Welke kleur tuinkussens? De keuzehulp

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tuinkussens heb je in allerlei maten en kleuren. Van neutraal grijs, vrolijk geel of opvallend blauw, alles is mogelijk. Welke kleur tuinkussens passen bij jouw terras of aankleding? Met deze keuzehulp weet je voor welke kleur of tint je moet gaan.

Neutrale kleuren

Je terras of de tuinaankleding heeft een neutrale of juist een opvallende kleur. Van zwart tot rood of van metaal tot hout, je weet gewoon niet welke kleur tuinkussens erbij passen. Ga voor de meest veilige keuze, kies een neutrale kleur. De volgende kleuren zijn heel neutraal en met vrijwel alles te combineren:

  • Grijs
  • Antraciet
  • Beige
  • Bruin
  • Wit
  • Zwart

Wees wel voorzichtig met de combinatie zwart en bruin. Bruine kussens kunnen op een zwarte tuinset al snel te donker uitzien. Hierdoor lijkt het bruin (bijna) zwart. In dit geval kun je net zo goed zwarte of antracietkleurige kussens nemen.

Bekijk de meest populaire tuinkussens

Groen, een natuurlijke kleur

Welke kleur tuinkussens zijn de trend? Dat is groen een kleur die je momenteel veel voorbij ziet komen. Niet alleen als aankleding voor de tuin, een groen interieur (binnenshuis) doet het ook goed. Dit komt omdat groen een natuurlijke kleur is. Haal de natuur naar je toe, kies voor de leukste groene tuinkussens.

Het leuke aan de kleur groen is dat dit goed te combineren is met grijs, wit of zwart. Groen en bruin samen gaat ook, maar dan moeten beide kleuren niet te donker zijn.

Naar groene tuinkussens

Zwart: rustig en ruimtelijk

Zwart is een kleur die rust en elegantie uitstraalt. Bovendien creëer je met zwarte accessoires een ruimtelijk effect. Let op want dit is wat anders dan een geheel zwarte inrichting, waarbij alles juist kleiner lijkt. Op het terras zal dit echt wel meevallen want het is al ruimtelijk.

Zwart heeft zowel voor- als nadelen. Het ziet strak en tijdloos uit, daarnaast is deze kleur goed te combineren met elke andere kleur. In de wat koudere maanden neemt de zwarte kleur de warmte van het zonlicht op. Hierdoor voelen de kussens comfortabel warm aan. In de zomermaanden kunnen ze juist wat te warm aanvoelen.

Of vlekken of vuil zichtbaar is op zwarte tuinkussens, dat hangt weer van de specifieke vervuiling af. Sommige vlekken zijn juist minder goed zichtbaar, zoals cola, chocolade of rode wijn. Terwijl witte pluisjes of huidschilfers juist meer zichtbaar zijn. Met zwart kun je dus alle kanten op.

Bekijk zwarte kussens

Het juiste materiaal

Welke kleur tuinkussens je moet nemen, dat hangt van verschillende factoren af. Let bij aankoop ook even goed op het materiaal. Katoenen kussens zien er misschien comfortabel uit maar zijn niet zo praktisch. Dit komt omdat het materiaal aan slijtage onderhevig is. Beter kun je voor polyester kussens gegaan, of in ieder geval een combinatie van polyester en katoen.

Er is ook nog verschil tussen normale tuinkussens of all weather kussens. Deze laatste noem je ook wel de weerbestendige tuinkussens. Deze kussens zijn voorzien van een speciale coatinglaag. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen regen, vorst, vuil, vlekken en UV-zonlicht. Dit soort kussens laat je het hele jaar door buiten liggen. Toch is het aan te bevelen om ze in de winterperiode droog op te bergen. Hiermee verleng je zeker de levensduur.

Tuinkussens zelf waterdicht maken

Heb je de juiste kleur tuinkussens uitgekozen en zijn deze niet waterdicht? Geen probleem, je kunt kussens zelf waterdicht te maken. Dit doe je met een speciale spray. Kies bij voorkeur voor Texseal pro, dit is specifiek geschikt voor het impregneren van tuinkussens en andere materialen.

Naar Texseal pro

Zorg van tevoren dat de tuinkussens schoon en droog zijn, maak ze eventueel schoon met een mild sopje. Nu komt het erop aan: spuit op een afstand van 15 cm gelijkmatig over de kussens. Doe dit aan de boven- en onderkant waarbij je de zijkanten natuurlijk niet vergeet. Laat de kussens gedurende 2 uur drogen en ze zijn waterbestendig. Zo makkelijk is het!

De kleur van de kussens verbleekt

Je hebt een prachtige kleur tuinkussens aangeschaft maar je merkt dat de kleur na een jaar of langer verbleekt. Dit komt door UV-straling van zonlicht. Normale tuinkussens zijn hier slecht tegen bestand. De oplossing: impregneren met de eerder genoemde spray.

Weerbestendige kussens zijn van zichzelf al beschermd tegen UV-zonlicht. Die hoef je niet te behandelen, maar is soms na enkele jaren wel nodig. Je verlengt de levensduur van deze kussens door ze in de winterperiode droog op te bergen. Dit geldt ook voor niet weerbestendige kussens, daar moet je nog veel voorzichtiger mee omgaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke kleur tuinkussens? De keuzehulp
Schuiven naar boven