Wat is beter, druppelslang of zweetslang?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De tuinplanten, het gazon, of moestuin voorzie je regelmatig van water. Wat is beter, een druppelslang of zweetslang? Beide hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel vind je alles over de werking van deze twee slangen en welke beter is.

Zo vaak het gazon of de tuinplanten sproeien

In de zomerperiode kan er droogte ontstaan. Hierdoor krijgen planten, struiken, gras en bomen het moeilijk. Wanneer je niet tijdig water geeft zal een deel van deze planten minder mooi worden of zelfs afsterven. Voorkom dit door tijdig te sproeien.

Hoe vaak het gazon sproeien? Doe dit in de zomerperiode een tot twee keer per week, maar alleen wanneer er geen regen is voorspeld. Zorg ervoor dat er zeker 2,5 cm water op het gazon terechtkomt. Hierdoor kan het water flink diep in de grond trekken. De wortels moeten dieper naar water zoeken waardoor ze langer gezond blijven.

Tuinplanten geef je een- tot tweemaal per week water. Liever in één keer veel water dan elke dag een klein beetje. Geef bij voorkeur in de ochtend of avond water, hiermee voorkom je verbranding van het blad door de hete zon. Bovendien heeft de bodem dan ook meer tijd om het water goed op te nemen.

Druppelslang of zweetslang voor waterafgifte

Bij droogte en een groot gazon of veel beplanting is het onmogelijk om regelmatig te sproeien. In dit geval kun je de waterafgifte regelen middels een druppelslang of zweetslang. De werking van deze twee slangen verschilt. Hierdoor is het even opletten, want je moet natuurlijk wel de juiste keuze maken.

Wat is beter, druppelslang of zweetslang?

Je kunt niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Dit hangt er helemaal vanaf waar je de slang voor gaat gebruiken. Daarom geef je hieronder een omschrijving van de werking van deze producten en in welke situatie je het toepast.

De werking van een druppelslang

Een druppelslang ziet eruit als een flexibele slang dat je aansluit op een druppelsysteem. Het water wordt direct bij de wortels van de planten afgegeven. Ideaal voor dichte beplanting maar ook wanneer het om jonge plantjes gaat. Je kunt namelijk heel doelgericht water geven. Hiermee bespaar je ook nog eens een hoop water, dat is altijd beter. De afgifte van water ligt tussen de 2 en 3 liter per druppelaar per uur.

Je kunt het druppelsysteem geheel automatiseren. Dit doe je door een tijdklok op de waterkraan aan te sluiten. Zo regel je zelf de starttijd en de eindtijd.

Er zijn verschillende soorten druppelslangen verkrijgbaar. Je hebt bijvoorbeeld de druppelslang waarbij er om de 30 cm een druppelaar aanwezig is. Je kunt ook gebruik maken van een tyleenslang waar je zelf gaatjes inprikt.

Voor een druppelslang betaal je tussen de € 15 en € 25 (15 m). Je hebt ook langere en kortere slangen.

Bekijk druppelslangen

Wat is de beste druppelslang?

Ga je voor de beste druppelslang dan kun je beter voor een goed merk kiezen. Bijvoorbeeld Gardena, dit merk levert altijd een zeer goede kwaliteit. Koop liever geen druppelslang bij zaken als de Action of andere goedkope winkels. De kwaliteit ligt in veel gevallen een stuk lager waardoor je uiteindelijk weer een nieuwe slang moet kopen.

Hoe lang druppelen met druppelslang?

Het is echt niet nodig om de druppelslang de hele dag aan te laten staan. Meestal kun je hem 1 tot 2 uur per dag aanzetten, dit is meer dan voldoende. Wanneer je ziet dat er plassen water blijven staan dan kun je de druppelslang uitschakelen.

Kun je een druppelslang inkorten?

Een druppelslang kun je gewoon inkorten, dat is geen probleem. Beter is het om gelijk de juiste lengte te kopen. Een druppelslang wordt namelijk per meter verkocht. De ideale maximale lengte van een druppelslang bedraagt 30 meter. Langer kan ook maar dan neemt de waterdruk af.

Hoe ver moeten druppelslangen uit elkaar liggen?

Soms is het nodig om een groter gedeelte te besproeien. Plaats de druppelslang 30-50 cm van elkaar af. Op zandgrond houd je een onderlinge afstand van 30 cm aan. Op kleigrond kun je de druppelslang op 50 cm afstand van elkaar plaatsen.

Werking van de zweetslang

Dan heb je nog de zweetslang, deze heeft weer een andere werking. Deze slang beschikt over kleine poriën. Hierdoor wordt het water er als het ware uitgezweet. De afgifte bedraagt 2-4 liter per meter, per uur. Dit is minder dan bij een druppelslang. Een zweetslang is dus waterbesparend.

Is een druppelslang of een zweetslang beter? Een zweetslang geeft aan het begin meer water af dan aan het einde. Een druppelslang geeft overal evenveel water af. Over het algemeen werkt een druppelslang effectiever, bovendien hoef je de druk niet te begrenzen indien je gebruik maakt van een beregeningspomp. Voor de meeste mensen is een druppelslang een betere keuze, tenzij je nog meer water wil besparen.

De beste zweetslang

Veel mensen gaan via goedkope zaken zoals de Action op zoek naar een zweetslang. Helaas loop je dan wel tegen een lagere kwaliteit aan. De beste zweetslang is die van het merk Meisterhome of Gardena. Voor een kwalitatieve zweetslang en betaal je tussen je € 35 en € 60 per 25 meter.

Bekijk zweetslangen

De zweetslang inkorten

Is de slang te lang en wil je de zweetslang inkorten? Dat is gewoon mogelijk. Snijd de slang op de gewenste lengte af. Houd er rekening mee dat de maximale lengte van een zweetslang of druppelslang 100 meter mag bedragen. Zeker niet langer want anders werken deze slangen niet meer goed. Bedenk dat het uiteinde van de zweetslang minder water afgeeft, ook wanneer je hem inkort.

Zweetslang ingraven

Het voordeel van een zweetslang en is dat je hem kunt ingraven. Hierdoor kun je ondergronds water geven. Prettig want zo kan de slang gewoon blijven liggen, het hele jaar door. Hij ligt namelijk niet in de weg. Wel is het belangrijk om in de winterperiode de zweetslang af te koppelen van de kraan. Zo kan er geen schade ontstaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter, druppelslang of zweetslang?
Schuiven naar boven