Nadelen droogbouw vloerverwarming

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Denk je erover om droogbouw vloerverwarming toe te passen? Dit is vooral geschikt wanneer er sprake is van een houten vloerconstructie of beperkte opbouw. Daarnaast is deze vloerverwarming ook nog makkelijk in aanleg. Je sluit deze op de bestaande centrale verwarming aan. Dit doe je met hulp van een speciale regeleenheid. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar let op, er zitten ook wel nadelen aan droogbouw vloerverwarming. Ontdek hier alles over, van het grootste tot het kleinste nadeel.

Nodig: vloerverwarming pompschakelaar

Voordat je meer leest over de nadelen droogbouw vloerverwarming eerst iets over de pompschakelaar. Deze heb je namelijk nodig. Dankzij een omschakelaar voorkom je dat de circulatiepomp continu draait. Dit bespaart je dus een hoop energie en kosten.

Hoe het precies werkt? De pompschakelaar zorgt ervoor dat vloerverwarming alleen inschakelt wanneer de aanvoertemperatuur van het cv-water boven de ingestelde temperatuur uitkomt. Bovendien is een pompschakelaar ook aan te raden omdat hij de pomp elke 24 uur even laat draaien. Dit voorkomt vastzitten, iets dat in de zomermaanden zomaar kan gebeuren.

Bekijk vloerverwarming pompschakelaars

6 nadelen droogbouw vloerverwarming

Goed, je hebt dus verschillende type vloerverwarming. Zo ook de droogbouw vloerverwarming. Dat is zeer geschikt voor vloerverwarming op houten vloeren. Maar bijvoorbeeld ook in een appartement of woonboot. Eigenlijk overal waar een normale vloerverwarming niet zou werken.

De nadelen van droogbouw vloerverwarming ontdekken? Hieronder de 6 belangrijkste nadelen.

1. Hogere installatiekosten

Bij het installeren van droogbouw vloerverwarming ben je altijd wat duurder uit. De prijs gaat per vierkante meter en kan per leverancier verschillen. Daarom is het goed om van tevoren bij verschillende bedrijven een offerte aan te vragen. Hoe dan ook, droogbouw vloerverwarming heeft als nadeel dat het wat duurder is dan natbouw vloerverwarming.

2. Niet altijd een goede afwerking

Wil je vloerverwarming onder laminaat aanbrengen dan loop je tegen een nadeel van droogbouw vloerverwarming aan. Het is namelijk niet perfect af te werken. Wel iets om rekening mee te houden.

3. Wordt snel warm

Van droogbouw vloerverwarming is bekend dat het veel sneller warm wordt. Voor velen is dat een voordeel, maar het kan voor jou juist een nadeel zijn. Doordat de temperatuur in de kamer sneller oploopt zal ook de thermostaat eerder uitspringen. Hierdoor moet je de thermostaat misschien een graadje hoger zetten.

Daarnaast kan het snel warm worden van de vloer ook nadelig zijn voor de levensduur. Een houten vloer krimpt en zet uit onder invloed van warmte en vocht. Wanneer je een slechte kwaliteit houten vloer hebt dan kan deze onder invloed van veelvuldig krimpen en uitzetten scheurtjes vertonen. Daarom is het zo belangrijk om voor een goede kwaliteit vloer te gaan.

4. Niet overal beschikbaar

De meeste mensen gaan voor een natbouw vloerverwarming. Dit zie je ook aan het aanbod, hier is voldoende keuze in. De droogbouw vloerverwarming komt minder vaak voor. Ga je voor droogbouw, dan heb je dus een beperkte keuze. Zet dit tegenover de hogere prijs en je wordt al snel in een hoekje gedwongen.

5. Lastig in bestaand huis aan te leggen

De een-na-laatste in het rijtje nadelen droogbouw vloerverwarming. Dit nadeel geldt voor alle type vloerverwarming: het is lastig in een bestaand huis aan te leggen. Feitelijk moet dan de hele bestaande vloer eruit. Hieronder komen namelijk de kunststof leidingen van de vloerverwarming.

