Verschil iPhone XR en iPhone 11: vergelijken is weten

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Het verschil tussen iPhone XR en iPhone 11 lijkt op het eerste gezicht klein, maar dat is het niet. Laten we deze twee toestellen met elkaar vergelijken. Ontdek de belangrijkste verschillen maar ook overeenkomsten.

Over de iPhone XR en iPhone 11

Wat moet je over deze twee toestellen weten? De Apple iPhone XR is in september 2018 uitgebracht. Precies een jaar later (september 2019) kwam de Apple iPhone 11 op de markt. Overigens brengt Apple altijd meerdere toestellen tegelijkertijd uit. Samen met de iPhone 11 kwamen ook de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max uit.

Design – behuizing en scherm

Weinig verschil tussen de iPhone XR en iPhone 11: ze hebben beiden een 6,1 inch scherm. Het gaat om een liquid Retina IPS LCD scherm met een pixeldichtheid van 326ppi. Apple heeft hier dus geen verbetering in aangebracht. Ook de behuizing is hetzelfde gebleven: een aluminium frame (7000 series). Pluspunt is dat deze toestellen stof- en waterdicht zijn.

Camera’s van deze toestellen

Hou je ook zo van fotograferen? Tegenwoordig heb je geen aparte (spiegelreflex)camera meer nodig, dit doe je gewoon met je smartphone. Opvallend is dat Samsung- en Huawei toestellen over uitstekende camera’s beschikken. Apple lijkt op dit gebied toch wat achter te lopen.

De iPhone XR heeft een 12mp hoofdcamera en een dual selfiecamera. Hierbij zit een SL 3D camera, bedoeld voor het maken van foto’s met scherptediepte. Deze techniek is ook geschikt voor Face ID (ontgrendelen met gezichtsherkenning).

De iPhone 11 is wel iets verbeterd en heeft een dual 12mp hoofdcamera. Ook de selfiecamera heeft een wat hogere resolutie. Toch lopen Apple toestellen nog steeds achter op concurrerende merken. Maar goed, op het gebied van camera’s is de iPhone 11 wel beter dan zijn voorganger.

IPhone XR en 11 vergelijken: de processor

De motor of het hart van de smartphone: de processor. Onder de motorkap van de iPhone XR vind je een Apple A12 bionica chip. Dit wordt ondersteund met 3 GB werkgeheugen. Het 11- model heeft een Apple A13 bionic chip met 4 GB werkgeheugen.

Hoe presteren deze toestellen? Hiervoor is er zoiets als de Basemarkt test. Hierbij wordt gekeken naar de snelheid en efficiëntie van de processor. Het is duidelijk dat de processor van de iPhone 11 beter scoort, qua prestaties vergelijkbaar met die van de OnePlus 7 of Google Pixel 4 XL. Mocht je het willen weten: de Samsung Note 10+ scoort een stuk lager.

Ook de iPhone XR heeft een goede processor, die ook weer boven die van Samsung toestellen uitsteekt.

Een werkgeheugen van drie of vier GB is niet heel groot wanneer je dit tegenover andere toestellen zet. Toch is het werkgeheugen blijkbaar voldoende om goed te presteren. Dit heeft Apple natuurlijk aan de uitstekende processors te danken.

Accu (batterij) van deze smartphones

Er valt ook iets te zeggen over de accu van deze toestellen. De capaciteit verschilt niet veel, de XR heeft een capaciteit van 2942 mAh en de 11 zit op 3110 mAh. Kijk ook even wat de accuduur in gesprekstijd is. Dan komt XR op 15 uur uit en de iPhone 11 op bijna 18 uur. Ook dit is weer aan de processor te danken, die zuiniger met de accu omgaat.

Opladen kan het verschillende manieren. Normaal laden, snelladen of draadloos laden: het is allemaal mogelijk.

Verschil iPhone XR en iPhone 11: welke is beter?

Een goede vraag: welke van deze twee toestellen is beter? Lastig te zeggen, want dat hangt ook een beetje van je budget af. Begin 2022 is de iPhone XR ongeveer €100 goedkoper dan de iPhone 11.

Kijk je naar absolute prestaties dan is de iPhone 11 beter. Dit geldt ook voor de accuduur en de fotocamera’s (voor en achter). Overige specificaties zijn nagenoeg hetzelfde.

De iPhone XR met 64GB opslagruimte is verkrijgbaar voor ongeveer € 559 – € 579 (prijspeil 2021).

Bekijk de Apple iPhone XR

Voor de iPhone 11 betaal je, met 64GB opslagruimte, ongeveer € 639 – € 659 (2021).

Bekijk de iPhone 11

Laat je door bovenstaande vergelijking niet leiden: het is uiteindelijk jouw budget dat bepaalt of je overstappen zinvol vindt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil iPhone XR en iPhone 11: vergelijken is weten
Schuiven naar boven