Wat is beter Xbox of PlayStation?

Bijgewerkt: 21 januari 2022

Op het gebied van gameconsoles zijn er twee grote merken die eruit springen: Xbox en PlayStation. Opvallend is dat mensen óf van het een óf van het ander houden maar zelden van beiden. Wat is beter, Xbox of PlayStation? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Beide gameconsoles hebben namelijk hun voor- en nadelen. Aan de hand hiervan kun je concluderen welke écht beter is.

Over Xbox en PlayStation

Xbox is een merk van Microsoft. Het kwam voor het eerst in 2001 op de markt. Deze spelcomputer was de opvolger van de Atari Jaguar, iets dat velen niet weten. Inmiddels zijn er verschillende versies van de Xbox uitgebracht.

PlayStation is een spelcomputer van Sony. De allereerste PlayStation kwam in 1994 op de markt. Ook hiervan zijn inmiddels verschillende versies uitgebracht. Zowel de Xbox als PlayStation zijn miljoenen keren verkocht en hiermee de best verkochte gameconsoles wereldwijd.

Wat is beter: Xbox of PlayStation?

Je twijfelt tussen deze twee. Welke is beter met betrekking tot spelervaring, kwaliteit en functionaliteit? Om dit te ontdekken vind je hieronder een uitgebreide beschrijving van de Xbox en de PlayStation. Inclusief de belangrijkste voordelen en nadelen. Hierna volgt een conclusie.

Xbox: uitleg met voor- en nadelen

De Xbox is een spelcomputer die in verschillende reeksen is uitgebracht:

  • Xbox (2001-2006)
  • Xbox 360 (2004-2016)
  • Xbox One (2013 tot heden)
  • Xbox Series X (2020 tot heden)

Het verschil tussen deze reeksen zit hem onder andere in de processor en de snelheid. Zo zijn de modellen uit de Xbox Series X een stuk sneller dan die uit de Xbox One reeks. De gewone Xbox en de Xbox 360 zijn sterk verouderd.

Er zijn honderden spellen voor de verschillende reeksen uitgebracht. Een Xbox game console heeft wel wat voordelen, vooral wanneer je voor de nieuwere modellen gaat. Zo bekijk je films en series in ultra HD kwaliteit (4K). Ook speel je games met HDR ondersteuning. Hiermee komen kleuren zeer natuurgetrouw over. De nieuwere Xbox is niet alleen compacter maar ook zuiniger dan zijn voorgangers.

Ten opzichte van de PlayStation 4 is de Xbox One wel een stuk groter. Nadeel is dat je een Xbox game console verticaal moet plaatsen, hierdoor neemt hij meer ruimte dan een PlayStation in beslag. Nog een nadeel van Xbox is dat deze niet echt is gericht op de Europese en hiermee ook de Nederlandse markt. Dit zie je ook aan de software die voornamelijk voor de Amerikaanse markt bedoeld is. Nog een nadeel van de Xbox X- of S-Series is dat het uitbreidbaar geheugen erg duur is.

Bekijk Xbox consoles

PlayStation bespreking met voordelen & nadelen

De allereerste PlayStation gameconsole dateert van 1994. Ook Microsoft heeft zijn spelcomputer in verschillende reeksen op de markt gebracht:

  • PlayStation (1994)
  • PSone (2000)
  • PlayStation 2 (2000-2013)
  • PlayStation 3 (2006-2016)
  • PlayStation 4 (2013- 2020)
  • PlayStation 5 (2020 tot heden)

Kijk je naar de PlayStation 5 dan heeft deze toch wel wat voordelen. Hij beschikt bijvoorbeeld over het razendsnelle SSD opslag en een resolutie tot 8K. Bovendien is deze uitgerust met de gloednieuwe controller DualSense. Ook speel je met deze gameconsole exclusieve games. Nog een voordeel van de PlayStation modellen is dat je deze horizontaal kunt plaatsen. Hierdoor nemen ze weinig ruimte in beslag. Dan nog de kracht: die is perfect.

De PlayStation 5 heeft ten opzichte van zijn voorgangers een ontzettend groot formaat. Bovendien heeft deze weinig opslagruimte beschikbaar. Het uitbreiden van het geheugen schijnt in veel gevallen niet mogelijk te zijn. Helaas zijn er ook geen klassieke spellen aanwezig, iets dat op de PS3 en ouder wel kan.

Naar PlayStation consoles

Wat is beter Xbox of PlayStation: de conclusie

De vraag is nu of je voor een Xbox of PlayStation moet kiezen. Kijk, dat hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Ditzelfde geldt voor een iPhone of Android (smartphone). Je bent of voor het een of voor het ander.

Toch kun je aan de hand van bovenstaande wel een conclusie trekken. Zet bijvoorbeeld de PlayStation 5 en de Xbox Series X tegenover elkaar. De hardware van de PlayStation 5 is krachtiger dan die van de Xbox Series X.

Met een Xbox ervaar je meer exclusiviteit, wat onder andere met de Game Pass te maken heeft. Dit is dan ook de kracht achter Microsoft (Xbox). Met deze Pass krijg je voor een vast maandelijks bedrag een flink aanbod aan games, ook wanneer het de allernieuwste spellen betreft. Op dat gebied ben je met een Xbox voordeliger uit, maar alleen wanneer je ook echt veel verschillende games speelt.

De conclusie: een PlayStation is een betere keuze wanneer je voor de nieuwste technieken en een hoge kracht gaat. De Xbox is qua aanschaf en gebruik goedkoper.

Bekijk de bestverkochte game consoles

Wat is goedkoper: Xbox of PlayStation?

Voor de PlayStation 5 zonder schijflade betaal je € 400, met schijflade moet hij € 500 kosten. Xbox Series X kost € 500. De lightversie, ook wel de Xbox Series S genoemd, kost € 300. Hieraan zie je dat je met de aanschaf van een Xbox voordeliger uit bent. De PlayStation, voor welk model je ook kiest, kost tussen de € 100 en € 150 meer ten opzichte van een vergelijkbaar Xbox model.

Alternatief PlayStation en Xbox

Vind je zowel de PlayStation als de Xbox niks? Gelukkig zijn er wat alternatieven. Een alternatief voor de PlayStation is de Wii, een spelcomputer die je op je televisiescherm aansluit. Voordeel van deze console is dat je met meerdere spelers gamet.

Alternatief voor de Xbox? Sommigen vinden de niet tender Switch een prima alternatief. Je kunt hier onderweg mee gamen maar hem ook aansluiten op de tv. Heb je helemaal niet het budget voor een gameconsole, dan is hier ook een oplossing voor. Je hebt van die retro spelcomputers aan een sleutelhanger. Hiermee speel je klassieke spelletjes zoals Tetris. Hartstikke leuk voor onderweg of wanneer je even niets te doen hebt. Voor een retro spelcomputer betaal je € 10 en dan is hij gloednieuw inclusief garantie. De wat meer uitgebreide én grotere modellen met meerdere spellen kosten tussen de € 11 en € 25.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter Xbox of PlayStation?
Schuiven naar boven