Tablet of laptop, wat moet je kopen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je bent toe aan een nieuw apparaat. Moet je een nieuwe tablet of laptop kopen? Beide apparaten hebben hun voor- en nadelen. Het hangt er helemaal vanaf wat je doel is. Lees je daarom van tevoren goed in. Ontdek de belangrijkste voordelen (en nadelen) van de tablet en laptop.

Verschil tussen laptop en tablet

Een laptop is groter dan een tablet, dat is een zichtbaar verschil. Maar er zijn nog veel meer verschillen tussen deze twee. Bijvoorbeeld de werking. Een laptop draait op een vast besturingssysteem zoals Windows of MacOS. Je werkt op een laptop met vensters.

Een tablet draait op een mobiel besturingssysteem, bijvoorbeeld Android of iOS. Alles werkt middels apps (applicaties). Dit is iets dat je bij een vast besturingssysteem ook steeds vaker voorbij ziet komen, maar het uiterlijk blijft toch anders.

Tablet of laptop: wat past bij jou?

Is een laptop ook een tablet? Nee, ze werken beiden anders. Maar je hebt wel de 2-in-1 laptop. Dit is een mix van beide apparaten. Je kunt hem (inclusief toetsenbord) als laptop gebruiken maar hem ook instellen als tablet (inclusief touchscreen). Die mogelijkheid is er dus ook.

Tablet of laptop, waar moet je voor kiezen? Daar kom je nu achter. Bekijk welke situatie op jouw van toepassing is.

Je bent veel onderweg

Ben je veel onderweg, bijvoorbeeld voor je werk, studie of op reis? Dan is een tablet veel praktischer. Waar je ook bent, je kunt een tablet altijd gebruiken. Of je internet hebt dat hangt weer van je verbinding af. Maak gebruik van een (openbaar) wifinetwerk en je bent online. Je hebt ook tablets waarin je een SIM-kaart kunt doen. Let op want dit is niet bij alle modellen mogelijk. Wil je gebruik maken van het 4G- of 5G netwerk, kies dan specifiek voor een 4G/5G tablet.

Bekijk tablets met 5G ondersteuning

In bed een filmpje kijken

Op je laptop kun je uitstekend films kijken. Doe je dit liever in bed? Kies dan voor een tablet. Een tablet is veel compacter, die houd je makkelijker vast. Natuurlijk kun je ook met je laptop in bed films kijken maar dit is toch wat minder praktisch.

Bedoeld voor werk of studie

Maakte veel gebruik van Word, Excel, Photostudio echt een ander programma voor werk of studie? Dan ga je voor een laptop. Op een laptop is het namelijk veel makkelijker werken. Dit heeft enerzijds met het grotere scherm, anderzijds met het fysieke toetsenbord te maken. Bovendien is de processor van een laptop ook nog eens sneller en efficiënter.

Naar de beste laptops

Studie en hobby (privézaken)

Op veel scholen of opleidingen maken ze gebruik van een Chromebook. Deze is geschikt voor werk, studie en privézaken. Een Chromebook start razendsnel op omdat alles in de cloud werkt. Hierdoor is het ook makkelijker om bestanden te delen en er samen aan te werken.

Het tweede voordeel van een Chromebook is het feit dat hij met een toetsenbord maar ook met een touchscreen werkt. Als laatste is de lange accuduur een absoluut pluspunt. Nadeel van een Chromebook is dat je afhankelijk bent van wifi. Zonder wifi kun je niet veel. Bovendien werken zware programma’s minder goed op dit type laptop. Op de eindstreep is dit wel een uitstekende keuze voor studenten.

Bekijk Chromebook

Tablet of laptop: alle voor- en nadelen op een rij

Heb je naar bovenstaande situaties gekeken, dan zie je waar je voor moet kiezen. Misschien wil je nog de voor- en nadelen van de tablet en laptop weten. Hier komen ze.

Voordelen tablet

Een tablet is eigenlijk een wat groot uitgevallen smartphone, hoewel je er niet mee kunt bellen. Doordat hij groter is heeft hij ook wat meer power. Dit zijn de voordelen van een tablet:

 • Compact
 • Licht van gewicht
 • Praktisch in gebruik
 • Lange accuduur
 • Werkt met applicaties
 • Goedkoper dan een laptop

Nadelen tablet

Twijfel je nog over een tablet of laptop? Ontdek de nadelen van een tablet:

 • Kwetsbaar
 • Vaak geen USB-aansluiting aanwezig
 • Niet geschikt voor zware programma’s
 • Een fysiek toetsenbord ontbreekt
 • Kleiner scherm dan een laptop

Voordelen laptop

Nu over naar de voordelen van een laptop:

 • Vaak uitstekende prestaties
 • Diverse aansluitingen aanwezig
 • Veel opslagcapaciteit
 • Redelijk lange accuduur
 • Fysiek toetsenbord aanwezig

Nadelen laptop

Weet je nog steeds niet of je voor een tablet of laptop moet kiezen? Bekijk dan de nadelen van de laptop:

 • Soms groot of zwaar
 • Verbruikt meer energie
 • Duurder dan een tablet

Hopelijk kun je aan de hand van bovenstaande een goede keuze maken. Tablet of laptop? Vergelijk ook de prijzen, dan weet je waar je aan toe bent.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tablet of laptop, wat moet je kopen?
Schuiven naar boven