Daarom kan er beter direct bij de bouw van een woning of appartement gekozen worden voor vloerverwarming. Zelfs wanneer de vloerverwarming op dat moment niet gebruikt wordt zit hij toch al in het systeem. Aanleggen in een bestaande woning is alleen aan te raden wanneer de vloer toch vernieuwd moet worden.

6. Zelden een goede hoofdverwarming

Ook van dit nadeel van vloerverwarming moet je goed op de hoogte zijn. Het kan namelijk zelden als goede hoofdverwarming dienen. Vaak heb je toch een extra warmtebron nodig, bijvoorbeeld radiatoren of een kachel. Dit geldt al helemaal wanneer de woning niet perfect geïsoleerd is of wanneer je hoge plafonds hebt.

Alleen in kleinere en goed geïsoleerde ruimtes kan vloerverwarming zeker als hoofdverwarming dienen. Kijk daarom vooraf naar het energielabel dat bij de woning hoort. Van hieruit maak je een welbewuste keuze.

Voordelen van vloerverwarming

Natuurlijk heeft droogbouw vloerverwarming niet alleen maar nadelen. Er zitten ook wat voordelen aan vast. Hieronder vind je de voordelen van vloerverwarming. Dit geldt niet alleen voor droogbouw maar ook voor natbouw.

  • Meer leefruimte
  • Makkelijk te installeren
  • Energiezuinig
  • Geschikt voor alle type vloeren
  • Veilig
  • Zeer comfortabel

Je ziet, keuze voor vloerverwarming is helemaal niet zo gek. Aan de andere kant moet je wel rekening houden met installatiekosten. Leg je vloerverwarming zelf aan dan ben je natuurlijk goedkoper uit. Bedenk dat installatiekosten ongeveer 45% van de totale kosten bedragen. Zelf aanleggen kan je dus een flinke kostenbesparing opleveren.

Accessoires voor vloerverwarming

Je gaat droogbouw vloerverwarming aanleggen of denkt hier nog over na. Je hebt nu de grootste nadelen maar ook de belangrijkste voordelen kunnen zien. Vloerverwarming schaf je bij een verwarmingspecialist aan. Het is zeker interessant om bij verschillende bedrijven een offerte aan te vragen.

De vloerverwarmingaccessoires kun je ook los bestellen. Dit kan op een later moment of je doet dit direct. Deze accessoires heb je mogelijk nodig:

Vloerverwarming thermostaat

  • Kosten: € 40 – € 70
  • Toepassing: aan/uit thermostaat

Vloerverwarming verdeler (met pomp)

  • Kosten: € 175 – € 1700
  • Toepassing: aansluiten van slangen, onderverdeeld in groepen

Droogbouw vloerverwarming kosten

Wat moet droogbouw vloerverwarming in totaal kosten? De prijs is van verschillende zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld van de kwaliteit (materialen) en de grootte van de ruimte. Ook hangt het ervan af of de vloerverwarming bedoeld is als bijverwarming of hoofdverwarming. Wil je het als hoofdverwarming inzetten dan zijn er meer slangen nodig, deze moeten namelijk dichter bij elkaar liggen.

Wat zijn de droogbouw vloerverwarming kosten? Voor een ruimte van 10 m² ben je tussen de € 600 en € 800 kwijt. Een grote kamer van 20 m² kost tussen de € 1000 en € 1200. Ga je voor een ruimte van 100 m², ook al is dit onderverdeeld in meerdere kamers? Dan betaal je tussen de € 1900 en € 2200. Je ziet dat je voor grotere ruimtes naar verhouding goedkoper uit bent. Bovenstaande kosten zijn inclusief installatie.

Bedenk dat de grootste kosten in het aanschaffen van materialen zit. Dit bedraagt 50% tot 55% van de totaalprijs. De andere kosten bestaan uit installatie. Door droogbouw vloerverwarming zelf te installeren ben je dus ruim de helft goedkoper uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadelen droogbouw vloerverwarming
Schuiven naar boven