Verschil iPad en iPad Pro

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Er zijn heel wat iPads verkrijgbaar. Wat is het verschil iPad en iPad Pro? Hierbij heb je de keuze uit een aantal zeer mooie tablets. Ontdek de belangrijkste specificaties en de verschillen tussen deze Apple iPads. Dit artikel is aangevuld met meer informatie over de verkrijgbaarheid en de prijs.

IPad of iPad Pro kiezen

Apple brengt tablets in verschillende series uit. Hieronder vind je deze series:

  • IPad
  • IPad Mini
  • IPad Air
  • IPad Pro

De gewone iPad is in een aantal verschillende modellen uitgebracht. Dit deed Apple in de periode 2010- 2012. In 2020 kwam de iPad 10.2 op de markt. Kijken we naar de iPad Pro, dan is deze vanaf het jaar 2015 uitgebracht. In 2018 kwamen de iPad Pro 11 en de iPad Pro 12,9 uit. Ook in latere jaren zijn deze modellen uitgebracht.

Belangrijkste verschillen iPad en iPad Pro

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk om de meest recente modellen naast elkaar te leggen. Dat is in dit geval de gewone iPad 10.2 (2020) en de Apple iPad Pro 11 (2021). De Pro 12,9 is een stuk groter, dus die blijft even buiten beschouwing.

Het belangrijkste verschil iPad en iPad Pro is de afmeting en de schermgrootte. De Apple 10.2 uit 2020 heeft een 10,2 inch scherm, terwijl die van de Pro 11 logischerwijs 11 inch groot is. Het betreft hier in beide gevallen een lcd-scherm met een pixeldichtheid van 265 dpi. Dit is niet heel veel: de pixeldichtheid ligt bij duurdere smartphones ruim twee tot drie keer zo hoog. Deze tablets hebben een aluminium frame en zijn niet waterbestendig. Wel zijn ze voorzien van Nano SIM en elektronic SIM (e-SIM).

Informatie over de processor

Het belangrijkste verschil tussen iPad en iPad Pro is de processor. Ondanks dat deze modellen bijna uit hetzelfde jaar komen, hebben ze beiden een andere processor. Bij de iPad 10,2 is dit de Apple A12 processor met 3 GB RAM. De Pro 11 is voorzien van een Apple M1 Octa-core processor met 8 GB of 16 GB RAM. Je hoeft je niet af te vragen welke van deze twee modellen sneller en efficiënter werkt. De M1 processor is ruim 35% sneller met betrekking tot single-core processing. Op het gebied van grafische verwerking is deze chip twee keer sneller dan de A12 chip.

Het werkgeheugen speelt ook een belangrijke rol, dat bij de Pro 11 twee tot drie keer zo groot is. Conclusie: de iPad Pro 11 werkt een stuk sneller en efficiënter.

IOS besturingssysteem

Over het iOS besturingssysteem niet veel bijzonderheden. De 10,2 draait oorspronkelijk op iPadOS 14, maar dit is upgradebaar naar de nieuwste versie. De Apple Pro 11 is standaard voorzien van iPadOS 14.5.1. Ook deze kun je voorzien van een nieuwere versie.

Hoofdcamera en selfiecamera

Alweer een verschil iPad en iPad Pro: de camera’s. Bij de Apple 10.2 vind je aan de achterzijde een 8mp camera. Aan de voorkant een 1,2mp selfiecamera met face detection. De camera’s van de iPad pro 11 zien er een stuk beter uit. Deze heeft namelijk een triple 12mp hoofdcamera en 12mp selfiecamera.

Gemaakte foto’s en filmpjes wil je op kunnen slaan. Dit kan dankzij het interne geheugen. De Apple 10.2 is verkrijgbaar met 32 of 128 GB opslagruimte. Wat dat aangaat is de Pro 11 een stuk beter. Hierbij kun je kiezen uit 128, 256 en 512 GB opslagruimte, in combinatie met 8 of 16GB werkgeheugen. De versie met 16 GB werkgeheugen heeft een opslagcapaciteit van 1 of 2 TB. Er is geen kaartslot aanwezig, dus je zal het moeten doen met het interne geheugen. Belangrijk om te onthouden.

Overige belangrijke specificaties

Met betrekking tot geluid zit het wel goed. Beide modellen zijn voorzien van stereo luidsprekers, verdeeld over 4 speakers. Films kijken wordt een echte beleving. Dit geldt overigens ook voor het afspelen van muziek.

Zit er verschil tussen iPad en iPad Pro of het gebied van de accu? Ook hierin zijn verschillen. De accu van de Apple 10.2 gaat in spreektijd ongeveer 10 uur mee. Die van de iPad Pro 11 gaat minimaal 12 uur mee. De accuduur is uiteraard ook sterk afhankelijk van het gebruik van de tablet. Nog een verschil is dat de Pro 11 inzetbaar is als powerbank, waar dit bij de iPad 9,7 niet mogelijk is.

Ontgrendelen doe je middels vingerafdruksensor. De Pro 11 is ook nog eens voorzien van Face ID. Verder Bluetooth 5.0 bij de Pro en Bluetooth 4,2 bij het 10.2 model.

IPad (Pro) kopen: kleuren en prijs

Je hebt keuze uit de kleuren zilver en spacegrijs, waarbij de Apple 10.2 ook nog eens is uitgerust in goud. Wat is de prijs van deze twee modellen? De Apple iPad (2020) kost ongeveer € 345 – € 449. Hierbij hangt het ervan af hoeveel opslagruimte je kiest.

Bekijk de Apple iPad 10.2 (2020)

De iPad Pro 11 prijs ligt tussen de € 869 en € 1789. Ook nu weer bepaalt de opslagruimte de verkoopprijs.

Bekijk de Apple iPad 11 Pro

Moeilijk kiezen? De Apple iPad Pro 11 scoort op alle punten een stuk beter. Wel kost dit model ruim twee keer zoveel. Dat is dan ook een groot verschil iPad en iPad Pro. Bij een lager budget is het dan ook beter om voor de gewone iPad te kiezen. Ideaal wanneer je toch niet dagelijks met deze tablet werkt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Verschil iPad en iPad Pro
Schuiven naar boven