Beste zeldzame smurfen

Bijgewerkt: 16 november 2022

Wereldwijd zijn er veel smurfenverzamelaars. Vooral de Sleich-smurfen zijn erg populair. Die worden vanaf 1962 geproduceerd, jaarlijks komen er een aantal nieuwe poppetjes op de markt. We zochten naar de beste zeldzame smurfen.

Schleich Wintersmurf met gele sjaal (20004-1)

De eerste smurfenpoppetjes van Sleich waren te sparen bij de BP benzinestations. De serie is in de jaren 70 uitgegeven door Bully en Schleich waarbij elk poppetje een hoogte heeft van ongeveer 5,5 cm. De wintersmurf met gele sjaal is moeilijker verkrijgbaar dan de andere smurfen. Hij heeft een waarde van ongeveer € 20.

Postbode smurf met kerstkaart (20031)

Dit Sleich smurfje uit 1978 is niet direct zeldzaam of waardevol, maar echte verzamelaars kunnen er soms moeilijk aan komen. De waarde van de postbodesmurf ligt tussen de € 5 en € 15.

IJshockeysmurf: zeldzaam en waardevol

Een van de zeldzame smurfen is nummer 20032 van Sleich oftewel ijshockeysmurf. Deze smurf staat op schaatsen en draagt een wit kostuum met helm. Hij heeft een ijshockeystick in zijn handschoenen. Hij dateert uit 1978. Let op want hier zijn verschillende varianten van, want er is er ook een met geel kostuum. Die is over het algemeen wat minder zeldzaam.

IJshockeysmurf met wit kostuum heeft een waarde van ongeveer € 100, die met geel kostuum rond de € 7.

Smurfen Schleich – bekijk aanbod

Kerstboom smurf 51901

In 1981 heeft Schleich de kerstboomsmurf uitgebracht. Deze is voor verzamelaars moeilijk te krijgen, en hij heeft ook een hogere waarde. De waarde ligt rond de € 20, mits in goede staat. Deze smurf heeft een kerstboom vast, alsof hij er mee knuffelt. Heel aandoenlijk en een onmisbaar item in je collectie.

De kersthangers biddende smurf en smurfin kunnen een waarde hebben van meer dan € 1000, echt waar!

Paddenstoelsmurf uit 1979

Schleich smurf met nummer 20118 heeft een waarde die tussen de € 7 en € 70 ligt. De Hongkong variant is vrij algemeen. Maar bepaalde varianten hiervan zijn zeldzaam. Je vindt hem vooral op eBay, maar ook Nederlandse verzamelaars hebben hem in bezit en willen hem soms wel eens van de hand doen.

Skismurf uit 1978

Ben je fan van wintersport, dan moet je zeker skismurf in je collectie hebben zitten. Deze smurf uit 1978, ook weer van Schleich, wordt door verzamelaars of liefhebbers verkocht voor ongeveer € 5 tot € 70. De echte waarde ligt soms lager, maar het hangt van de variant af.

Superman smurf

De meesten denken dat superman smurf (nummer 20127) niet zeldzaam is en wanneer je de gele variant hebt dan is hij vrij algemeen. Maar er is ook een versie met een witte ondergrond, en die is veel moeilijker te krijgen. Beide versies zijn uit 1981. Met de gele basis kost rond de € 10 en met de witte basis ongeveer € 30.

CB Radio Smurf met oranje kleding

De radiosmurf (20143) is met witte of oranje kleding uitgebracht. Die met witte kleding vind je overal op marktplaats en op verzamelaarsbeurzen, maar die met oranje kleding is veel zeldzamer. Hij heeft een waarde van ongeveer € 25 terwijl je de witte variant voor ongeveer € 5 koopt. Zorg dus dat je de oranje versie in je bezit krijgt.

Kapiteinsmurf met blauw jasje

Onder nummer 20141 vind je grote smurf als kapitein. Ook nu weer zijn er twee varianten: met blauw of wit tenue. Die met blauw tenue is vrij zeldzaam en heeft een waarde die rond de € 50 ligt. We hebben heel marktplaats, ebay en etsy afgezocht maar hebben hem nergens aangetroffen. Ook op twee smurfenbeurzen die we bezochten was de blauwe kapitein niet aanwezig. Tip: die met blauw jasje en rode broek is nóg zeldzamer.

De baseballsmurfen

In de serie baseball zijn er een aantal zeldzame smurfen. Dit zijn de werper met nummer 20166 en 20170. Maar ook de vanger met nummer 20146. Ze hebben allen een waarde die tussen de € 15 en € 50 ligt.

Grote smurf met boek

Schleich heeft onder nummer 201742 versies van grote smurf met boek uitgebracht. De eerste heeft een oranje boek in zijn handen, de tweede een wit boek met op de kaft een afdruk van een wiskundige formule.

Graduation smurf

Vrij zeldzaam is de Graduation Smurf met nummer 20195. Deze heeft een waarde die geschat wordt op € 60. De afgestudeerde smurf draagt het welbekende afstudeerhoedje en heeft een certificaat in zijn handen. Afstudeersmurf dateert uit 1984 en is in Hongkong in opdracht van Schleich geproduceerd.

Even opletten want je hebt ook afstudeer smurfin (nummer 20151). Die is ook vrij zeldzaam en heeft een waarde die rond de € 20 ligt.

Hoe we dit artikel schrijven

Een van onze schrijfsters is een actief smurfenverzamelaar, waarbij ze zich volledig op het merk Schleich richt. Het begon allemaal met het verzamelen van de BP smurfen. Ze weet nog goed dat die voor een gulden per stuk te koop waren. Sinds die tijd is de verzameling flink gegroeid en mag ze zich een van de grootste smurfenverzamelaars van Nederland noemen. Speciaal voor deze website schreef ze dit artikel over zeldzame smurfen. Het artikel is helaas niet compleet maar we bieden maar beperkte ruimte voor artikelen, daarom heeft ze de beste zeldzame smurfen naar voren geschoven.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste zeldzame smurfen
Schuiven naar boven