Wat heb je nodig om te kamperen? De checklist

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Wat leuk, je of jullie gaan kamperen! Of je nu gaat kamperen voor beginners of dit al vaker doet, je moet wat benodigdheden aanschaffen of meenemen. Bekijk de inpaklijst kamperen (inventaris). Zo weet je precies wat je nodig hebt om te kamperen. En zeg nu eerlijk, een goed begin is het halve werk.

Checklist kampeerbenodigdheden

Kamperen betekent in een tent, caravan of camper op een camping doorbrengen. Vaak wordt met kamperen het verblijf in een tent bedoeld. Wil je het wat luxer dan ga je voor een caravan of nog beter: een camper. Waar je ook voor kiest, hieronder vind je de checklist kampeer benodigdheden.

Tent, caravan of camper

Allereerst heb je het onderkomen nodig. Op steeds meer campings en vakantieparken kun je dit huren. Het is ook mogelijk om je eigen tent, caravan of camper mee te nemen. Hieronder de voor- en nadelen van elk type uitvoerig besproken.

Tent

Ook wel de kampeertent genoemd. Voordeel is dat deze goedkoop in aanschaf is. De prijs varieert van € 100 tot € 1500. Hoe hoger de prijs hoe meer leefruimte en luxe. Ook is een tent makkelijk mee te nemen. Voor alle spullen heb je niet meer dan een (ruime) aanhanger nodig. Nadeel is dat je een tent altijd op moet zetten en weer af moet breken, dit neemt enkele uren in beslag.

Bekijk de beste kampeertenten

Caravan

Duurder in aanschaf, een nieuwe caravan kost al snel € 13.000 of meer. Tweedehands modellen zijn goedkoper maar soms erg uitgeleefd. Aan de andere kant heb je altijd een vast verblijf bij je. Voordeel is dat je de auto los kunt koppelen en op je vakantieadres toch nog ergens anders heen kunt. Een grote caravan is vrij luxe. Nadeel is het onderhoud en de extra kosten. Bovendien betaal je op een camping een hogere staplaats.

Camper

Een camper is de meest luxe vorm van kamperen. Je ervaart ontzettend veel leefruimte, luxe en comfort. Een camper kopen is wel prijzig, je betaalt voor een nieuw model minimaal € 20.000. Prijzen lopen op tot meer dan € 150.000. Nog een nadeel is dat het vakantieverblijf aan het voertuig vastzit. Je kunt dus niet even rond toeren. Veel mensen nemen daarom (elektrische) scooters of fietsen mee.

Matras, slaapzak of beddengoed

Hoe comfortabel wil je slapen? In een tent maak je gebruik van een opblaasbaar matras (luchtbed) of een speciaal kampeermatras. Let op want zo laag bij de grond kan het erg koud worden. Het is aan te raden om een aluminium deken of een elektrische deken op het matras te leggen.

Neem ook slaapzakken of beddengoed mee. Zorg dat dit voldoende isolerend is. Zelfs in de zomerperiode kan de temperatuur ‘s nachts flink dalen. Dit geldt ook bij verblijf in een caravan of camper.

Naar slaapzakken

Wil je comfortabel liggen, neem dan een veldbed mee. Hierop leg je een dun matras, zo slaap je niet rechtstreeks op de grond.

Campingtafel en stoelen

Zelfs met de kleinste tent heb je toch behoefte aan een kampeertafel en stoelen. Deze plaats je in of buiten de tent óf in of buiten de voortent. Het voordeel van een campingtafel is dat hij zeer compact en licht van gewicht is. Hierdoor neem je hem makkelijk mee en is hij ook goed verplaatsbaar. Ditzelfde geldt voor de stoelen, deze zijn opklapbaar en licht van gewicht.

Een kampeertafel oftewel campingtafel is niet duur, gemiddeld tussen de € 25 en € 30. Bovendien zijn de meeste modellen in hoogte verstelbaar.

Bekijk campingtafels

Neem voldoende campingstoelen mee. Voor elk persoon één stoel. Kies een stoel die ook bij de persoon past, deze mag dus niet te groot of klein zijn. Je moet immers comfortabel kunnen zitten. Bij rugklachten is het aan te raden om een extra kussentje mee te nemen.

