Waarom heeft bitcoin waarde – cryptocurrency

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Cryptocurrency oftewel cryptomunten zijn erg populair. Je gebruikt ze als waardeopslag (spaarpot), betaalmiddel of om mee te speculeren. Waarom heeft bitcoin waarde? Een goede vraag want feitelijk koop je alleen een stukje computercode. Je hebt geen fysiek geld in de hand. Ook is er geen bank of financiële instelling die een onderliggende waarde aan bitcoin geeft.

Het idee achter cryptocurrency

Wil je weten waarom bitcoin waarde heeft? Dan is het handig om iets over de geschiedenis hiervan te kennen. Iedereen weet dat fiat- en digitaal geld door overheden wordt gereguleerd. Ze hebben invloed op de waarde van geld maar ook hoe je het opslaat, uitgeeft en nog veel meer.

Sommige mensen waren het hier niet mee eens. Ze bedachten een betaalsysteem dat buiten het toezicht van overheden valt. Zo is de digitale cryptomunt bitcoin bedacht. Maar niet zomaar een digitale munt, want transacties zijn heel transparant. Dit betekent dat niemand een munt tweemaal kan uitgeven. Het bijdrukken van geld is hierdoor niet mogelijk.

Sla je cryptocurrency veilig op een hardware wallet op. Hier kan niemand bij, ook geen bank of overheid.

Bekijk hardware wallets

Wie er waarde aan geeft

Met echt geld ben je verzekerd van de onderliggende waarde. Wanneer je een briefje van € 10 en je handen hebt en je brengt dit naar de bank, dan storten ze tien euro op je rekening. Ga je met € 10 naar de supermarkt dan kun je dit ruilen tegen producten ter waarde van € 10.

Echt geld heeft dus een echte onderliggende waarde. Dat is zo onderling afgesproken. Iedereen heeft er vertrouwen in dat € 10 ook echt € 10 waard is. Daar hoef je niet over na te denken.

Waarom heeft bitcoin waarde? Niet omdat de supermarkt dit zegt. Ook niet omdat de regering dit besloten heeft. De waarde van bitcoin wordt door gebruikers bepaald.

Het segment op de cryptomarkt

De waarde van bitcoin hangt samen met het segment op de cryptomarkt. Oftewel hoeveel vertrouwen iedereen in deze cryptocurrency heeft.

Om te achterhalen waar de waarde vandaan komt moet je een beetje verstand hebben van psychologie. Stel dat ik jou 5 knikkers verkoop voor elk 2 euro per stuk. Ze zijn feitelijk waardeloos maar ik beloof je dat ik ze ooit terugkoop. Datzelfde verhaal vertel je aan iemand anders en die is zo geïnteresseerd dat hij je 2,50 euro per knikker betaalt.

Een derde persoon ziet dat wel zitten en koopt ze voor 3 euro per stuk. De waarde van de knikkers stijgt. Ik wil ze terugkopen en moet nu geen 2 euro maar 3 euro per stuk betalen. Dan besluit ik dat ik ze niet meer hoef. En anderen willen ze ook niet meer kopen. De persoon verlaagt zijn prijs naar 2 euro en later naar 1,50 euro, in de hoop dat iemand ze koopt. De waarde is gedaald.

Zo werkt het dus ook met cryptomunten. Positieve of negatieve gevoelens bepalen de koers.

Invloed van regering en beroemde mensen

Het verleden heeft al vaker laten zien dat nieuwsberichten van invloed zijn op de waarde van bitcoin. Bijvoorbeeld een regering die besluit om cryptocurrency te verbieden. Wanneer dit verboden wordt dan kun je er feitelijk niet meer in handelen, tenzij je dit via een omweg doet. Je kunt je voorstellen dat dit soort berichten voor negativiteit zorgt. Het gevolg: de waarde daalt.

Aan de andere kant hebben beroemde mensen ook invloed op de waarde oftewel koers. Zo lukte het John McAfee eerder om cryptomunt Vergecurrency middels Twitter berichten omhoog te krijgen. Elon Musk wist via Twitter de koers van bitcoin, dogecoin en shiba inu (coin) te beïnvloeden. Op korte termijn stegen de koersen enorm.

Koop Bitcoin

Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod

Op de eindstreep heeft bitcoin waarde omdat een kwestie van vraag en aanbod is. Is de vraag naar de munt groot dan stijgt de koers. Neemt de vraag af en wordt het aanbod groter, dan daalt de koers. Zo eenvoudig werkt het systeem.

Kan bitcoin veel waard worden?

Toen bitcoin een waarde had van € 0,10 had niemand gedacht dat hij ooit boven de € 100 uit zou komen. Maar dat gebeurde toch. Hij werd zelfs meer dan € 1000 waard, iets dat onmogelijk leek. Uiteindelijk steeg de koers boven de € 10.000 uit en staat hij in oktober 2021 zelfs op € 48.000.

Kan bitcoin veel waard worden? € 48.000 is natuurlijk al ontzettend veel. Sommigen denken dat hij eind 2021 op € 100.000 kan staan. Anderen zijn van mening dat dit in 2022 gaat gebeuren. Hoe dan ook, er hebben zich al heel wat analisten over deze vraag gebogen. Er zijn toch wel wat analisten die zeggen dat hij € 100.000 of meer waard gaat worden. Dit komt omdat de vraag naar bitcoin blijft toenemen.

Alleen een wereldwijd verbod zou alles in kunnen laten storten. Maar was het idee achter cryptocurrency niet het onttrekken aan gereguleerd toezicht? Met dat idee in het achterhoofd wordt bitcoin misschien verboden maar wellicht nog veel gewilder en dus ook duurder.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom heeft bitcoin waarde – cryptocurrency
Schuiven naar boven