Beste boeken 2022: literatuur en romans

Bijgewerkt: 21 januari 2022

Ben jij een boekenwurm of zwijmel je graag weg bij een romannetje? De beste boeken weten jou in hun verhaal mee te trekken. Ieder jaar zijn er een aantal bestsellers die je gewoon moet lezen. Hieronder de 10 best verkochte boeken van dit moment.

Een echt boek of e-book

De meeste lezers hebben de voorkeur aan een echt boek. Dit is tastbaar, je neemt het overal mee naartoe en is nog steeds ouderwets gezellig. Een e-book is vooral heel erg praktisch. Bovendien is een e-book ook nog eens goedkoper. Nadeel is dat je geen fysiek boek op je nachtkastje ziet liggen.

Waar je voor kiest, is heel erg persoonlijk. In ons overzicht vind je de best verkochte boeken (papieren versie). Veel van deze boeken zijn ook als e-book verkrijgbaar.

Naar overzicht best verkochte boeken

Beste boeken 2022

Wat is het beste boek van dit moment? Er zijn duizenden Nederlandstalige boeken verkrijgbaar. Vaak van bekende schrijvers, maar natuurlijk ook van (nieuwe) minder bekende schrijvers. Hieronder vind je een complete lijst van de 10 best verkochte en meest populaire boeken. De lijst is actueel en wordt regelmatig bijgewerkt. Klik op de bijbehorende link om het boek te bekijken. Zie je niks staan, zet dan je adblocker evewn uit.

Beste boeken 2022 & 2023

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Je ziet dat er veel variatie is in thrillers, romans, waargebeurde verhalen en nog veel meer. Bij ieder boek is er een inkijkexemplaar. Hierbij kun je een paar pagina’s bekijken. Tik of klik linksboven op het plusje om de pagina te vergroten (of vergroot het smartphonescherm).

Duurste boek

Geloof het of niet, maar in 2020 is er een boek verkrijgbaar voor €5950. Het betreft hier een Vincent van Gogh schetsboek, het enige van de vier overgebleven schetsboeken. Het Van Gogh Museum heeft besloten om deze schetsboeken te verkopen. Dit verloopt via Uitgeverij Komma. De 4 schetsboeken dateren uit de periode 1884 – 1890. Een speciale koerier bezorgt het boek. Behoort niet tot de beste boeken maar in ieder geval wel tot de duurste!

Een ander duur boek is Codex van auteur Gerti bierenbroodspot. Het gaat hier om een limited edition (oplage 100 stuks) met een koperen rugzijde. Het boek is gegraveerd en gepreegd. Niet alleen een boek maar ook een waar kunstobject. Bedoeld voor de echte verzamelaar. Dit exemplaar moet maar liefst €4750 kosten. Je zal het er maar voor overhebben.

Boeken na aankoop ruilen

Je hebt een boek gekocht maar bent hier uiteindelijk niet zo tevreden over. Is het mogelijk om een boek te ruilen? Dit mag altijd. Het is wel belangrijk dat het boek in de originele verpakking zit. Mocht er geen verpakking omheen zitten, dan is het niet de bedoeling dat het boek beschadigd raakt. Eerst het boek lezen en dan terugsturen is dan ook geen optie.

Houd de ruiltermijn goed in de gaten. Bij online bestellingen geldt de wet kopen op afstand. Dit betekent dat je het product binnen 14 dagen mag terugsturen. Afhankelijk van de aanbieder kan deze termijn langer zijn.

Bewaaradvies boeken

Heb je een van de beste boeken gescoord? Zorg dat het boek goed bewaard blijft. Bescherm boeken tegen uitdroging en schimmels. De meest ideale omgevingstemperatuur bedraagt 18 graden Celsius. Zorg voor een relatieve luchtvochtigheid van 55%. Bij minder dan 50% kan het boek uitdrogen, boven de 60% kunnen schimmels het boek aantasten.

Boeken op een boekenplank mogen nooit over de rand van de plank uitsteken. Hierdoor kan de kaft gaan zakken. Grote boeken kunnen beter liggend bewaard worden. Stapel hooguit 3 boeken op elkaar. Wordt de stapel hoger, dan kan dit de kaft en het papier beschadigen. Bovendien vermindert dit de ventilatie.

Misschien doe je niks met bovenstaande adviezen, maar je hebt het nu wel in je achterhoofd wanneer je een boek weglegt.

Hoe lang voordat je een boek uit hebt?

Het gemiddelde boek bestaat uit 350 pagina’s. Er zijn natuurlijk ook boeken met minder of veel meer pagina’s. Hoe lang duurt het voordat je een gemiddeld boek uit hebt? De meeste lezers toen er 3 – 5 uur over. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het lettertype, de lettergrootte en de paginagrootte.

Lees je een Engels boek en is Engels niets je moedertaal, dan duurt het wat langer. Reken dan op een leessnelheid van 5 – 10 uur (boek van 350 pagina’s).

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste boeken 2022: literatuur en romans
Schuiven naar boven