Het kookgerei

Gaan jullie alle dagen uiteten? Vast niet, daarom heb je kookgerei nodig. Dit omvat de volgende zaken:

  • Kooktoestel (elektrisch of op gas)
  • Geschikte pannen
  • Servies en bestek
  • Campingkastje of een box voor alle spullen

Denk verder aan een vergiet, snijplank, pollepels en ander kookgerei. Loop eens kritisch door je eigen keuken en bedenk wat je dagelijks gebruikt. Let op want camping kookgerei is onbreekbaar en licht van gewicht. Neem zeker niet teveel mee, je kunt namelijk op elke camping de afwas doen.

Verwarming

Nog meer wat op de inpaklijst kamperen thuishoort. In een caravan of camper is vaak al verwarming aanwezig, of je schaft het los aan. In een tent heb je zeker extra verwarming nodig. Neem een speciaal camping kacheltje. Deze zal bij omvallen direct uitschakelen, dit is veel veiliger. Zet de kachel ook altijd op een vlakke ondergrond.

Vergeet verlengkabels niet, een kachel heb je bijna dagelijks nodig. Omdat stroom vaak bij de prijs zit inbegrepen kun je het kacheltje ook gerust ‘s nachts aan laten staan.: Zorg dat er in ieder slaapverblijf een scherp zakmes aanwezig is. Mocht er brand uitbreken dan kun je de tent aan de achterkant doorsnijden en zo ontsnappen.

Eten en drinken

Het is het beste om eten en drinken op de plaats van bestemming te kopen. Toch zijn er bepaalde dingen die je mee wil nemen. Bijvoorbeeld producten die in het buitenland niet verkrijgbaar zijn. Daarnaast heb je een noodvoorraad nodig. Het kan namelijk dat je bij aankomst niet direct boodschappen kunt doen.

Neem nooit producten mee die je in de koeling moet bewaren. Ga voor lang houdbare producten. Er is speciaal camping voedsel verkrijgbaar waaronder melk uit blik. Denk daarnaast aan ingeblikt vlees, groente, aardappelen en nog veel meer. Vergeet ook niet om een zak broodjes of brood mee te nemen.

Persoonlijke verzorging

Denk niet alleen aan het meenemen van kleding maar ook douchespullen (shampoo en douchegel), handdoeken, verzorgingsproducten, make-up en andere dingen. Slik je medicatie of gebruik je vitaminesupplementen? Neem deze ook mee. Zorg dat medicatie in een apart tasje zit dat je altijd makkelijk vindt.

Of je nu wel of niet gaat zwemmen: neem zwemkleding mee. Op sommige campings zijn de douches niet zo hygiënisch of is er een gedeeltelijke inkijk. In dit geval kun je beter in je zwemkleding douchen.

Reisdocumenten en geld

Wat heb je nodig om te kamperen? Vergeet de reisdocumenten niet! Dit zijn paspoort of identiteitskaart maar eventueel ook vaccinatieboekjes. Dit geldt ook wanneer je huisdieren meeneemt.

Verder is het belangrijk om voldoende contant geld mee te nemen. Het is natuurlijk prettig dat er geld op je bankrekening staat maar je kunt de pinpas altijd kwijtraken. Of er is geen mogelijkheid tot pinnen. Hoeveel moet je aan contant geld meenemen? Het advies: minimaal € 10 per persoon per dag. Verblijf je met vier personen een week lang op een camping, neem dan minimaal € 280 mee. Zo heb je in ieder geval voldoende geld om de boodschappen te betalen.

Bagage opdelen in twee delen

Onderweg heb je spullen nodig. Daarom moet je bagage opdelen in twee delen. Wat je onderweg nodig hebt moet bovenaan of vooraan liggen zodat je er direct bij kan. Denk hierbij aan eten en drinken, een handdoek, verzorgingsspullen en natuurlijk het geld en reisdocumenten.

Bewaar kostbaarheden altijd zo dicht mogelijk op je lichaam. In de auto liggen deze spullen dus op of naast je stoel, wanneer je buiten de auto bent dan draag je dit bij je.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat heb je nodig om te kamperen? De checklist
Schuiven naar boven