Verzorgingsproducten baby: 3 producten die je moet hebben

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Luiers heb je altijd nodig, maar er zijn nog veel meer verzorgingsproducten voor baby. Bijvoorbeeld shampoo, babyolie of zinkzalf. Sommige van deze producten moet je absoluut in huis hebben. Welke dat zijn, dat lees je in deze blogpost.

De babyuitzet

Ben je zwanger of verwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je een babyuitzet nodig. Die uitzet bestaat uit tenminste uit:

  • Ledikantje of wiegje
  • Lakentjes en dekentjes
  • Babybad met standaard of een tummytub
  • Hydrofiele luiers om baby af te drogen
  • Twee badcapes
  • Aankleedkussen
  • Spuugdoekjes
  • Luiers
  • Flesjes, speentjes, eventueel flesvoeding

Voor extra gebruiksgemak zijn een luieremmer, badthermometer, flessenreiniger, washandjes en andere zaken ook wel aan te raden. Wat veel mensen vergeten zijn de drie belangrijkste verzorgingsproducten voor baby.

Zinkzalf: beschermt en droogt de babyhuid

Veel baby’s hebben last van luiereczeem. Dit ontstaat door een te natte huid, in combinatie met de stoffen in urine (ammoniak). Bij luiereczeem ziet de huid er droog uit, bovendien heeft baby pijn.

Zinkzalf voorkomt en behandelt luiereczeem. Smeer de aangedane huid enkele keren per dag in, het liefst na elke luierverschoning. Dit product kent geen bijwerkingen. Het duurt enkele dagen voordat de huid genezen is.

Wist je trouwens dat zinkzalf ook geschikt is voor de behandeling van kapotte mondhoeken, een koortslip of eczeem? Hierdoor is dit verzorgingsproduct dus een handig product voor andere gezinsleden. Alweer een goede reden om het altijd in huis te hebben.

Bekijk zinkzalf

Parfumvrije wasgel

De huid van de pasgeboren baby is zeer kwetsbaar. Dit komt omdat de huid dunner is dan bij volwassenen, bovendien werkt de barrière nog niet goed. Hierdoor moet je voorzichtig zijn met baby verzorgingsproducten. Natuurlijk wil je baby lekker kunnen wassen, hier gebruik je parfumvrije wasgel voor.

Deze wasgel bevat geen schadelijke stoffen waardoor de huid zo optimaal mogelijk beschermd blijft. Gebruik zeker niet teveel wasgel, en ook niet dagelijks. Gaat je kindje toch dagelijks in bad dan is het niet verkeerd om dit af en toe alleen met lauwwarm water te doen. Baby’s met eczeem was je liever niet te vaak: water droogt de huid teveel uit.

Naar parfumvrije wasgel

Koop je het liefst de wasgel van Zwitsal? Veel jonge ouders zijn hier dol op, Zwitsal ruikt namelijk heerlijk. Aan de andere kant bevat Zwitsal wasgel parfum, dit is iets dat je vooral de eerste maand na de geboorte moet vermijden. Na de eerste maand kun je wel overstappen op Zwitsal wasgel, kijk in het begin hoe de huid van je kindje hierop reageert.

Baby olie

Babymassage heeft verschillende voordelen. Baby wordt er ontspannen van en het stimuleert de bloedcirculatie. Babymassage is ook geschikt voor baby’s die last hebben van darmkrampjes. Daarnaast is een massage goed voor de onderlinge band, die wordt veel inniger.

Iedereen kan babymassage toepassen. Dit doe je het beste met baby olie. Dit maakt de massage er alleen maar makkelijker gaan prettiger op. Bovendien verzorgt de olie de huid en ruikt het ook nog eens lekker. Kies altijd voor speciale babyolie, geen massage olie voor volwassenen. Babyolie is namelijk vrij van irriterende stoffen.

Pas je geen massage toe dan heb je babyolie ook niet direct nodig. Wel is deze olie praktisch bij het behandelen van berg (schilfers op de hoofdhuid). Maar dan zijn ook weer andere middelen voor, bovendien verdwijnt berg uiteindelijk vanzelf. Babyolie is dus een van die verzorgingsproducten voor baby die erg praktisch is, maar zonder kom je ook wel vooruit. Toch blijft het handig om dit in huis te hebben.

Welke zalf voor een baby?

Je hebt altijd zinkzalf nodig, zie hierboven. Verder is een vette zalf of huidolie ook aan te bevelen. Gebruik dit na het babybadje, hierdoor droogt de huid niet uit. Wees wel voorzichtig met overmatig gebruik van vette zalf zoals vaseline. Bij regelmatig gebruik sluit een vette zalf de huid af waardoor het vochtregulerend vermogen afneemt. Hierdoor worden de problemen alleen maar groter. Gebruik een vette zalf daarom alleen om droge plekjes te behandelen.

Vermijd zalven met parfum. Die zijn prima voor baby’s vanaf ongeveer vier maanden oud, maar bij hele jonge kinderen moet je dit niet toepassen. De huid van een pasgeboren baby kan hier nog niet goed tegen. Merk je dat baby na het gebruik van zalf last krijgt van een rode huid of een huiduitslag? Dan zou het zomaar aan de zalf kunnen liggen. Stap dan over op een parfumvrij alternatief.

De juiste crème op het gezicht van baby

Bij verzorgingsproducten baby denk je ook aan de gezichtshuid. Die is nog kwetsbaarder dan andere delen van het lichaam. Welke crème doe je op het gezicht van een baby? Droge en schrale plekjes behandel je met wat Bepathen babyzalf of een vergelijkbaar merk. Gebruik geen verzorgingsproducten of gezichtcrème voor volwassenen, dit is ongeschikt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verzorgingsproducten baby: 3 producten die je moet hebben
Schuiven naar boven