Stalen deuren op maat laten maken: interieurtips

Bijgewerkt: 19 december 2022

Een stalen deur is weer eens wat anders dan een houten binnendeur. Ben je helemaal weg van een industriële stijl of het fabrieksinterieur, dan past de stalen deur hier goed bij. Het probleem is dat veel van deze deuren geen standaardafmeting hebben. Een stalen deur op maat is dan de meest geschikte oplossing.

Het materiaal waarvan deze deur gemaakt is

Een stalen deur heeft een industriële en bijzondere uitstraling. Vaak staat het ook wel bekend als een metalen deur. Dit soort deuren is van staal, maar er wordt soms ook aluminium gebruikt. Metaal is een verzamelnaam voor verschillende elementen waaronder dus ook staal en aluminium.

Let op bij aankoop van een stalen deur want er is zeker verschil tussen staal en aluminium. Staal is zwaarder en sterker. Het zal niet zo snel vervormen of buigen. Door het hoge gewicht is het wat lastiger om hier deuren van te maken.

Aluminium is ook sterk en een stuk lichter. Het is makkelijker te verwerken maar kan onder gewicht ook sneller vervormen. Toch werken veel fabrikanten liever met aluminium.

Sommige stalen deuren zijn van een combinatie van staal en aluminium gemaakt. Aluminium is namelijk drie keer duurder dan staal.

Een ruimtelijke uitstraling

Ga je voor stalen deuren op maat? Dan ga je voor een ruimtelijke uitstraling. Want dat is wat je met een deur van staal of aluminium creëert. Bovendien past dit prima bij een industriële inrichting. Het materiaal laat zich goed combineren met bijvoorbeeld hout, beton en andere natuurlijke of industriële materialen.

Hier vind je wat inspiratie voor binnendeuren

Zeer makkelijk in onderhoud

Een stalen deur heeft een aantal interessante voordelen. Een van die voordelen is dat het weinig onderhoud vraagt. Je hoeft het niet te schilderen (mag wel), het zal niet roesten en ook nauwelijks of nooit beschadigen.

Daarnaast is het makkelijk schoon te maken, iets dat natuurlijk met het gladde materiaal te maken heeft. Kortom: wanneer je een stalen binnendeur hebt dan weet je zeker dat je er weinig omkijken naar hebt.

De nadelen van stalen deuren

Omdat een stalen deur zwaarder is blijkt hij moeilijker te plaatsen. Daarnaast zijn deze deuren wat duurder dan de standaard houten binnendeuren. Ook is het vaak lastig om de juiste stalen deur te vinden. De afmeting kan afwijken, of je vindt geen model dat perfect bij je woonwensen past.

In de wintermaanden kan het stalen- of aluminium materiaal kouder aanvoelen. Al helemaal wanneer je niet zo hoog stookt. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

De prijs van dit soort deuren

Een deur van staal of aluminium is niet goedkoper dan een houten deur. Maar hij hoeft ook niet veel duurder te zijn. Gemiddeld begint de prijs vanaf € 350, maar prijzen kunnen oplopen tot meer dan € 500. Dit hangt ook wel een beetje van het merk, het model en de afmeting af.

Je hebt de volledig stalen deur maar ook eentje waar glas inzit. Met betrekking tot binnendeuren wordt meestal gekozen voor een model met stalen frame en glas. Hiervoor betaal je tussen de € 350 en € 475.

Een volledig stalen deur is als binnendeur niet zo praktisch. Hij houdt veel licht tegen en zal ook erg zwaar zijn. Als buitendeur wordt hij hier en daar wel gezien, maar dan is hij nog steeds niet zo handig in gebruik.

Een stalen deur op maat laten maken

Er zijn veel stalen deuren verkrijgbaar en ook nog eens in de standaard maten. Toch zullen veel huishoudens merken dat ze een stalen deur op maat nodig hebben. Al helemaal wanneer je specifieke wensen hebt. Het voordeel van een deur op maat laten maken is dat deze perfect in elke ruimte van het huis past. Bijvoorbeeld de woonkamer, de hal of de bijkeuken.

Voor de slaapkamer worden deuren van staal of aluminium minder vaak gebruikt. Beter kun je op de slaapkamer voor een gesloten houten deur kiezen. Hiermee voorkom je dat licht vanuit de gang of een andere ruimte de slaapkamer binnenvalt.

Kosten met betrekking tot op maat gemaakte deuren

Wanneer je een stalen deur op maat laten maken dan ben je altijd duurder uit wanneer je eentje koopt die al in de webshop of webwinkel staat. Dit komt omdat maatwerk extra tijd vraagt. Mogelijk betaal je ook extra of andere materialen.

De prijs voor een op maat gemaakte deur zal ergens tussen de € 400 en € 800 liggen. Maar dit kan ook fors hoger zijn. Het is altijd aan te raden om vooraf naar de exacte prijs te vragen. Laat je niet verrassen, want soms komen er achteraf nog extra kosten bij. Maak hier vooraf afspraken over.

Lees ook: Cando binnendeur – kwaliteit, review en prijs

Zelf een ontwerp maken

Bij sommige fabrikanten of aanbieders heb je de mogelijkheid om online een ontwerp te maken. Maar het kan ook dat het bedrijf bij je langskomt. Dit is veel beter, want dankzij de inmeetservice weet je of de maten ook kloppen. Hiermee voorkom je dat de op maat gemaakte deur straks helemaal niet past.

Het bedrijf zal ook persoonlijk advies geven. Bijvoorbeeld over het materiaal, het ontwerp en de kleur. Laat je gerust adviseren maar voorkom dat het bedrijf voor dit advies iets in rekening brengt. Het eerste advies zou vrijblijvend moeten zijn.

Laat je een deur inmeten, dan heb je vaak ook opdracht voor het op maat laten maken gegeven. In dit geval zit je aan de opdracht vast. Betalen doe je achteraf of soms gedeeltelijk vooraf. Betaal nooit het gehele bedrag vooraf!

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stalen deuren op maat laten maken: interieurtips
Schuiven naar boven