Slot kapot? Zo los je het op

Wat moet je doen als het slot niet meer open gaat? Er hapert iets aan het mechanisme van de deur of het raam. Wanneer het slot kapot is moet je dit zo snel mogelijk repareren. Je hoeft geen dure slotenmaker te laten komen, in dit artikel lees je hoe je een kapot slot zelf repareert.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Zo krijg je een kapot slot open

Een kapot slot heeft verschillende oorzaken. Natuurlijk is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Later in dit artikel lees je hoe je de meest voorkomende problemen oplost. Hoe krijg je een kapot slot open? Probeer het eerst met slotspray zoals WD-40. In veel gevallen is dit voldoende om het slot alsnog open te krijgen.

Bekijk slotspray

Ideaal voor onderhoud van verschillende soorten cilinders. De formule dringt diep door waardoor het slot makkelijker opengaat.

Oorzaken van kapotte sloten

Alles is aan slijtage onderhevig, zo ook een slot. Zit de deur of het raam dicht of krijg je hem moeilijk open of juist dicht? Grote kans dat er iets met het slot aan de hand is. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van defecte sloten:

  • Geforceerd slot (bijvoorbeeld bij inbraak)
  • Versleten mechanisme
  • De verkeerde sleutel gebruiken
  • Sleutel die vastzit in het slot (of is afgebroken)
  • Het slot is verkeerd geplaatst

Je ziet, de oorzaak kan in slijtage of ouderdom liggen maar je kunt ook zelf een defect veroorzaken.

De verschillende modellen

In sommige gevallen is het nodig om het slot te vervangen. Hierbij is het belangrijk dat je eerst naar het model kijkt. Dit zijn de meest voorkomende sloten:

  • Cilinderslot
  • Penslot
  • Inbraakwerend slot

Zelf slot vervangen: het cilinderslot

Hoe moet je een slot vervangen of hoe repareer je een cilinderslot? Het cilinderslot kenmerkt zich doordat het uit een cilinder bestaat. Vaak gaat het om een meerpuntssluiting. Je ziet 3-5 puntjes over de lengte van de deur of het raam zitten. Voordeel van een meerpuntssluiting is dat het lastig te forceren is. Aan de andere kant is dit type slot door de complexheid bij een defect lastig te repareren.

Bij tuindeuren of schuifpuien je kom je ook wel de espagnolet tegen, hierbij bevindt zich een deurkruk aan de binnenkant van de deur. In hele oude woningen kom je ook wel een oplegslot tegen. Dit type cilinderslot is niet zo heel veilig.

Naar cilindersloten

Een cilinderslot vervangen doe je als volgt:

  1. Met een schroevendraaier haal je de cilinder eruit. Alleen bij een oplegslot moet je alles eruit halen.
  2. Plaats een nieuw slot in de ontstane ruimte en schroef dit goed vast.

Zelf een kapot penslot vervangen

Wil je een penslot vervangen dan is het belangrijk dat de deur of het raam open staat. Terwijl deze open staat doe je de deur (of het raam) op slot. Als gevolg hiervan van komen de pennen naar buiten. Pak een van deze pennen stevig vast en probeer op deze manier het slot eruit te trekken.

Plaats nu het nieuwe penslot, ook wel insteekslot genoemd, in de ontstane ruimte. Controleer of alles stevig vastzit en of het slot ook werkt.

Inbraakwerend slot repareren of vervangen

Onder een inbraakwerend slot valt ook het slot met meerpuntssluiting. Daarnaast zijn gecertificeerde sloten absoluut inbraakwerend. Dit soort sloten vertraagt een inbraak tot 5 minuten. Dit lijkt niet veel maar kan net voldoende zijn om in actie te komen.

Wil je een inbraakwerend slot met meerpuntssluiting vervangen, kijk dan bij het onderdeel cilindersloten. Gecertificeerde sloten kun je het beste door een slotenmaker laten vervangen. Ga dan wel voor een betrouwbare slotenmaker.

Risico’s wanneer je zelf een slot vervangt

Het zelf vervangen van een slot is een tijdrovende klus. De inbraakwerende sloten vraagt ook om technische kennis. Wanneer je het slot verkeerd monteert dan kan er veel misgaan. Je maakt bijvoorbeeld het slot of de deur of het raam kapot. Hierdoor lopen de reparatiekosten alleen maar hoger op.

Verkeerde montage leidt ook tot een slechte beveiliging. Hierdoor is het voor inbrekers heel makkelijk om binnen te komen. Heb je weinig verstand van het zelf vervangen van een slot, laat dit dan aan een professional over.

Wanneer je de sleutel niet meer in het slot krijgt

Soms lukt het niet om de sleutel in het slot te steken. Controleer eerst of je de juiste sleutel gebruikt. Haal hem eruit en check of hij gebogen is. Een gebogen sleutel mag je nooit in het slot steken. Zorg in dit geval voor een vervangende sleutel.

Gebruik als laatste een slotspray en probeer of het slot nu wel open (of dicht) gaat. Probeer de sleutel nooit flink door te draaien. Wanneer hij afbreekt kun je het hele slot laten vervangen.

Als laatste tip: steek nooit een vieze sleutel in het slot. Zit er zand of andere viezigheid aan de sleutel, maak hem dan eerst schoon. Viezigheid kan je slot beschadigen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial