Beste rookvrije houtskool

Bijgewerkt: 14 december 2022

Het is weer tijd om de barbecue aan te zetten. Doe dit samen met familie, vrienden of collega’s.  Misschien maak je gebruik van een houtskoolbarbecue, de traditionele manier van buiten koken. Hinderlijke rook behoort tot de verleden tijd met rookvrije houtskool. Perfect voor iedereen die zonder rook of geurtjes in de achtertuin of op het balkon wil grillen.

Homebest rookvrije houtskool barbecue

Het is lastig om rookvrije houtskool te vinden, want dit bewerkt hout zal altijd een beetje roken. Het geeft maximaal 5 gram rook per uur. Er zijn ook barbecues die dankzij een vernuftig systeem op houtskool branden zonder hinderlijke rookontwikkeling. De Homebest is een BBQ die tot deze categorie behoort.

Dit is een BBQ rookoven met een snelle opwarmtijd. In slechts 3 minuten is hij klaar voor gebruik. De verwijderbare ventilator zorgt ervoor dat er geen rook vrijkomt. Hierdoor is hij niet alleen geschikt voor de tuin maar ook voor gebruik op het balkon en zelfs binnenshuis. Heb je ooit al eens op de eettafel een barbecue gehad? Dan wordt dit misschien de eerste keer, hierna wil je nooit meer iets anders.

De grillplaat heeft een afmeting van 32 cm. Gezellig met z’n tweetjes, met vier personen of misschien wel met meerderen de lekkerste worstjes, hamburgers, vis en groenten klaarmaken. Dit model is multifunctioneel in gebruik en middels USB oplaadbaar.

Homebest rookvrije barbecue – controleer de prijs

Big Green Egg houtskool

Vaak wordt gedacht dat rookvrije houtskool schadelijke chemicaliën bevat. Hier is niets van waar, het bestaat uit andere materialen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van antraciet dat geen dikke rookwolk veroorzaakt.

Big Green Egg bestaat uit keramiek en is een 100% natuurlijk materiaal. Hierin zitten geen chemische stoffen en het is veilig in gebruik. Het geeft een lichte rook af, maar niet hinderlijk. De buren zullen er dus niet zoveel last van hebben. Het is een uitermate prettig product om mee te werken en brandt goed en snel.

Big Green Egg houtskool – bestellen

Waarom rookloze kolen

Steeds meer mensen zijn op zoek naar rookvrije houtskool. Het is een product dat de buren niet hindert en ook gunstiger is voor de eigen luchtwegen. Het is volkomen onschadelijk voor de BBQ, bevat geen giftige dampen en is dus geen uitstekende keuze.

Het voordeel van rookvrije kolen en is dat ze langer branden. Natuurlijk is de aanschafprijs hoger maar omdat de brandduur langer is, geeft het veel mogelijkheden voor langdurige barbecuefeestjes. In Nederland en België maken we niet zoveel gebruik van rookvrije houtskool. Hierdoor is de keuze erg beperkt. Maar wanneer je naar de Verenigde Staten reist zul je merken dat dit type houtskool veel vaker wordt verkocht. Mogelijk is het over enkele jaren in West-Europa ook de standaard. Laten we daar in ieder geval van uitgaan.

Is het echt gezond en veilig?

Nog steeds is er veel onduidelijkheid over houtskool dat geen rookontwikkeling kent. Daarom volgt nu een korte uitleg over de samenstelling en de werking hiervan.

Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten en er maar een beperkte hoeveelheid zuurstof bij te laten. Als gevolg hiervan gaat het verkolen. Feitelijk zou je dus zelf ook houtskool kunnen maken, maar het is veel makkelijker om dit kant-en-klaar te kopen. Bij de rookvrije variant wordt er geen gebruik gemaakt van standaard hout maar krijgt het een speciale bewerking. Er wordt gebruik gemaakt van steenkool en dit wordt aan een hoge temperatuur en druk blootgesteld. Zo ontstaat er een houtskoolsoort die nauwelijks rookt.

Het bijzondere aan deze kolen is dat ze een hoge warmteafgifte hebben, zonder die hinderlijke rook. Dit komt omdat er meer dan 97% steenkool aanwezig is.

Het alternatief voor de houtskool BBQ

Wanneer je geen dikke rook wil en ook niet op zoek moet gaan naar rookloze houtskool, dan maak je gebruik van de elektrische barbecue. De enige damp die vrijkomt is afkomstig van het vleesvocht, niet meer en niet minder. Het is een geweldige uitvinding voor iedereen die op het balkon of in de kleine tuin wil barbecueën. Hij is ook geschikt voor onder de overkapping of misschien wel binnenshuis.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste rookvrije houtskool
Schuiven naar boven