersom: met de gouden kant naar binnen. De zilveren kant bevindt zich dus aan de buitenkant en is voor hulpverleners zichtbaar. Slachtoffers van een brand moeten dus omwikkeld worden met een reddingsdeken met de gouden kant naar het lichaam toe.

Waar reddingsdeken kopen?

De beste reddingsdeken bestel je online. Daarnaast is deze deken te koop bij verschillende winkels waaronder de buitensport winkel, een winkel voor autoaccessoires en soms ook bij een huishoudzaak, drogist of heel soms een supermarkt. Het assortiment in dit soort winkels wisselt snel, hierdoor is de reddingsdeken niet altijd te koop.

Wil je zeker zijn van voorraad, koop de reddingsdeken dan online. Je krijgt hem binnen 1-2 dagen thuisbezorgd en hebt recht op een zichttermijn. Binnen deze periode mag je het product zonder opgaaf van reden retour sturen.

Let goed op bij een reddingsdeken kopen. Deze moet altijd voorzien zijn van een zilveren zijde. De andere zijde is van zilver of van goud, dat laatste heeft de voorkeur. Wanneer een deken zowel een zilver als een gouden zijde heeft is hij namelijk multifunctioneel in gebruik: bij oververhitting en onderkoeling.

Houdbaarheid reddingsdeken

Het maakt niet uit of je voor de beste reddingsdeken of een goedkoper modelletje gaat: er zit geen houdbaarheidsdatum op. De houdbaarheid van de reddingsdeken is dus onbeperkt. Wel is het belangrijk om hem op een makkelijk te bereiken plek te bewaren. Leg altijd een isolatiedeken in de auto en zorgt dat er ook één binnenshuis beschikbaar is.

Voor bedrijven is het aan te raden om minimaal vier reddingsdekensbeschikbaar te hebben. Een en ander is afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste reddingsdeken of isolatiedeken
Schuiven naar boven