Beste Z Wave controller (2022) – domotica

Bijgewerkt: 3 april 2022

Laat je apparaten samenwerken en creëer een smarthome. De beste Z-Wave controller 2021 zorgt voor een draadloze aansturing van alle smartphone apparaten. Koop geen controller uit het buitenland: deze is vaak niet compatibel met het Nederlands Z-Wave netwerk. Bekijk de diverse controllers en ontdek welk model het best verkoopt.

Een Z Wave controller gebruiken

Apparaten vanaf een smartphone bedienen is leuk, maar het kan nog veel beter. Z-Wave is een communicatieprotocol dat meer dan 1000 verschillende apparaten ondersteunt. Zo is het mogelijk om een eigen domotica netwerk op te bouwen: een smart home. Apparaten reageren niet alleen op jou maar zijn ook met elkaar verbonden. Domotica is de toekomst.

Een z-wave systeem werkt alleen met een controller, dit wordt ook wel het basisstation genoemd. Dit systeem communiceert met verschillende apparaten in huis. Hoeveel apparaten dit zijn, verschilt per controller.

Beste Z Wave controller 2022

Slimme stekkers of z-wave sensoren zijn nutteloos wanneer je geen gebruik maakt van het juiste basisstation. Hieronder 5 x de beste Z Wave controller.

1. Fibaro Home Center Lite

Een smart home basisstation van het merk Fibaro. Deze controller is erg krachtig en toepasbaar voor verlichting, verwarming en zonwering. Ook geschikt voor het regelen van energieverbruik, brandbeveiliging en inbraakbeveiliging. Je bedient alles via de app én er is een dimfunctie aanwezig.

Dit model is erg populair en ontvangt goede beoordelingen. De gemakkelijke montage en hoge kwaliteit zijn echte pluspunten. Maak je gebruik van Philips Hue slimme verlichting? Houd er rekening mee dat deze mogelijk niet goed werken met dit basisstation. Verder is het een absolute aanrader, waarmee je alle apparaten vanaf apps of webinterface beheert.

Bekijk FIBARO Home Center Lite

2. Fibaro Home Center 2

Let op: dit basisstation is ruim 2 x duurder dan het voorgaande model. Deze smarthome controller is wel een stuk krachtiger. Hij ondersteunt dat maar liefst 230 apparaten, en dat is veel. Zo controleer en bedien je alle apparaten in huis, waarbij ze ook met elkaar communiceren. Standaard zijn er meer dan 175 plug-ins beschikbaar. Ook is het mogelijk om via de marketplace nog meer integraties toe te voegen.

Het communicatiesysteem is zeer betrouwbaar, waarbij alles versleuteld is. Er is geen beperking met betrekking tot het bereik. De gebruiksvriendelijke interface ziet er goed uit. Gebruikers zijn er dan ook erg tevreden over.

Naar Fibaro Home Center 2

3. Aeotec SmartThings Hub V3

Een mooi instapmodel, vooral vanwege de lage prijs. De Aeotec Hub V3 behoort dan ook absoluut in het rijtje beste Z Wave controller thuis. Hij is geschikt voor beveiliging, energie, verlichting en verwarming. Laat apparaten op het tijdstip of weersomstandigheden reageren: het kan allemaal dankzij dit basisstation. Dit model werkt met een frequentie van 2 GHz. Enkele merken die al samenwerken met SmartThings zijn Philips Hue, FIBARO, Ring en Google. Daarnaast zijn er nog vele andere merken die zich hierbij aansluiten, zowel nu als in de toekomst.

De lage aanschafprijs is een absoluut voordeel. Voor wie nog niet zo bekend is met Z-Wave, kan hiermee aan de slag.

Bekijk Aeotec SmartThings Hub V3

4. KlikAanKlikUit ICS-2000

Met dit basisstation regel je de energie in huis. Sluit IP-camera’s of IP-apparaten en plug-ins aan en beheer deze via de smarthome software of de app. Het gaat hier om een compacte smarthome gateway dat voorzien is van Z-Wave technologie. Dit model is getest met meer dan 600 apparaten, waardoor het veel mogelijkheden biedt.

Deze controller (inbouwschakelaar) is spatwaterdicht en uitgerust met dimfunctie. Proza meer eenvoudig timers voor apparaten of bepaalde situaties. Je kunt ook verschillende scenario’s instellen. Dit alles doe je onder andere via de gratis app voor Android, iPhone maar ook voor tablets. Alle gezinsleden kunnen hun smartphone of tablet hierop aansluiten. Werkt uiteraard met een versleutelde en beveiligde communicatieverbinding. Behoort zeker tot beste de Z wave controle, ook gezien de prijs en de nieuwste technologie.

Naar KlikAanKlikUit ICS-2000

5. VeraSecure Advanced

Alweer de laatste in het overzicht beste Z Wave controller. Het merk VeraSecure levert een goede kwaliteit. Geschikt voor verschillende domotica toepassingen. Maakt gebruik van het protocol Z-Wave, Zigbee, wifi en bluetooth. Bedien en beheer al je apparaten via de smartphone app: eenvoudiger kan niet.

Waar je deze controller ook plaatst: hij is spatwaterdicht. De behuizing biedt dus voldoende bescherming tegen opspattend water. Uiteraard is dit model voorzien van dimfunctie en afstandsbediening. Qua prijs ligt deze mooi tussen de andere modellen in.

Tijdelijk niet beschikbaar

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste Z Wave controller (2022) – domotica
Schuiven naar boven