Beste toiletpapier voor septische put

Bijgewerkt: 12 december 2022

Sommige woningen zijn voorzien van een septic tank (septische put). Hierin komt al het afvalwater samen en wordt middels bezinking gezuiverd. Let bij de aanwezigheid van deze put goed op het type wc-papier. Sommige merken lossen moeilijk op en zijn zeker niet geschikt. Terwijl bepaalde merken toiletpapier tot de beste en meest logische keuze behoort.

Cosynel toiletpapier

Bij de aanwezigheid van een septische put is het Cosynel toiletpapier een van de beste keuzes. Dit papier lost namelijk makkelijk op en zal hierdoor niet lang blijven hangen. Elke rol bestaat uit meerdere lagen dikke kussentjes, wat garant staat voor het hoogste comfort. De aloë vera variant is uitermate geschikt voor de gevoelige huid.

Dit wc-papier is veel duurder dan de standaard rollen. Per rol betaal je tussen de € 0,58 en € 0,79 per stuk, afhankelijk van de variant waar je voor kiest. Het is een investering maar daar staat wel tegenover dat dit uitermate geschikt is voor septische putten en vergruizers, zonder dat er problemen ontstaan.

Cosynel toiletpapier – bekijk de prijzen

Star brite camping WC Papier

Een kleine verpakking van vier rollen sneloplossend toiletpapier, bedoeld voor de camping of voor onderweg. Het voorkomt verstoppingen en is voor 100% recyclebaar. Elk rolletje bestaat uit 500 velletjes zonder lijmresten. Dit is een mooie premium kwaliteit, maar helaas niet de allergoedkoopste.

ROVEQ wc-papier

Een goed alternatief is het wc-papier van het merk ROVEQ. Dit wordt veelvuldig ingezet bij septische putten, maar ook wanneer problemen zijn met de afvoer. Het gaat hier om snel oplosbaar papier dat van een stevige kwaliteit is. ROVEQ is niet zomaar in de supermarkt verkrijgbaar, ze hebben een eigen webshop.

Sneloplossend papier van Didoclean

Aanbieder DidiClean heeft ook dit toiletpapier in het assortiment. Het extra oplossend papier bestaat uit velletjes van twee lagen. Niet het meest comfortabele papier, want sommigen vinden dit echt te dun. Gezien de prijs (ongeveer € 0,68 per rol) ook niet het beste toiletpapier voor de septische put, want er zijn goedkopere alternatieven.

Bacteriële werking in de septische tank

Bacteriën in de tank zorgen ervoor dat het slib op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Door het gebruik van het verkeerde toiletpapier, een toiletverfrisser of schoonmaakproduct worden de bacteriën in hun werking verstoord. Hierdoor ontstaat er een onverteerde laag die bovenop blijft drijven. Als gevolg hiervan raakt de afvoer verstopt, en dat merk je zeker. Bijvoorbeeld bij het doorspoelen van het toilet waarbij het water niet meer (goed) wegloopt.

Wees ook voorzichtig met het doorspoelen van medicatie, want dit tast de bacteriën aan. Zo haal je de effectieve werking weg en dit kan niet de bedoeling zijn. Ook het doorspoelen van vochtig toiletpapier of hygiënisch verband is slecht. Gooi dit soort producten liever in de afvalbak.

Het laten ruimen van de put

Wanneer tijdens het doorspoelen van het toilet het water tot de rand stijgt en moeizaam weg komt, dan is dit een teken dat de put vol zit. Om dit soort problemen te voorkomen is het altijd beter om voor speciaal toiletpapier te kiezen. Bij een verstopping de put zo snel mogelijk leeg laten maken. Mogelijk is het ook noodzakelijk om de afvoerbuizen te laten reinigen, hiermee wordt de verstopping in zijn geheel weggehaald.

Van septische put naar openbare riolering

Vooral in België zijn er veel huishoudens met een septische tank. In Nederland wordt dit minder vaak gezien. Met goedkeuring van de gemeente is het mogelijk om de septische put af te sluiten en voor een aansluiting op de openbare riolering te gaan.

Hierbij is het eerst nodig om de put geheel leeg te maken. Hierna wordt deze volgestort met zand, zodat toekomstige problemen wegblijven. De buizen worden vervolgens verbonden met het openbare riool. Wanneer blijkt dat de buizen verouderd zijn, dan is het beter om ze te laten vervangen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste toiletpapier voor septische put
Schuiven naar boven