Beste vuurstarter – overal vuur maken

Bijgewerkt: 3 mei 2022

Tijdens een trektocht, kamperen of gewoon thuis kan er behoefte zijn aan een kampvuur. Met de beste vuurstarter lukt dit moeiteloos. Wees waakzaam voor goedkope modellen, die werken niet altijd zoals je wenst. Bereid je goed voor en bekijk het overzicht beste vuurstarters.

Vuurstarter magnesium stick

  • Zeer compact
  • Prijsindicatie: vanaf € 4

De beste vuurstarter bestaat uit een magnesiumstick. Deze werkt volgens het principe van de vuurstenen. Hiermee is het mogelijk om in weer en wind vuur te maken. Een setje bestaat uit een vuursteen van magnesium en een strijker. Haal de strijker langs de magnesium stick en creëer op deze manier vonken. Zorg dat de vonken in aanraking komen met brandbaar materiaal.

Deze firestarer is zeer compact en hierdoor eenvoudig mee te nemen. Hij past makkelijk in een broekzak, maar is ook eventueel aan de broekriem of de hals te hangen. In het begin enkele malen oefenen, hierna wordt het steeds makkelijker om zelf vuur te maken. Ideaal voor gebruik tijdens een trektocht, survival of in noodsituaties.

Bekijk magnesium sticks

Firesteel vuurmaker

  • Hoge kwaliteit
  • Prijsindicatie: € 12,95

Dit model is origineel ontwikkeld voor het Zweedse leger. Deze Zweedse firesteel mag dan ook zeker niet in het survivalpakket of het noodpakket ontbreken. Het is van een hoge kwaliteit en voorzien van een verbeterde strijker. Maak vuur in alle weersomstandigheden, waar je ook bent. Je creëert vonken van 2980 °C, waardoor je snel een vuurtje maakt.

Voorzien van een ingebouwd noodfluitje, dat in een noodsituatie onmisbaar is. Hierdoor zeer geschikt voor verschillende omstandigheden zoals kamperen in de natuur, bij oorlog, een trektocht maar ook te gebruiken voor een kampvuur, kooktoestel of barbecue. Dankzij het ontwerp is deze beste vuurstarter zowel nat als droog te gebruiken.

Het is aan te raden om de vonken in aanraking te laten komen met watten of zaagsel, of eventueel droog gras. Hierdoor creëer je heel makkelijk een vuurtje. Consumenten zijn zeer tevreden over de hoge kwaliteit. Dit product wordt beoordeeld met 4,8 van de 5 sterren (afhankelijk van het merk en model).

Naar Firesteel vuurmaker

Een complete survivalset

  • Verschillende gereedschappen overlevingstools
  • Prijs: vanaf € 39

Soms is het praktischer om een survivalset bij je te hebben. Deze set bestaat uit verschillende tools waaronder praktisch gereedschap, een zakmes, zaklamp, kompas maar ook een vuurstarter. Verder bevat de set een wallet Ninja, dit is een kaartje op creditcardformaat dat tot wel 18 verschillende gereedschappen herbergt.

Neem een survivalset altijd mee tijdens een trektocht maar ook wanneer je op vakantie naar het buitenland gaat. Je weet immers nooit of je onderweg met pech komt te staan, of dat hij in een andere situatie nodig is. Daarnaast is het aan te raden deze set toe te voegen aan het noodpakket voor thuis.

Bekijk survival sets

Manieren om vuur te maken zonder aansteker

In noodsituaties of midden in de natuur zit je vaak zonder aansteker. Hoe kun je vuur maken zonder aansteker? Hieronder enkele goede methoden.

Ten eerste kan dit moeiteloos met de beste vuurstarter. Omdat een firestarter niet veel kost en erg handzaam is, is het aan te raden om deze bij je te hebben. Leg er ook een in de woning en de auto. Houd er rekening mee dat een vuurstarter goed is voor ongeveer 3000 strikes. Hierna is hij aan vervanging toe.

Vuur maken met een vuursteen gaat ook prima, maar dan moet je wel weten waar je vuurstenen kunt vinden. De grootste kans om een vuursteen tegen te komen is in Zuid-Limburg, België, Frankrijk en het zuidwestelijke gedeelte van Zweden en Denemarken. Vuursteen bevindt zich in kalksteenlagen. Deze stenen hebben een bruine of grijze kleur. Het is niet mogelijk met andere stenen vuur te maken.

Vuur maken met hout door wrijving is ook een optie. Hierbij wrijf je twee stukken hout lang langs elkaar. Door voldoende beweging en druk worden de oppervlakken warm. Het hout gaat verkoelen en gloeien.

Vuur maken met behulp van zonlicht

Voor brildragers is het makkelijk om vuur te maken met behulp van het zonlicht. Ook een vergrootglas werkt erg goed. Het is belangrijk om het zonlicht op te vangen en naar een zo klein mogelijk punt op een brandbare stof over te brengen. Uiteraard alleen bij fel zonlicht te gebruiken en zeker niet in de avonduren.

Hoewel er dus verschillende methoden zijn om met middelen uit de natuur vuur te maken, blijft een vuurstarter toch het meest praktische hulpmiddel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vuurstarter – overal vuur maken
Schuiven naar boven