Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zowel virussen als bacteriën kunnen je flink ziek maken. Het gaat hier om twee micro-organismen die verschillende ziekten of aandoeningen veroorzaken. Maar wat is het verschil tussen een virus en een bacterie? Er zijn een aantal belangrijke verschillen, die bepalen ook nog eens welke behandeling je nodig hebt.

Uitleg over micro organismen

Zowel een virus als bacterie behoort tot de micro-organismen. Hiertoe behoren ook gisten, parasieten en schimmels. Het gaat hier om levende organismen die ontzettend klein zijn. Je kunt ze niet met het blote oog zien maar wel met behulp van een microscoop.

Officieel behoren virussen niet tot de micro-organismen, hoe klein ze ook zijn. Dit komt omdat een virus zich niet zelfstandig kan delen. Omdat een virus net zo ziekmakend is als een bacterie rekenen veel mensen ze toch tot de micro-organismen.

Verschil tussen een virus en bacterie

Een luchtweginfectie kan door een virus of bacterie worden veroorzaakt. Een griep of verkoudheid ontstaat door een virus, een keelontsteking of blaasontsteking juist door een bacterie. Het is vaak lastig om te bepalen wie of wat je geïnfecteerd heeft. Ontdek hieronder de belangrijkste verschillen tussen een virus en bacterie.

Tip: bekijk de blaasontstekingtest (thuistest]

Bacterie: eencellige organismen

Het belangrijkste verschil tussen virus en bacterie is de aan- of afwezigheid van een cel. Een bacterie is opgebouwd uit een cel met in de celkern los DNA materiaal. Om de cel zit een celenveloppe, dit kun je als een verpakking zien.

Een virus heeft geen cel. Het bestaat uit een pakketje erfelijk materiaal dat verpakt is in een eiwitmantel. Dit betekent dat een virus niet levendig is.

Virussen: afhankelijk van een gastheercel

Een bacterie kan zich binnen of buiten een gastheer vermenigvuldigen. Dit betekent dat bacteriën zich ook in de grond (aarde), in voedsel en in water kunnen vermenigvuldigen. Een virus kan dit niet, die is afhankelijk van een gastheercel. In die gastheercel wordt het pakketje erfelijk materiaal gebracht.

De gastheercel is belangrijk voor het virus, alleen zo kan hij zich vermenigvuldigen. Er komen namelijk nieuwe virusdeeltjes vrij die andere gastheercellen binnendringen. Zo raken steeds meer gastheercellen besmet.

Verschil virus en bacterie: de behandeling

Nog een belangrijk verschil tussen een virus en bacterie is de behandeling oftewel de aanpak. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen virussen. Dit komt omdat het virus geen cel heeft, er valt dus ook niks aan te pakken of te doden. Het enige dat overblijft is het doden van de gastheercel, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom kun je een virus niet middels medicatie doden.

Bij een bacterie kan dit wel. Een antibioticum verstoort de synthese van groeiende cellen. Bij een bacteriële infectie is er sprake van bepaalde groeiende cellen. Antibiotica werkt hier dus perfect tegen. Wel is het belangrijk dat antibiotica lang genoeg wordt ingenomen, anders worden de bacteriën niet gedood.

Virusremmende medicijnen

Kun je een infectie met een virus helemaal niet behandelen? Jawel, er zijn namelijk virusremmende medicijnen. Dit noem je ook wel virusremmers. Dit soort medicatie zorgt ervoor dat het virus zich niet zo snel vermenigvuldigt. Het wordt als het ware afgeremd maar het blijft wel aanwezig. Die afremming kan belangrijk zijn voor je immuunsysteem: het heeft dan meer tijd om het virus op te sporen en te doden.

Virusremmend voedsel

Dan is er ook nog zoiets als virusremmend voedsel. Dit zijn voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken. Het gaat hier om fruit en groente, voeding met veel zink, havermout (voor de vezels), reishi paddenstoelen (rijk aan antioxidanten), noten en zaden (eiwitten en gezonde vetten).

Wist je trouwens dat je voorzichtig moet zijn met het eten van (geraffineerde) suikers? Die tasten je immuunsysteem aan. Tijdens ziekte kun je dit zeker niet gebruiken.

Wat is gevaarlijker, een virus of bacterie?

Je kunt niet zeggen dat een virus om bacterie gevaarlijker is. Het hangt er namelijk vanaf welke ziekte het micro-organisme veroorzaakt. Maar ook hoe goed je lichaam hiermee om kan gaan.

Het immuunsysteem van je lichaam zit complex in elkaar. Allereerst is er de fysieke barrière, die bestaat uit de slijmvliezen, speeksel, maagzuur en natuurlijk je huid.

Je algemene afweer bestaat uit de witte bloedcellen. Die reizen via het bloed door het lichaam en vallen lichaamsvreemde stoffen aan. Hiermee vernietigen ze onder andere bacteriën en virussen die niet in je lichaam thuishoren. Het immuunsysteem is in staat om ziekteverwekkers te onthouden. Komt het lichaam opnieuw met dezelfde ziekteverwekker in aanraking dan reageert het immuunsysteem veel sneller.

Soms verspreiden bacteriën of virussen zich snel door je lichaam. De witte bloedcellen kunnen dit niet aan, op dat moment komen de lymfocyten in actie. Helaas werken lymfocyten alleen bij specifieke ziekteverwekkers.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?
Schuiven naar boven