Wat te doen met een negatieve partner?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je partner kan naar jouw mening wel wat positiever zijn. Hij of zij klaagt over alles en niks is goed genoeg. Wat te doen met een negatieve partner? Gelukkig kun je dit patroon doorbreken. Wel is het belangrijk dat je partner meewerkt. Wil hij of zij dit niet, dan moet je leren omgaan met al die negativiteit. Ook dat kan jij.

De oorzaak van negativiteit

Je wordt niet met een negatieve instelling geboren. Sterker nog, kinderen staan heel positief in het leven. Die negativiteit ontstaat later pas, vaak door een gebeurtenis.

Een negatief denkbeeld ontstaat soms door een te grote werkdruk, relatieproblemen, het verbreken van familiebanden of financiële problemen. Het is belangrijk om een negatieve partner te herkennen, want soms is er iets anders aan de hand.

Kopen: stressbal voor negatieve partner

De meest belangrijke kenmerken

Heb je een negatieve partner? Dan ziet hij of zij de dingen als moeilijk of onmogelijk. Vaak zal de partner klagen over dingen die onbelangrijk lijken. Wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt dan wordt alles vanuit een negatief perspectief bekeken. Het glas is nooit halfvol maar halfleeg.

Een negatieve partner kan de sfeer behoorlijk naar beneden halen. Het is dan heel lastig om zelf nog positief te blijven. Vaak wordt geadviseerd om afstand van een negatief persoon te nemen. Dat wordt wel lastig wanneer het je eigen partner betreft.

Wat te doen met een negatieve partner?

Het is echt niet zo dat je gelijk de relatie moet verbreken. Vaak heeft negativiteit een duidelijke en tijdelijke oorzaak. Wanneer je die oorzaak weet kunnen jullie hier samen aan werken. Zo doorbreek je de negativiteit.

Samen erover praten

De makkelijkste manier om de oorzaak te vinden is door erover te praten. Is er onlangs of in het verleden iets gebeurt waardoor je partner zo negatief is? Waarschijnlijk loopt je partner met gevoelens van onzekerheid, angst of verdriet rond.

Door hierover te praten kun je laten zien dat het ook anders kan. Kijk of je de partner op positieve gedachten kunt brengen. Bijvoorbeeld door het over leuke dingen te hebben. Zeer eenvoudig en soms hartstikke effectief.

Op negativiteit wijzen

Iemand die negatief in het leven staat heeft dit zelf niet altijd in de gaten. Eigenlijk is negativiteit een vorm van vluchtgedrag. Het hoort bij het overlevingsmechsnisme. Het is in dit geval belangrijk om op de negativiteit te wijzen.

Stel dat je partner heel negatief is over de komst van vluchtelingen. Vraag waarom dit zo is. Maar vraag ook welke nadeel je partner hiervan ondervindt. Waarschijnlijk ondervindt je partner hier helemaal geen nadeel van. Op deze manier houd je hem of haar een spiegel voor.

Is je partner negatief over dingen die je doet of hoeveel geld je uitgeeft? Wijs opnieuw op de negativiteit. Geef aan dat je partner ergens een mening over mag hebben maar dat het ook op een andere manier kan.

Doen: plaats een boeddhabeeld in je woonkamer of tuin. Dit brengt veel rust met zich mee en misschien heeft je partner hier wel wat aan. Zo niet, dan heb je er zelf wat aan want je kan beter omgaan met je negatieve partner.

Bekijk boeddhabeelden

Op zoek gaan naar de angst

Heel vaak ontstaat negativiteit vanuit een angst. Het is dan belangrijk om op zoek te gaan naar deze angst. Vaak ligt dit in een gebeurtenis in het verleden. De omgeving waarin je opgroeit bepaalt gedeeltelijk je karakter.

De tweede stap is het accepteren van de angst of de situatie. Dit is niet eenvoudig, maar een gesprek met een vertrouwenspersoon kan helpen. Ook zijn er cursussen die helpen om negativiteit in te perken.

Niet te vaak met de smartphone bezig zijn

De meeste mensen besteden dagelijks enkele uren aan hun smartphone. Leuk om het nieuws te volgen en op social media te kijken. Of om spelletjes te spelen. Helaas is langdurig smartphonegebruik slecht voor je lichamelijke en geestelijke toestand. Er ontstaat vroeg of laat een soort van verslaving of een negatief zelfbeeld.

Het advies: niet te vaak met de smartphone bezig zijn. Wijs je partner erop om wat vaker de smartphone weg te leggen. Zoek afleiding, bijvoorbeeld een wandeling in de prachtige natuur, een film kijken (op de televisie) of een boek lezen. Maar ook samen een gezelschapsspel doen, koken of in bad gaan. Er is voldoende om samen te doen.

Samen sporten

Sporten zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen. Alleen al om die reden is sporten goed. Natuurlijk is het ook goed voor de conditie, spieren, gewrichten en organen. Soms is alleen sporten saai waardoor de motivatie verdwijnt. Samen sporten is veel leuker en motiveert.

Voordeel van sporten is dat negativiteit naar de achtergrond verdwijnt. Help je negatieve partner en ga samen op sport. Wil hij of zij dit niet, dan is elke andere vorm van fysieke inspanning ook goed. Denk hierbij aan een stevige wandeling, fietsen of zwemmen.

Ga met positieve mensen om

Wat te doen met een negatieve partner wanneer je hier zelf ook negatief van wordt? Ga af en toe met positieve mensen om. Dit geeft je weer nieuwe energie om door te gaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat te doen met een negatieve partner?
Schuiven naar boven