Beste hulpmiddel tegen keelpijn

Bijgewerkt: 19 januari 2022

Keelpijn is vervelend en wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Vaak wil je zo snel mogelijk van deze pijn af. Het beste hulpmiddel tegen keelpijn verzacht de pijn en het rauwe gevoel. Hierdoor ben je sneller van je klachten af. Je hebt keuze uit verschillende hulpmiddelen.

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Je ervaart klachten waaronder een loopneus of een verstopte neus en soms ook hoesten. Soms is het coronavirus of het Pfeiffervirus de veroorzaker, de keelpijn kan dan langer aanhouden.

Het kan ook om een bacteriële infectie gaan. Meestal gaat het dan om de streptokok-bacterie. Andere oorzaken zijn een infectie met een schimmel of het gevolg van hooikoorts. Keelpijn kan ook door stress ontstaan, in tijden van stress is je afweer verminderd en loop je makkelijker een infectie op.

Beste hulpmiddelen tegen keelpijn

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende keelpijn af, het liefst binnen één dag. Helaas lukt dit zelden, meestal blijft de keelpijn toch wel 2-7 dagen aanhouden. Gelukkig zijn er hulpmiddeltjes om de klachten snel te verlichten. Sommige middelen zorgen er ook voor dat je sneller geneest.

Keelpastilles – zuigsnoepjes

Een zeer goed hulpmiddel tegen keelpijn is het gebruik van keelpastilles. Dit zijn zuigtabletjes in de vorm van snoepjes. Hierdoor lossen ze langzaam op. Door op een snoepje te zuigen maak je extra speeksel aan, dit smeert de keel. Hierdoor wordt de keelpijn al een stuk minder. Feitelijk zou je dus op elk snoepje kunnen zuigen, maar keelpastilles werken dankzij de ingrediënten extra goed.

Populaire keelpastilles zijn die van het merk Dampo waarbij je direct verlichting merkt. Je hebt ze ook van Natterman, ook een goed merk. Verder heb je Isla, hiermee zit je altijd goed.

Bekijk keelpastilles (inclusief prijs)

Voldoende water drinken heeft

Bij keelpijn merk je dat de keel droog aanvoelt. Door voldoende water te drinken droogt deze niet uit en ontstaat er ook minder snel irritatie. Daarnaast is water drinken ideaal voor het wegspoelen van bacteriën of virussen. Drink dagelijks 2 liter water maar verspreid dit goed over de dag. Neem telkens kleine slokjes, daar heb je meer aan dan 500 ml in een keer weg te drinken.

Eventueel mag je ook thee drinken. Een warme drank zorgt ervoor dat de pijnklachten wat afnemen. Bedenk wel dat water drinken nog steeds nodig is.

Gorgelen met zout water

Het kan nooit kwaad om de keel te reinigen. Gorgel twee keer per dag met warm water waarin je zout oplost. Laat het water door de mond en keel gaan maar spuug het na het gorgelen weer uit. Niet doorslikken dus.

Een warme douche of een heet bad

Door te stomen verlicht je de klachten van keelpijn. Neem daarom een hete douche of een heet bad. Doe dit alleen wanneer jij je goed voelt, ga bij zwakte niet in bad of onder de douche. Tenzij er begeleiding in de buurt is.

Je kunt ook gebruik maken van een vernevelaar. Dit is een waterverstuiver die zeer goed helpt bij keelpijn, verkoudheid, een luchtwegaandoening of koorts. Dit apparaatje kost rond de € 35 en helpt je om vrijer adem te halen. Een vernevelaar is geschikt voor het inademen van medicatie maar werkt ook uitstekend bij keelpijn of verkoudheid. Daarnaast is het apparaat ook geschikt voor het gebruik van kinderen onder de zes maanden oud.

Bekijk vernevelaars

Het gebruik van hoestsiroop

Normaal is hoestsiroop bedoeld om de hoestprikkel te onderdrukken, hoewel dit in de praktijk nauwelijks werkt. Hoestsiroop is wat stroperig en zoet. Vaak merk je dat door het innemen van hoestsiroop de keelpijn wat minder wordt. Hoestsiroop kan dus zeker helpen, neem dit echter niet te vaak in.

Kies bij voorkeur voor een hoestdrank op natuurlijke basis. Sommige van deze middelen bevatten namelijk (verslavende) stoffen die op lange termijn minder goed voor je zijn.

Paracetamol

Heb je erg veel last van keelpijn dan mag je paracetamol nemen. Dit is de meest veilige pijnstiller, ook te gebruiken bij kinderen. Neem in dit geval wel speciale kinderparacetamol. Vermijd het gebruik van zware pijnstillers, die zijn bij keelpijn niet nodig.

Antibiotica

Vaak wordt keelpijn door een virus veroorzaakt. Er is geen medicatie dat het virus kan doden. Alleen bij een ernstige virusinfectie zal de arts virusremmers voorschrijven. Dit zal in het geval van keelpijn nauwelijks voorkomen. Soms wordt antibiotica voorgeschreven. Hierbij is het belangrijk dat keelpijn door een bacterie veroorzaakt wordt. Bedenk dat antibiotica niet tegen een virus werkt!

Krijg je antibiotica voorgeschreven? Dan is het belangrijk dat je dit volgens voorschrift inneemt. Stop niet voortijdig met antibiotica, een kuur moet je helemaal afmaken. Wanneer je eerder stopt is de kans groot dat de bacteriën niet gedood zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste hulpmiddel tegen keelpijn
Schuiven naar boven