Beste wokpan – heerlijk wokken

Bijgewerkt: 27 november 2022

Wat zijn goede wokpannen? Het is belangrijk om naar het materiaal te kijken, maar ook de afmeting en de vorm. De beste wokpan voldoet aan al je eisen en wensen. Bovendien is deze ook nog eens betaalbaar, ook niet onbelangrijk. Ontdek de beste wokpannen van dit moment.

Een goed merk kopen

Het is een feit: de beste wokpan is van een goed merk. Hele goedkope merken zijn vaak toch van een lagere kwaliteit. In sommige gevallen is de kwaliteit zo slecht dat de wokpan een korte levensduur heeft. Na enkele keren gebruikt kun je hem al weggooien. Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom ga je voor de beste wokpannen.

Bekijk bestverkochte wokpannen

In het overzicht vind je wokpannen die zeer goed verkopen. Het zal je opvallen dat de grote merken bovenaan staan waaronder Tefal, BK en Royalty Line. Ook GreenPan is een bekend merk wanneer het op de beste wokpan aankomt.

Let op het materiaal

De meeste wokpannen zijn van gietijzer. Dit materiaal heeft een aantal voor- en nadelen. Gietijzer wordt zeer heet, ideaal wanneer je het gerecht goed door moet verwarmen. Wokken betekent op hoog vuur en gedurende een korte periode een gerecht verwarmen. Daarom is gietijzer het meest geschikte materiaal. Een ander voordeel is dat een gietijzeren pan stevig op het fornuis staat.

Nadeel van gietijzer is dat het zwaar is. Heb je last van je gewrichten, dan kan een gietijzeren pan optillen al snel pijnlijk worden. Al met al is een gietijzeren wokpan wel de beste keuze.

Je hebt ook RVS of aluminium wokpannen. Deze zijn lichter van gewicht maar wel kwetsbaarder. Kies in dit geval altijd voor een pan met antiaanbaklaag. Let op wanneer je vogels in huis hebt, een antiaanbaklaag die heet wordt verspreidt een giftig gas waar vogels dood van kunnen gaan. Laat een pan met antiaanbaklaag daarom nooit te heet worden. Voor andere dieren en mensen kan dit gas overigens weinig kwaad.

De keramische wokpan

Je hebt ook nog zoiets als de keramische wokpan. Is dit tevens de beste wokpan? Deze pannen hebben een gezonde keramische antiaanbaklaag. Dit betekent dat ze PFAS-vrij zijn. Pfas-vrije pannen zijn tegenwoordig helemaal de trend.

Pfas is een chemische stof die van nature niet in het milieu voorkomt. Sinds enkele jaren is bekend dat PFAS een aantal negatieve eigenschappen heeft. Deze stof is namelijk toxisch (giftig) en hoopt zich op in het menselijk lichaam. Dit heeft effect op het immuunsysteem en is mogelijk kankerverwekkend. Daarom is een keramische wokpan een goede keuze.

Bekijk keramische wokpannen

De afmeting van de wokpan

De beste wokpan heeft natuurlijk de juiste afmeting. Een klein model is geschikt voor een éénpersoons gerecht. Maar wanneer je voor vier personen moet wokken dan heb je een veel grotere pan nodig.

Hoe groot moet een wokpan zijn? Die met een diameter van 28-30 cm is standaard en geschikt voor gerechten voor 2-4 personen. Eentje van 36 cm doorsnede is geschikt voor 4-6 personen. De kleine wokpan van 22-26 centimeter doorsnede is bedoeld voor 1 tot 3 personen.

Met een houten, kunststof of metalen spatel in de wokpan

Feit: je moet het gerecht tijdens het wokken doorroeren. Dit doe je met een houten, kunststof of metalen spatel. Vanwege de antiaanbaklaag of het andere materiaal is het niet aan te raden om een metalen spatel te gebruiken. Doe dit ook niet wanneer het product aangeeft dat het wel kan. Beter kies je voor een houten of kunststof spatel.

Eigenlijk is een houten spatel of pollepel de beste keuze. Hout geeft namelijk geen giftige stoffen af, kunststof kan bij zeer hoge temperaturen smelten. Let op want in een houten spatel kunnen etensresten trekken. Hierdoor kan het aan een volgend gerecht een andere smaak geven.

Was een houten spatel tussendoor goed af. Hij mag gewoon in de vaatwasser. Vervang houten spatels regelmatig voor nieuwe exemplaren. Op deze manier blijf je gezond en lekker wokken.

Foto: traditioneel wokken

De beste wokpan afwassen

Natuurlijk, na elk gebruik was je de wokpan af. Doe dit nooit met schurende middelen en schuursponsjes. Hoe vies de pan ook is, behandel hem met de grootste voorzichtigheid.

De meeste wokpannen mogen gewoon in de vaatwasser. Dit staat altijd bij het product aangegeven, let hier even op. Mag de wokpan niet in de vaatwasser of heb je geen afwasmachine? Wanneer de pan erg vies is dan kun je hem het beste een tijdje in warm water laten weken. Doe hier een scheutje afwasmiddel bij. Vervolgens met een zachte spons de binnenkant van de pan schoonmaken.

Uit de vaatwasser

Wanneer de wokpan uit de vaatwasser komt kun je hem het beste even met een theedoek nadrogen willen. Dit voorkomt dat er glansspoelmiddel of vaatwasmiddel op de antiaanbaklaag achterblijft. Wanneer je dit laat zitten dan krijgt je eerstvolgende gerecht een vreemde smaak.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste wokpan – heerlijk wokken
Schuiven naar boven