Wat is de beste verf voor buiten?

Bijgewerkt: 22 januari 2022

Of je nu de schutting, tuinmeubilair of het tuinhuisje wil verven: het is belangrijk dat je voor de juiste verf gaat. Gebruik niet zomaar verf die alleen geschikt is voor binnen. Voordat je het weet gaat de pas gelakte laag verloren. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen! Wat is de beste verf voor buiten? Vandaag maak je kennis met de beste hoogglans, zijdeglans, muurverf of beits voor buiten.

Dit doet een goede buitenverf

Een verf voor buiten moet allereerst zo lang mogelijk meegaan. Dit voorkomt dat je jaarlijks opnieuw moet schilderen. Bovendien bespaar je hiermee ook op de kosten. Daarnaast moet buitenverf goed dekken. Het liefst ben je in één laag klaar, eventueel twee lagen maar dat is echt het maximum.

Daarnaast moet een verf ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Dit is zeker iets om goed op te letten, want ooit moet je het materiaal weer opnieuw schilderen. Dan is het wel zo handig wanneer de verf in dezelfde kleur verkrijgbaar is.

Hoogglans, zijdeglans, matglans of beits voor buiten?

Ga je buiten iets verven dan heb je keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • Hoogglans
  • Zijdeglans
  • Matglans
  • Beits
  • Muurverf

Wat is het verschil tussen dit allemaal? Hoogglans laat een mooie glanzende laag achter. Bovendien heeft het nog een voordeel: het is een sterke verfsoort. Het heeft een harde toplaag en zonlicht zal de verflaag minder snel kapot te branden. Ook hecht vuil zich minder aan hoogglansverf. Zeer geschikt voor het buiten schilderen.

Zijdeglans is alleen geschikt wanneer de ondergrond echt goed glad is. Houd er rekening mee dat zijdeglans verf voor buiten minder lang meegaat. Matglans is helemaal af te raden. Bovendien is matglans buitenverf nauwelijks verkrijgbaar.

Dan heb je ook nog beits. Van beits is bekend dat het diep in het hout dringt. Het is vochtregulerend maar legt geen afgesloten laag aan. Beits is dus vooral geschikt wanneer je het hout zijn natuurlijke uitstraling wil laten behouden. Maar ook wanneer het hout extra goed beschermd moet zijn tegen binnendringend vocht.

Muurverf is bedoeld voor het schilderen van muren of betonnen materialen.

Wat is de beste verf voor buiten?

Je hebt nu kunnen zien waar je op moet letten wanneer je voor de beste verf voor buiten gaat. Dan is er ook nog zoiets als het merk, de kwaliteit en natuurlijk de prijs. Uiteraard moet verf voor buiten zo goedkoop mogelijk zijn. Daarom hier alvast een extra tip: koop verf voor buiten bij voorkeur online. Dit kan je echt veel schelen. In een webshop winkel betaal je tussen de 5% en 30% minder dan in een fysieke winkel.

Benieuwd wat de beste verf voor buiten is? Hieronder vind je een aantal zeer goed verkochte merken inclusief de voor- en nadelen.

Flexa strak in de lak

Absoluut de beste verf voor buiten. Van het merk Flexa, deze staat bekend om de hoge kwaliteit verf. Ze hebben zowel zijdeglans als hoogglansverf in het assortiment. Ook nog eens verkrijgbaar in veel verschillende RAL kleuren.  De bestverkochte buitenverf van dit merk heeft de kleuren gebroken wit en friswit. Ook de zwarte kleur verkoopt aardig.

Uiteraard ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals blauw, groen of geel. Wees voorzichtig bij het uitkiezen van felle of opvallende kleuren. Zorg dat je dit altijd combineert met een neutrale kleurinrichting. Een blauw of groen tuinhuisje kan dus prima, maar zet hier geen gekleurd tuinmeubilair bij. Dan wordt het een veel te bonte kermis. Flexa is een goed merk maar valt wel onder de B-merken. Hierdoor wat goedkoper dan de A-merken en soms iets minder goed dekkend. Toch is een B-merk nog steeds van een goede kwaliteit en wordt als beste verkocht.

