Zuivert airco de lucht?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

In steeds meer woningen kom je de airconditioner tegen. De moderne apparaten kunnen niet alleen koelen maar ook verwarmen. Hiermee is het een goed alternatief voor de centrale verwarming. Daarnaast kan een airco de lucht ontvochtigen. Hij heeft dus verschillende functies. Zuivert een airco de lucht ook?

Dit is een belangrijke vraag, want een gezond binnenklimaat is onmisbaar. Een airco kan zeker bijdragen aan een verbetering van de gezondheid. Hiermee is dit apparaat vooral geschikt voor mensen met klachten aan de luchtwegen, longen, het hart en gewrichten.

Dit doet een airco met de lucht

We kennen een airco voornamelijk van het koelend effect. Hierbij wordt warme lucht uit de ruimte aangezogen, gaat langs een koelmiddel en komt als koude lucht weer terug te ruimte in.

Wanneer de airconditioner verwarmt dan gebeurt juist het omgekeerde.  In dit geval werkt het apparaat met een warmtepomp. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en vervoert dit vervolgens als warme lucht naar de binnenruimte. Dit is zelfs mogelijk wanneer het buiten vriest.

Het ontvochtigen van de lucht

Iets wat een airco ook kan: de lucht ontvochtigen. Dit is belangrijk want vaak is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Door koken, zweten, gebruik van water en zelfs door ademen komt er teveel vocht in de lucht.

Een hoge luchtvochtigheid is niet prettig voor mensen met reuma of artrose. Daarnaast kan dit tot vochtproblemen in huis leiden. Het is dus heel prettig dat een airconditioner de luchtvochtigheid op peil houdt.

Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat. Meestal reguleert de airco de luchtvochtigheid automatisch. Wil je zelf controleren of de luchtvochtigheid goed is? Dit meet je met een hygrometer. Plaats deze meter ergens op een kast en je hebt 24 uur per dag inzicht in de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid.

Naar hygrometer

Dit metertje is verkrijgbaar vanaf € 13,50 en zou eigenlijk in iedere woonkamer moeten staan. Daarnaast is hij ook geschikt voor de slaapkamer, want daar is de luchtvochtigheid vaak veel te hoog.

Zuivert airco de lucht nu wel of niet?

Vaak wordt gedacht dat een airco de lucht zuivert. Klopt dit? Het antwoord hierop is dubbel. Een standaard airco kan de lucht niet zuiveren. Al helemaal niet wanneer het om een ouder model gaat. De oude airco’s kunnen alleen koelen en ontvochtigen. Gelukkig is hier door de jaren heen verbetering in gekomen. Bijna alle moderne airco’s doen het volgende:

 • Koelen
 • Verwarmen
 • Lucht ontvochtigen
 • Lucht zuiveren

Deze modellen zijn voorzien van ionisators en filters. Je komt dan bij een van de betere merken uit.

Zoek je een airco die de lucht zuivert, dan is een model met buiten- en binnenunit een goede keuze. Dit zijn zeer krachtige apparaten. Maar een vrijstaande airconditioner met afvoerslang naar buiten toe werkt ook goed.

Bekijk airco’s die de lucht zuiveren

Het alternatief: een luchtreiniger

Is de aanschaf van een airco te duur of zie je geen mogelijkheid om deze te plaatsen of te installeren? Wil je toch de lucht zuiveren, dan is er een goed alternatief: een speciale luchtreiniger. Dit is een elektrisch apparaat dat ongezonde stoffen uit de lucht filtert. 99% van de bacteriën, virussen en schadelijke stoffen wordt door de luchtreiniger uit de lucht gehaald. Hiermee creëer je een schoon en gezond klimaat in huis.

Deze luchtreinigers zijn geschikt

Een luchtreiniger is een goede aanvulling op een airco die niet luchtzuiverend werkt. De airconditioner zal de luchtvochtigheid op peil houden, terwijl de luchtreiniger de schadelijke stoffen eruit filtert. Hierdoor werken deze twee apparaten perfect samen.

Een luchtreiniger kan ook ontvochtigen

De moderne luchtreiniger zal niet alleen de lucht zuiveren, maar ook een teveel aan vocht uit de lucht halen. Dit betekent dat een goede luchtreiniger twee dingen doet:

 • Lucht zuiveren
 • Lucht ontvochtigen

Dit hangt wel weer van het merk en het model af. Er zijn namelijk ook luchtreinigers die het vocht niet of minimaal uit de lucht halen. Over het algemeen kun je stellen dat een dure luchtreiniger een van de beste keuzes is. De hele goedkope modellen werken niet zo effectief.

Waarom je kiest voor een airco die de lucht zuivert

Woningen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd. Hiermee bespaar je een hoop stookkosten en het is natuurlijk beter voor het milieu. Maar juist door die goede isolatie gaat de ventilatie in huis achteruit. Er komt te weinig frisse lucht binnen en vervuilende stoffen blijven lang in de woning hangen.

Om die reden is er steeds meer behoefte aan luchtzuiverende apparaten. Dit kan in de vorm van een luchtreiniger, maar ook een goede airco. Een airconditioner die de lucht zuivert heeft een aantal voordelen:

 • Geschikt voor mensen met hartklachten of longproblemen
 • Minder vervuilende stoffen in huis
 • Ideaal voor mensen met een (huisstofmijt) allergie
 • Minder last van hoofdpijn
 • Perfecte oplossing voor mensen met huisdieren
 • Minder nare luchtjes in huis

De uitstekende luchtkwaliteit zorgt voor een betere gezondheid. Vooral mensen met klachten aan het hart, longen, luchtwegen of gewrichten hebben baat bij een airco die de lucht zuivert. Maar ook voor mensen met een verminderd afweersysteem.

Een luchtzuiverende airco is geschikt voor gebruik in huis, maar ook op kantoor of in het bedrijfspand. Eigenlijk overal waar mensen gedurende enkele uren per dag verblijven. Met een multisplit airco is het zelfs mogelijk om meerdere ruimtes te voorzien van een aangenaam klimaat en een zuivere lucht.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zuivert airco de lucht?
Schuiven naar boven