Tips voor een sfeervolle woonkamer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Voelt de woonkamer saai, koud of onpersoonlijk aan? Dan wordt het tijd om dit om te toveren tot een sfeervolle woonkamer. Hierbij maak je gebruik van kleuren, woonaccessoires en misschien ook een andere indeling. En nee, je kamer anders inrichten hoeft niet veel te kosten.

Meubeltjes verschuiven

Wil je een sfeervolle woonkamer creëren, kijk dan eerst naar de indeling. Misschien staan de meubels toch niet zo praktisch als gedacht.

Het is vooral belangrijk dat je voor open ruimtes zorgt. Hierdoor ontstaat er een goed overzicht op de woonkamer, maar het creëert ook rust. Bovendien brengt dit je interieur in balans.

Wanneer je woonkamer volstaat met meubels en decoratie dan lijkt hij kleiner dan hij is. Kijk dus eerst of er misschien wat meubeltjes weg kunnen. Denk ook goed na over de indeling. Plaats het bankstel tegenover de televisie. Voor velen is het prettig om het bankstel aan de voorkant van de woning te plaatsen, zodat je uitzicht op de straat hebt. Terwijl je de eettafel zo dicht mogelijk bij of misschien wel in de keuken plaatst.

Kaarsen: echt of namaak

Kaarsen zorgen voor sfeer en warmte. Tegenwoordig heb je keuze uit echte of namaakkaarsen. Die laatste lijken zo echt, je ziet nauwelijks verschil.

Je kiest voor echte kaarsen wanneer je geen huisdieren of kleine kinderen hebt, en voor echte warmte en sfeer gaat.

Namaakkaarsen zijn geschikt wanneer je huisdieren (en met name vogels of katten) hebt of kleine kinderen. Maar ook wanneer je niet van de geur van kaarsen of de roetontwikkeling houdt.

Namaakkaarsen zijn energiezuinig, want er zit een ledlampje in. Ondanks dat ze op batterijen werken gaat de batterij meer dan negen maanden mee. Bovendien zijn deze kaarsen van wax gemaakt, waardoor ze dus echt aanvoelen en uitzien.

Bekijk ledkaarsen

Plaats een (led)kaars op de salontafel, het dressoir en/of de eettafel. Je woonkamer krijgt direct een andere uitstraling.

Zeg het met kleur

Wil je een sfeervolle woonkamer die er niet saai uitziet? Werk dan eens met een of meerdere kleuren. Bijvoorbeeld op de wand, een andere kleur deur of een vrolijk tapijt.

Wil je rust creëren dan kies je voor een donkere tint. Een kleine ruimte kun je beter met een lichte kleur opfrissen, omdat de woonkamer hierdoor groter lijkt.

Ga je voor een avontuurlijke woonkamer? Kies dan groentinten en bruintinten. Dit zijn kleurencombinaties die perfect bij een natuurlijke en avontuurlijke inrichting passen.

Geel en (licht)oranje brengt veel energie in huis. Wees hier wel voorzichtig mee en overdrijf het zeker niet. In plaats van felgeel of oranje zou je ook voor okergoud kunnen kiezen. Combineer dit met industriële meubels en decoratie.

Rood is opvallend en activerend. Je moet dit met mate in je woning toepassen. Je zou ook voor bordeauxrood kunnen kiezen, dit heeft weer een warme uitstraling.

Muziek in de woonkamer zorgt voor extra sfeer

Je weet vast wel welke invloed muziek op je emoties en gemoedstoestand heeft. Het kan je dag maken of breken. Breng extra sfeer aan met een gezellig muziekje. Voor de ontspannen avonduren kies je voor romantische muziek, klassiek, soul, jazz, soul of misschien wat reggae.

Met muziek kun je ook een feestje bouwen. Doe dit echter alleen wanneer je hier samen met anderen van geniet, bovendien moeten de buren er geen last van hebben (in ieder geval niet dagelijks).

Tip: Koop een Bluetooth speaker van JBL en koppel deze draadloos aan je smartphone, tablet of laptop. Het geluid is geweldig en je bent niet meer afhankelijk van bekabeling.

Naar JBL-speakers

Een knapperend haardvuur, en dit kan ook namaak zijn

Wat is er gezelliger dan een knapperend haardvuur, vooral in de koudere maanden! Niet iedereen beschikt over een open haard en dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt de sfeer in de woonkamer ook in huis halen middels een namaak haardvuur.

Daarnaast zijn er elektrische haarden die uitzien als een echt traditioneel haardvuur. Ze verspreiden warmte en het lijkt net alsof er een echt vuurtje brandt. Een elektrische sfeerhaard is verkrijgbaar vanaf € 92.

Bekijk elektrische sfeerhaarden

Warmte en gezelligheid met een vloerkleed

Wat ook helpt bij het creëren van een sfeervolle woonkamer is een vloerkleed. Plaats dit bij het zitgedeelte (bankstel en salontafel). Het geeft niet alleen een sfeervolle en warme uitstraling, het voelt ook warm aan de voeten. Ideaal tijdens de koudere wintermaanden.

Wist je dat een vloerkleed ook geschikt is wanneer je vloerverwarming hebt? Neem in ieder geval geen vloerkleed met een vastgelijmde rug en zeker ook geen wollen vloerkleed. Bescherm het vloerkleed met antislip.

Weet je niet welk vloerkleed het beste bij je woonkamer past? Let hierbij goed op de vloer en het bankstel. Wanneer je een donkere vloer hebt zou je een iets lichter tapijt moeten nemen, anders krijgt de hele woonkamer een te donkere uitstraling. Wil je een vloerkleed met print of opdruk, dan moeten de wanden van de woonkamer juist neutraal zijn.

Kies in ieder geval een vloerkleed dat qua kleur en tint zo goed mogelijk op het bankstel aansluit. Hiermee vormt het een mooi geheel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tips voor een sfeervolle woonkamer
Schuiven naar boven