Beste vijverfolie (2022) – aanleg vijver

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Bij de aanleg van een vijver heb je de keuze uit vijverfolie of een voorgevormde vijverbak. Met het beste vijverfolie bepaal je zelf de grootte en vorm. Wel is het belangrijk om voor goed vijverfolie te kiezen, dat in elk jaargetijde even sterk blijft. Bekijk de best geteste en populaire vijverfolies van dit moment.

Vijver aanleggen: tips en tricks

Er zijn verschillende soorten vijverfolie verkrijgbaar. EPDM folie (rubber) heeft een hoge elasticiteit. Dit maakt het geschikt voor elk jaargetijde en een lange levensduur. PVC folie is gemakkelijk te verlijmen en goed lasbaar. PVC gaat 10 tot 15 jaar mee. Dit is minder lang dan EPDM rubberfolie, maar wel goedkoper.

Ga je voor een duurzame oplossing, kies dan voor het (duurdere) epdm-folie. Kies in andere gevallen voor pvc: dit gaat tot 15 jaar lang mee. Misschien lijkt het vreemd om voor het goedkope folie met korte levensduur te gaan, maar veel mensen ruimen hun vijver na tien jaar toch weer op. Let ook goed op de lengte en breedte van het folie en bekijk hoeveel je nodig hebt.

Nog enkele belangrijke tips voor het aanleggen van een vijver:

  • Maak vooraf een ontwerp van de aan te leggen vijver, inclusief flora en fauna.
  • Plaats een vijver niet onder een boom. Kies een plek waar de zon minimaal 6 tot 8 uur per dag schijnt.
  • Graaf de vijver altijd 10 cm dieper: hier komt substraat en grind in.
  • Breng eerst een laag van 10 cm witte zand aan voordat je het vijverfolie legt. Dit voorkomt dat opkomend grondwater het folie omhoog drukt.

Beste vijverfolie 2022

Merken als Hozelock, Oasefol en Ubbink brengen een goede kwaliteit vijverfolie op de markt. Normaal folie is zwart, maar er is ook steenfolie verkrijgbaar. Dit laatste is vooral geschikt voor de natuurlijke vormgeving van beekloopjes of als randafwerking. Hieronder het overzicht 5x beste vijverfolie, zodat je direct aan de slag kunt.

1. Hozelock PVC – 5,5 x 4 meter

Veel verkocht vijverfolie van het merk Hozelock. Het gaat hier om sterk PVC folie dat goed gelijmd of gelast kan worden. Ook bij reparatie biedt dit folie extra mogelijkheden. Het folie past zich onder invloed van waterdruk perfect aan. De afmeting van 5,5 x 4 meter is geschikt voor een maximale waterinhoud van 6750 liter. Hoewel PVC folie 10 tot 15 jaar meegaat geeft Hozelock maar liefst 15 jaar garantie.

Vanwege de sterkte wordt dit folie zeer goed beoordeeld met 4,8 van de 5 sterren. Gebruikers zijn vooral tevreden over het soepele materiaal, waarbij het folie goed op zijn plaats blijft.

Bekijk Hozelock PVC – 5,5×4 meter

2. Oasefol EPDM – 4,27 x 1 meter

Een kwalitatief zeer goede vijverfolie van EPDM (rubberfolie). Dit folie heeft een dikte van 1,02 mm. Zoals van dit materiaal bekend is, gaat het minimaal 30 jaar mee. Natuurlijk is dit folie ook duurder dan PVC, maar je weet wel wat je koopt.

Het merk Oasefol is specialist op het gebied van vijverfolie. Je vindt dan ook diverse folies van EPDM of PVC in het assortiment. Dit EPDM rubberfolie is een absolute aanrader en wordt dan ook zeer goed verkocht.

Naar Oasefol – 4,27×1 meter

3. Ubbink PVC – verschillende afmetingen

Ken je het merk Ubbink al, bekend van waterornamenten, vijverpompen en vijverfolie? De aqualiner PVC vijverfolie heeft een dikte van 0,5 mm. Ubbink garandeert een uitstekende kwaliteit en geeft 10 jaar garantie op dit folie. Er is gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen, waardoor het folie goed bestand is tegen rot en kou. Bovendien houdt het wortelgroei tegen (uitgezonderd bamboe en riet).

Dit PVC folie heeft een afmeting van 6 x 5 meter, waardoor je bij een kleine vijver genoeg hebt aan één pakket. Groter of kleiner is mogelijk. Een mooie oplossing voor het aanleggen van een moderne vijver, mits je de levensduur van 10 tot 15 jaar geen probleem vindt. Ook dit product ontvangt goede beoordelingen en behoort daarom tot het beste vijverfolie.

Bekijk Ubbink PVC

4. Steenfolie

Je legt hier geen complete vijver mee aan maar werkt de randen netjes af: steenfolie. Ook geschikt voor het maken van een beekloop. Het is aan te raden om onder het steenfolie normaal vijverfolie aan te leggen, waardoor de afdichting 100% waterdicht is.

Steenfolie zit op een rol van vaak 1,5 meter. Voor een gemiddelde vijver heb je 3 – 10 rollen nodig. Het soepele materiaal is goed te verwerken, daarom staat deze steenfolie in dit overzicht.

5. Hozelock PVC

De nummer 5 in het overzicht beste vijverfolie is dezelfde als de nummer 1. Het gaat weer om Hozelock PVC vijverfolie, alleen in een kleinere afmeting. Qua kwaliteit blijft alles hetzelfde: het folie gaat tot 15 jaar mee en Hozelock geeft dat ook 15 jaar garantie.

Bereken vooraf hoeveel folie je nodig hebt. Het kan soms handig zijn om verschillende maten te kopen, zodat je beter uitkomt. Breng onder het folie een beschermingsdoek of veiligheidsvlies aan, dit beschermt het vijverfolie tegen scheuren en barsten. Bekijk op bol.com.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vijverfolie (2022) – aanleg vijver
Schuiven naar boven