Waar zoeken mensen naar op Google? Een overzicht

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een van de meest interessante dingen is zoekmachine Google. Het bestaat sinds eind jaren 90 maar is door de tijd heen heel vaak aangepast. Meer dan 90% van de Nederlanders gebruikt Google, dus het is zeker geen kleintje. Waar zoeken mensen naar op Google? Een goede vraag, want jaarlijks zijn er weer nieuwe trends.

Google zelf laat elk jaar weten waar mensen het meest naar zochten. Ben je hier nieuwsgierig naar? Ontdek de meest gebruikte zoekopdrachten.

Het gebruik van Google Trends

Niet iedereen is bekend met Google Trends. Dit is een tool die vooral door bedrijven en webmasters wordt ingezet. Bedoeld om te achterhalen wat de meest populaire zoekopdrachten in Google zijn.

Als particulier heb je hier niet zoveel aan, maar het is wel leuk om hier eens een kijkje te nemen. Het geeft je namelijk inzicht in trendy zoekopdrachten. Niet dat je hier voordeel uit haalt, maar het is een leuk tijdverdrijf.

Tip: wist je dat Google heel veel producten op de markt heeft gebracht? Veel van deze producten besparen energie, maken het wonen er een stuk leuker op of bieden technologische snufjes waar je versteld van staat.

Bekijk Google producten

De meest populaire zoektermen van 2022

Jaarlijks geeft Google de meest populaire zoektermen prijs. In 2021 waren dit de meest populaire zoekopdrachten voor Nederland:

  • Peter R de Vries
  • EK 2021
  • Stemwijzer
  • Avondklok
  • Beste voor toegang

De laatste vier zoekopdrachten hadden allemaal met het coronavirus te maken. Ook die van de EK, want die werd door corona uitgesteld. In 2021 werd Peter R de Vries vermoord, dat verklaart ook waarom deze zoekopdrachten in Nederland zo populair was.

In 2022 horen de zoektermen EK 2022, Formule1, oorlog en energieprijzen tot de meest populaire zoekopdrachten.

Hoe gebruiken mensen Google?

Veel mensen zien Google als een zeer slimme zoekmachine. Ze gaan er vanuit dat de zoekresultaten relevant zijn aan de zoekopdrachten. Dit klopt voor 95%, want Google kan het niet altijd goed hebben. Dit komt omdat de zoekresultaten afhankelijk zijn van:

  • Taalfouten
  • Verkeerde intentie
  • Verkeerde interpretatie

Hoe gebruik jij Google? Tegenwoordig worden er steeds vaker vragen aan Google gesteld, er vanuit gaande dat Google hier het antwoord op heeft. En weet je, dat is vaak ook zo. Google toont namelijk knowledge cards. Dit zijn een soort kaartjes die boven de zoekresultaten staan, en waarop informatie staat waar je om gevraagd had. Bijvoorbeeld hoe ver de maan van de aarde verwijderd is of hoe oud een hond kan worden.

De informatie op dit kaartje haalt Google van een of meerdere websites. Hierbij is Google niet verplicht om te laten zien van welke website de informatie is gehaald, en de zoekmachine doet dit ook niet.

Zo vaak wordt gezocht op Google

Wanneer je wil weten hoe vaak iets gezocht wordt op Google dan kun je het beste gebruik maken van Google Trends. Maar misschien ben je nieuwsgierig naar de populariteit van deze zoekmachine.

Google heeft in Nederland een aandeel van 93,77% (2022). Wat natuurlijk niet wil zeggen dat iedereen gebruik maakt van een zoekmachine. Van alle mensen die een website bezoeken gebruikt ruim 24% een zoekmachine. Dit betekent dat 76% op een andere manier op een website binnenkomt. Bijvoorbeeld via social media, een forum, een netwerk of rechtstreeks.

Wist je trouwens dat in 2019 ruim 46% van de websitebezoeken bij een zoekmachine begon? Hieraan zie je dat social media tegenwoordig veel belangrijker is geworden.

Google verwerkt dagelijks 3,5 miljard zoekopdrachten, maar dat is wereldwijd. Google.nl, dat is de Nederlandse variant, heeft sinds zijn bestaan ruim 100 miljoen zoekopdrachten verwerkt.

Dit is hoe vaak je Google per dag gebruikt

Wist je dat de gemiddelde gebruiker dagelijks 3,4 keer via Google zoekt? Kijk eens hoe vaak jij dit doet. Misschien is dit een stuk meer, dit betekent dat je erg nieuwsgierig bent aangelegd. Of vanuit werk veel moet opzoeken. Wanneer je veel minder vaak de zoekmachine gebruikt, dan kom je waarschijnlijk via andere wegen op websites uit.

Meestal is dit via social media of een website die je al kent. Bijvoorbeeld een website die je zo vaak bezoekt, dat je hem niet meer via een zoekmachine opzoekt. Maar rechtstreeks.

Wat je kunt leren van Google

Hoe kan het toch dat Google zoveel weet? Dit heeft met het zelflerende algoritme te maken. Google kijkt hoe mensen de zoekmachine gebruiken, wat ze invoeren en naar welke websites ze doorklikken. Aan de hand hiervan kan het weten waar de behoefte van het publiek ligt.

Wat je hiervan kunt leren? Dat je zoekmachines kunt helpen om zichzelf te verbeteren. Dit doe je door je zoekopdracht zo goed mogelijk te omschrijven. Ben je op zoek naar een zwarte smartphone, voer dan een zoektermen zoals ‘zwarte smartphone’ in, en niet alleen het woordje ‘smartphone’.

Zoiets doe je niet alleen voor de zoekmachine maar ook voor jezelf. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk op de juiste webpagina uitkomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waar zoeken mensen naar op Google? Een overzicht
Schuiven naar boven