Bekijk Flexa strak in de lak

Sikkens buitenverf

Naast Flexa is ook het merk Sikkens een uitstekende keuze. Kijk je naar absolute kwaliteit dan is dit zelfs een betere verf voor buiten. Dit komt omdat het merk onder de A-merken valt. Helaas ook een stuk duurder, en hierdoor niet voor iedereen geschikt. Moet je bijvoorbeeld een hele schutting verven dan ben je met het mogelijk Sikkens echt flink duur uit. In dit geval zou je beter voor Flexa of het volgende merk kunnen gaan.

Silkens verf is ook weer in verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar. De best verkochte buitenverven van dit merk zijn Rubbol BL Ventura Satin, aan te raden voor onbehandeld of nog niet eerder geverfd hout. Door grondlak toe te passen verhoog je de dekkracht van de buitenverf.

Naar Sikkens buitenverf

Wijzonol verf voor buiten

Wat is de beste verf voor buiten? In dit rijtje hoort zeker het merk Wijzonol thuis. Vooral omdat ze onder andere buitenmuurverf in het assortiment hebben. Zeer geschikt voor metsel- en beton werk. Denk maar eens aan het verven van de gevel van de woning of de garage. Maar ook een betonnen muur krijgt dankzij deze verf een flinke opknapbeurt.

Wijzonol biedt ook tuinbeits aan. Deze beits heeft onverwoestbare eigenschappen en is hiermee geschikt voor verschillende soorten hout. Behandel hier het houten tuinmeubilair, de schutting of andere houten constructies mee. Denk ook eens aan een houten afdak of overkapping, ook dit kun je goed met de Wijzonol tuinbeits behandelen.

Hoe zit het met de kwaliteit van dit merk? Wijzonol is een A-merk, dit betekent dat ze tot de betere merken behoren. Opvallend is dat dit merk niet zo duur is als andere merken. Zoek je de beste verf voor buiten, dan zou je zeker eens bij dit merk rond moeten kijken. Want ja ze hebben ook primer, systeemverf en hoogglans in hun assortiment. Maar let op, de hoogglans is naar verhouding wel weer duurder, maar wel absolute roestwerend en krasvast.

Bekijk Wijzonol verf voor buiten

Nog een aantal keer de beste verf voor buiten

Je hebt hierboven drie topmerken voorbij zien komen. Deze verfmerken behoren absoluut tot de beste verf voor buiten. Natuurlijk zijn er ook wat andere merken verkrijgbaar. Dit zijn bijvoorbeeld Koopmans (A-merk) en Histor (B-merk).

Dan heb je ook nog verschillende huismerk verven. Bijvoorbeeld die van bouwmarkten zoals de Gamma of Praxis.  Voordeel van deze huismerken is dat ze zeer goedkoop zijn. Nadeel is de slechte dekking. Ook gaat deze verf of lak veel minder lang mee. Je zult merken dat je na een jaar al de eerste verweerde plekken ziet.

Wil je de beste verf voor buiten, dan is het zeker niet aan te raden om voor de eerste de beste goedkope verf te gaan. Tenzij je het niet erg vindt dat je jaarlijks opnieuw moet verven. Op de eindstreep ben je dan wel weer duurder uit.

De keuze tussen goedkope en dure buitenverf

Wanneer kies je voor een beter merk? Doe dit vooral wanneer je de voordeur, achterdeur of garagedeur schildert. Maar ook voor houtwerk of materialen die veel in de volle zon of aan de regenzijde staan. Daarnaast kun je voor kozijnen ook beter voor een goede kwaliteit en hoogglansverf kiezen.

Schuttingen, tuinmeubilair of ander materiaal dat niet onderhevig is aan flinke weersinvloeden, daar kun je een goedkopere buitenverf voor gebruiken. Ook voor makkelijk bereikbare plekken is goedkopere verf geschikt. Daarnaast kan het, wanneer je iets wil verkopen, soms beter zijn om het eerst mooi te verven. Je krijgt er dan een hogere verkoopprijs voor. In dit geval kun je ook prima een goedkope buitenverf toepassen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is de beste verf voor buiten?
Schuiven naar boven