Voordelen van autisme

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je de media mag geloven is autisme iets ernstigs. Maar wist je dat er ook wat voordelen van autisme zijn? Probeer alles van een positieve kant te bekijken. Zo zijn autistische mensen veel oprechter en hebben ontzettend veel kennis van bepaalde onderwerpen of zaken. Maar dat is niet alles, ontdek nog meer voordelen van autisme.

De kenmerken van autisme

Het is niet precies bekend hoeveel mensen zijn gediagnosticeerd met het autismespectrumstoornis. Uit buitenlandse onderzoeken blijkt dat gemiddeld 2% van de bevolking een vorm van autisme heeft. Het komt iets vaker bij jongens dan bij meisjes voor.

Autisme uit zich op verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van autisme:

  • Overgevoelig voor prikkeling en van buitenaf
  • Óf niet gevoelig voor prikkelingen
  • Vasthouden aan gewoontes en routines
  • Niet goed aan kunnen voelen van andere mensen
  • Weinig rekening houden met anderen
  • Moeilijk oogcontact maken
  • Moeilijk kunnen concentreren
  • Oppervlakkige sociale contacten
  • Zwart-wit denken

Omdat er verschillende vormen van autisme zijn is niet te zeggen dat alle kenmerken gelijktijdig voorkomen. Naast bovenstaande kenmerken zijn er nog veel andere symptomen.

Tip: bekijk het leukste autismespeelgoed

De voordelen van autisme

Wanneer je naar bovenstaande kenmerken kijkt zou je denken dat autisme alleen maar nadelen heeft. Niets is minder waar want er zitten een aantal interessante voordelen aan autisme. Hieronder ontdek je ze.

Erg leergierig

Van autisten is bekend dat ze erg leergierig zijn. Ze hebben een brede interesse, dit maakt ook dat ze wat sneller dingen oppikken. Je ziet dit ook in de praktijk, iemand met autisme is over het algemeen breed ontwikkeld. Dit kan in het arbeidsleven voordelig uitpakken.

Veel creativiteit

Nog een voordeel van autisme is de aanwezigheid van creativiteit. Je ziet dan ook dat veel autistische mensen een creatief beroep hebben, waarbij met de handen werken erg populair is. Maar creativiteit gaat ook over nieuwe ideeën. Het is dan ook niet zomaar dat veel autisten werkzaam zijn binnen de ICT, recreatie of de politie. Autisten hebben oog voor detail.

Goed problemen kunnen analyseren

De voordelen van autisme zijn nog veel groter. Deze groep mensen kan problemen namelijk zeer goed analyseren. Ideaal tijdens de studie maar ook het werk. Uiteraard is dit analyserend vermogen ook in het voordeel wanneer het op relaties aankomt.

Eerlijk en oprecht

Het komt zelden voor dat iemand met autisme glashard staat te liegen. De meeste mensen uit deze groep zijn eerlijk en oprecht. Dat is natuurlijk een voordeel want je kunt altijd op hem of haar vertrouwen. Aan de andere kant kan die oprechtheid ook wel eens in het nadeel werken. Soms is een leugentje om bestwil toch beter, maar dat is voor iemand met autisme mooi lijken.

Naar boeken over autisme

Sterk visueel geheugen

Autisten zijn goed visueel ingesteld en kunnen visuele beelden als geen ander onthouden. Sommige van deze mensen zijn werkzaam bij of voor de politie, waarbij ze bewaking bekijken. Het is namelijk zo dat bepaalde details door autisten veel sneller worden opgemerkt. Dit kan het verschil maken tussen een opgeloste of onopgeloste zaak.

Een sterk visueel geheugen is ook praktisch in andere situaties. Bijvoorbeeld bij het onthouden van een route of het herkennen van bepaalde voorwerpen of gezichten.

Stapsgewijs werken

Heb je autisme dan kun je zeer goed stapsgewijs werken. Je hebt een planmatige aanpak en gaat dus secuur te werk. Dit betekent dat je taken of opdrachten volgens tevredenheid van anderen voltooit. Wel kan dat stapsgewijs werken wat langer duren, maar het gaat uiteindelijk om het resultaat. En dat is bij mensen met autisme vaak perfect.

Goed kunnen organiseren

Stapsgewijs te werk gaan vraagt ook om een goede organisatie. Dat kan de autist als geen ander. Maar ook andere zaken worden goed voorbereid en georganiseerd. Bijvoorbeeld een feestje organiseren, dit kun je best aan iemand met autisme overlaten. Wel moet er dan sprake zijn van een duidelijk overzicht. Daarom kan dat organiseren het beste in samenwerking met iemand anders plaatsvinden.

Een goede concentratie

Veel personen met autisme ervaren concentratieproblemen. Dit geldt echter niet wanneer er interesse is in een bepaald onderwerp of een zaak. Op dat moment is de concentratie opperbest. Dat is dus een van de voordelen van autisme.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Je kunt een taak of opdracht gerust bij deze mensen neerleggen. Een groot voordeel van autisme is dat er altijd een verantwoordelijkheidsgevoel aanwezig is. Of het nu goed of slecht gaat, de autist neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat kun je van veel andere mensen niet zeggen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Voordelen van autisme
Schuiven naar boven