Een carnaval cadeau kopen? 7 leuke ideeën

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en is het begin van de vastentijd. De meesten staan hier niet bij stil en zien het vooral als veel gezelligheid. Dit feest staat in het teken van verkleden, muziek, vrienden en familie.

Een carnaval cadeau kopen is geen traditie, maar iets dat je de laatste tijd toch wat vaker ziet. Verras je partner, vriend(in), kind of iemand anders met een leuk carnavalscadeau. In dit artikel zie je 7 leuke ideeën voorbijkomen.

1. Een carnavalsmasker uit Venetië

Wat is een leuker carnaval cadeau dan een masker? Het carnavalsmasker is terug te leiden naar Venetië. In de 13e eeuw begon hier een traditie om tussen 26 december en het begin van de vastentijd een masker te dragen. Hiermee werd de identiteit verborgen. Het was de enige periode in het jaar waarin de lagere en de hogere klassen van de bevolking zich met elkaar kon vermengen.

Het Venetië masker is een oogmasker. Het kenmerkt zich door een sierlijke vormgeving en vaak goud, zwart of andere opvallende kleuren en versiersels. Het is een van die tradities die we niet mogen vergeten. Een mooi cadeau voor een carnavalsliefhebber of iemand die van tradities houdt.

Bekijk carnavalsmasker Venezia

2. Lederhose: voor carnaval en het Oktoberfest

Wat moet je met carnaval cadeau doen? Gaat het om een echte feestvierder of bierliefhebber, denk dan eens aan de lederhose. Deze wordt niet alleen met carnaval gedragen maar staat ook symbool voor het Oktoberfest.

De lederhose is een leren broek die traditioneel in Oostenrijk, Zuid-Tirol en Zuid-Duitsland wordt gedragen. In sommige streken is dit alledaagse kleding en kom je het nog steeds tegen. Het is officiële bergklederdracht en bestaat uit een korte broek of een langere kniebroek. Verder is het gebruikelijk om leren bretels te dragen, halfhoge schoenen en kniekousen.

3. Een carnavalsboeket

Op bezoek bij iemand wanneer het carnaval is? Neem een carnavalsboeket mee. Vooral in het zuiden maken ze prachtige carnavalsboeketten. Dit bestaat uit een boeket bloemen en groen, aangevuld met kleine ballonnetjes op stokken, veertjes en andere versiersels.

Het alternatief is een carnavalbloemstuk. Hierbij wordt er een bloemstuk in oase of in een vaas opgemaakt. Dit wordt grotendeels in de kleuren rood, geel en groen gedaan. Het bloemstuk wordt aangevuld met versieringen zoals veertjes, pompommetjes en andere feestelijke dingen.

4. Grappige haaraccessoires

Voor meisjes en vrouwen is dit een leuk carnaval cadeau: een of meerdere haaraccessoires. Hier is veel in te krijgen, van een hippie haarband tot een bloementiara of gekleurde haarlokjes.

Naar carnaval haaraccessoires

Deze haaraccessoires zijn leuk om cadeau te geven, maar natuurlijk ook praktisch voor jezelf. Bijvoorbeeld tijdens carnaval, kerst, een themafeest of een andere feestelijke gelegenheid.

5. Leuke gadgets

Je zoekt een klein carnavalscadeautje voor een goede vriend/vriendin of familielid. Of misschien wel voor een collega. Dan zit je altijd goed met een van de vele gadgets. Denk hierbij aan een grappig smartphonehoesje, een lichtgevende muts, discolamp of een van de grappige kleinigheidjes. Zoals een led armband, lichtgevende veters of led handschoenen.

6. Boek: Carnaval, een levensverhaal

Het is vaak lastig om een leuk cadeau voor carnaval te bedenken. Het boek ‘Carnaval, een levensverhaal’ gaat diep in op ons volksfeest. Met persoonlijke verhalen, beschouwingen en een beetje humor leidt de auteur je naar alle levensfasen van carnaval. Een prachtig cadeau en een dierbare herinnering.

Bekijk het boek

De Limburgse vlaai

Tijdens carnaval wordt er in het zuiden flink wat Limburgse vlaai gegeten. Sinds 2022 mag Limburgse vlaai alleen nog zo genoemd worden wanneer hij echt uit Limburg komt. Dit betekent uit Nederlands- of Belgisch Limburg.

Een Limburgse vlaai heeft een ronde platte bodem van maximaal 1 centimeter dik. De vulling bestaat uit vruchten zoals kersen, appels, abrikozen, pruimen of kruisbessen. Ook pudding of rijstebrij (rijstevlaai) is mogelijk. Hier overheen komt een laagje bladerdeeg, ruitjesdeeg of deegkruimels, in dit laatste geval wordt het een kruimelvlaai genoemd.

Toegeven, een Limburgse vlaai geef je niet met carnaval cadeau maar je geniet hier samen met familie of vrienden van. Vertrouw er maar op dat dit een echte Limburgse traditie tijdens carnaval is. Overigens ook wanneer er kermis in de stad of het dorp is, want dan wordt er óók Limburgse vlaai in huis gehaald.

Zo vier je carnaval

Van oorsprong is carnaval een rooms-katholiek volksfeest. Omdat vooral het zuiden van Nederland rooms-katholiek is, wordt carnaval hier uitbundig gevierd. Het feest was eigenlijk duidelijk bedoeld om zich voor te bereiden op de vastentijd van 40 dagen. Voor de vastentijd werd er drie dagen lang feestgevierd (carnaval).

Inmiddels is carnaval uitgegroeid tot een groot en bont feest met verkleedpartijen, optochten, carnavalsmuziek en vooral veel bier. Het wordt niet alleen in het zuiden gevierd, maar ook in andere delen van het land.

Hoe vier je carnaval? De datum ligt altijd 40 dagen voor Pasen, waardoor de exacte datum kan wisselen. Het carnavalsseizoen begint officieel op 11 november (de 11e van de 11e). Tussen 11 november en het echte carnavalsfeest gebeurt er niet zoveel, behalve hier en daar een boerenbruiloft. En natuurlijk de voorbereidingen op het feest.

Leuke carnavalskleding is het piratenkostuum, prinses, clown, verpleegster en eigenlijk alles wat gek of grappig is. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van maskers, hoedjes, haarkrijt of gekleurde haarspray. En natuurlijk schmink, als vervanging voor het masker.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een carnaval cadeau kopen? 7 leuke ideeën
Schuiven naar boven