Beste hengel voor witvis, snoek, zeebaars, karper en forel

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Het aantal sportvissers groeit fors. 80% vist recreatief, de overige 20% ziet zichzelf als sportvisser. Binnen de hengelsport zijn er verschillende specialismen. Hierbij is het belangrijk om voor de juiste hengel te gaan. Wat is de beste hengel voor witvis, snoek(baars), zeebaars, karper en forel? Bekijk het complete overzicht inclusief tactische tips.

Beste hengel voor witvis

Witvis is een verzamelnaam voor verschillende soorten vissen. Kenmerkend is dat deze witte vissen een stevige structuur hebben. Ga je vissen op witvis dan richt jij je op koolvis, kabeljauw, tilapia en andere soorten. Er komen verschillende witvissen in Nederland voor, onder andere in de vele kanalen, kleine en grote rivieren, meren en polders.

De beste hengel voor witvis is de matchhengel. Voordeel van de matchhengel is dat je vanaf een grotere afstand kunt vissen. Dankzij de matchdobber is het mogelijk om vanaf een afstand van 50 meter op witvis te vissen. Bovendien kun je er ook op kortere afstanden mee vissen, dat blijft altijd.

Een matchhengel is van verschillende merken en in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. Je hebt de beginnersset maar ook de professionele matchhengel. De prijs begint bij ongeveer € 35 en loopt op tot meer dan € 200. Bedenk dat dit absoluut de beste hengel voor witvis is.

Bekijk matchhengels

Beste hengel voor snoek

Let op want vaak worden de benamingen snoek en snoekbaars door elkaar gebruikt. De snoek heeft grotere tanden en minder vinnen dan de snoekbaars. De snoek is een grote zoetwatervis die tot de rolvissen behoort. Hij komt algemeen in Nederland en België voor.

Wat is de beste hengel voor snoek? Je komt dan bij de zogenaamde snoekhengel uit. Een snelle spinhengel is een absolute aanrader. Let hierbij goed op het werpgewicht. Vis je op zoek of snoekbaars dan heb je een werpgewicht van 20-60 g nodig. Ben je beginner en zoek je de beste hengel voor snoek dan kun je beter voor een werpgewicht van ongeveer 25 gram gaan.

Een spin wordt ook wel als roofvishengel verkocht. De prijzen beginnen vanaf € 35, hiervoor heb je een leuke beginnershengel. De duurdere modellen hebben een kwalitatieve spinmolen en zijn zeer stevig.

Naar spinhengels

Vissen op snoekbaars

De beste hengel voor snoekbaars is ook weer de spinhengel. Hiermee kun je in zoet of zout water op verschillende roofvissen ‘hengelen’. Ga wel voor een wat zwaarder werpgewicht.

Beste hengel voor zeebaars

Zowel in open zee maar ook in overgangsgebieden tussen zout en zoet water kom je zeebaars tegen. Deze vissen bereiken een lengte van 80 cm en kunnen ongeveer 20-25 jaar oud worden. Vissen op zeebaars gebeurt vanaf het strand of een boot. Wanneer je vanaf het strand vist dan kun je het beste voor een hoge branding en flinke stroming kiezen. Wanneer er wat wind staat dan is de kans groter dat je meer zeebaars vangt.

De beste hengel voor zeebaars is de speciale zeebaarshengel. Vissen op zout water is zwaarder, daarom moet het werpgewicht van de hengel hoger zijn. Bij de beste hengel zeebaars wordt gebruik gemaakt van een kunstaas gewicht. De top van de zeebaarshengel moet gevoelig zijn. De hengel heeft bij voorkeur 10 geleide ogen.

Een zeebaarshengel kan in beginsel wat duurder zijn. Houd er ook rekening mee dat deze hengels niet zo algemeen verkrijgbaar zijn.

Bekijk zeebaarshengels

Beste hengel voor forel

Dan is er nog de beste hengel voor forel. Ook deze benaming wordt voor verschillende vissoorten gebruikt. De drie ondersoorten zijn de beekforel, meerforel en zeeforel. In Nederlandse wateren tref je geen forel aan, dit komt omdat deze vissen in snelstromende beekjes leven. Wel worden er speciaal voor de hengelsport forelwateren bijgehouden. Dit zijn grote meren waar forellen worden uitgezet.

Ga je vissen of forel? Ga dan voor de beste hengel voor forel, dit is de spinhengel. Deze hengel is namelijk geschikt voor baars en forel. De spinhengel werkt met een combinatie van een molen en kunstaas. Let goed op het werpgewicht, dit staat altijd op te hengel aangegeven. Wanneer je de hengel online koopt dan staat het werpgewicht in de productomschrijving. Kies voor een maximaal werpgewicht van 20 gram.

Let ook op de lengte van de hengel. Lengtes tussen 2,10 meter en 2,70 meter zijn vrij praktisch, je kunt ze namelijk voor verschillende vissen inzetten.

Beste hengel voor karper

De laatste in het rijtje, dit keer de beste hengel voor karper. Deze vissen leven in stilstaand of langzaam stromend water. Omdat Nederland rijk is aan dit soort wateren kom je vrijwel overal karper tegen. Denk hierbij aan kanalen, meren, grote rivieren maar ook in grachten.

De beste hengel voor karper is de karperhengel. De methode van vissen bepaalt welke hengel je nodig hebt. Bijvoorbeeld de penhengel met topper wanneer je voor struinend karpervissen gaat. De stalkerhengel is zeer geschikt voor het vissen op karpers. Je kunt bijvoorbeeld voor een stalker hengel met een lengte van 3 meter gaan. Deze heeft een gedeelte dat uit een transportlengte bestaat waardoor je hem in verschillende situaties kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat de beste hengel voor karper licht van gewicht is, maar wel stevig.

Er is een ruime keuze aan karperhengels. Je hebt al een mini vishengel vanaf € 25. De luxe vishengels met werpmolen kosten tussen de € 35 en € 60.

Mag je vissen zonder VISpas?

Let op want in veel gevallen mag je niet vissen zonder VISpas. Deze vispas is een jaar geldig, je kunt dan vissen in vrijwel alle Nederlandse binnenwateren. De VISpas wordt uitgegeven door een van de honderden hengelsportverenigingen.

Wat is de boete als je geen VISpas hebt?

Wanneer je de verenigingsvergunning of de visserijwet overtreedt dan maakt dit de VISpas ongeldig. Ga je toch vissen dan bedraagt de boete € 150. Dit geldt ook wanneer je helemaal heen VISpas hebt.

Heeft een kind een visvergunning nodig?

In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen tot 14 jaar zonder visvergunning vis vangen. Dit mag alleen met een vishengel en onder begeleiding van een volwassene met een VISpas.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste hengel voor witvis, snoek, zeebaars, karper en forel
Schuiven naar boven