Beste 10 kg wasmachine – beste uit de test (2022)

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een wasmachine met een vulgewicht van 10 kilogram noem je ook wel de 10 kg wasmachine. Deze is geschikt voor een groot huishouden. Maar ook wanneer je vaak grote dekens, een zomerdekbed of dikke winterjassen uitwast. Er past gewoon veel meer in de trommel. Ideaal want zo hoef je grote stukken niet naar de stomerij te brengen.

Wat is de beste 10 kg wasmachine? De best verkochte merken zijn die van AEG en Samsung. Er zijn natuurlijk ook andere en vaak goedkopere merken verkrijgbaar. Een aantal hiervan kwamen zelfs als beste uit de test.

Het vulgewicht van de wasmachine bepalen

Het is niet altijd zo eenvoudig om te bepalen welke wasmachine je nodig hebt. Daarom vind je hieronder een goede richtlijn waarvan het vulgewicht goed aansluit op de thuissituatie.

  • Een- of tweepersoons huishouden: kies voor een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg.
  • Drie- of vierpersoons huishouden: in deze situatie kun je het beste voor een wasmachine met een inhoud van 8 of 9 kg kiezen.
  • Vijf personen of meer: grote gezinnen gaan voor een wasmachine van 9 kg of beter nog, 10 kg.

Let wel een beetje op met de aanschaf van een 10 kg wasmachine. Wanneer je namelijk een éénpersoons of tweepersoons huishouden hebt dan is deze wasmachine veel te groot. Je draait dan continu halve wasjes, iets dat veel stroom en water kost. Bovendien wordt de was niet goed schoon. Ben je echter iemand die de was zo lang mogelijk opspaart dan is een 10 kg wasmachine wel weer een goed idee. Een volle trommel bespaart water & energie én je was wordt schoner.

Beste 10 kg wasmachine: aankooptips

Waarop letten wanneer je voor de beste 10 kg wasmachine gaat? Hieronder vind je praktische aankooptips. Natuurlijk vind je ook de best verkochte wasmachines van dit moment. Deze hebben allemaal een vulgewicht van 10 kg.

Tip 1: houd rekening met de breedte

Veel mensen staan er niet bij stil maar een wasmachine met een grote trommel betekent vaak dat deze breder is. Standaard hebben wasmachines een breedte van 60 cm. Dit kan bij een groot model zomaar 70 cm zijn. Houd hier rekening mee, de wasmachine moet namelijk wel in de door jou gekozen ruimte passen.

Let hierbij ook goed op de draairichting van de deur. De meeste wasmachines hebben een deur dat je naar links opent. Zoek je een model dat het deurtje naar rechts opent, dan is de keuze hierin best beperkt. Je kunt het deurtje ook niet zomaar omdraaien, hoewel dit bij sommige merken en modellen wél mogelijk is.

Tip 2: het toerental

De beste 10 kg wasmachine heeft een toerental van minimaal 1400 tpm. Hiermee komt de was niet kletsnat uit de machine. Sommige modellen hebben zelfs een toerental van 1600 tpm, dit is alleen maar beter. Laat een model met een toerental van 1200 liever staan, hier heb je niet veel aan.

Tip 3: het merk

Je komt nu bij de keuze voor een merk uit. De beste merken zijn Bosch, Siemens, Samsung, Miele en AEG. Ook Whirlpool is al jarenlang een goed en bekend merk. Goedkopere merken zijn onder andere Beko, Candy en Haier. Een goedkoop merk wil niet direct zeggen dat deze slechter is. Maar de prestaties zijn vaak minder goed. Over het algemeen gaan goedkopere merken minder lang mee dan de duurdere merken.

Dit is de beste 10 kg wasmachine

Eens kijken wat de beste 10 kg wasmachine op dit moment is. Hieronder vind je de best verkochte merken met een aantal populaire modellen. Zo weet je precies welke 10 kg wasmachine echt een aanrader is.

AEG 10 kg wasmachines

Een van de beste wasmachines met een vulgewicht van 10 kg. Bijvoorbeeld de 6000 series, een absolute topper. Deze heeft een geluidsniveau van 65 dB en een toerental van 1400. Er zit maar liefst 10 jaar garantie op de motor. Uiteraard voorzien van verschillende functies zoals afgestemde wasprogramma’s met een minimum energieverbruik. De 7000 series bevat zelfs een stoomfunctie. Dit laatste zorgt ervoor dat je minder hoeft te strijken en dat de kleding er opgefrist uitziet (en aanvoelt).

Een AEG wasmachine gaat gemiddeld 12,5 jaar mee. Dit is iets langer dan de gemiddelde levensduur (12 jaar). Alleen daarom al is het merk AEG een goede keuze. Ook de prijs is zeer reëel, hier is niets van te zeggen.

Bekijk AEG 10 kg wasmachine

Samsung wasmachine (10 kg vulgewicht)

Een van de beste 10 kg wasmachines is de Samsung WW10T654ALE, eerder als beste getest. Dit model heeft een geluidsniveau van 73 dB en een 1400 toerental. Voorzien van slimme wasassistent waardoor je minder water en energie verbruikt. Het model uit de 6000 serie is ook een aanrader. Ruim van binnen waardoor je er veel wasgoed in kwijt kunt. Bovendien zijn deze wasmachines zeer energiezuinig. Ze verbruiken 30% minder energie dan hun voorgangers.

Samsung wasmachines zijn vaak voorzien van QuickDrive. Dit zorgt ervoor dat je twee keer zo sneller wast waarbij je ook nog eens minder energie verbruikt. Of deze functie aanwezig is hangt natuurlijk van het model af.

Samsung wasmachines zijn over het algemeen wat duurder geprijsd dan AEG. Aan de andere kant gaat een Samsung wasmachine minder lang mee. Reken op een levensduur die tussen de 6 en 9 jaar ligt. Voordeel van Samsung is dat het vaak wel over de nieuwste technologie beschikt.

Naar Samsung 10 kg wasmachine

Siemens 10 kg wasmachine

Ook Siemens heeft een aantal modellen met een vulgewicht van 10 kg in het assortiment. Bijvoorbeeld de iq800 met een toerental van maar liefst 1600. Ook hierbij krijg je 10 jaar garantie op de motor. Dit model is voorzien van een anti vlekkenprogramma dat de 16 meest voorkomende vlekken moeiteloos verwijdert.

Afhankelijk van het model bedien je de Siemens wasmachine via de HomeConnect app. Je zet hem dus gewoon aan terwijl je ergens anders bent, hartstikke praktisch. De WM6HXE70NL iQ800 heeft deze functie en is als beste getest.

Een Siemens wasmachine is niet heel goedkoop. Voor de nieuwste en betere modellen betaal je al snel meer dan € 1200. Er is zelfs een model dat meer dan € 1500 moet kosten. Volgens de Consumentenbond zijn panelleden wel zeer tevreden over Siemens. Wasmachines van dit merk ontvangen dan ook hoge scores.

Bekijk Siemens 10 kg wasmachine

Best beoordeelde 10 kg wasmachine

Je kunt ook eens naar de best beoordeelde wasmachines kijken. Dit zijn modellen die van gebruikers een score ontvangen. Deze score loopt uiteen van 1-5 sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de wasmachine wordt beoordeeld.

De Beko WTE10744XDOS met een vulgewicht van 10 kg ontvangt een maximale score (5 sterren). Beko is een goedkoop merk dat een gemiddelde levensduur van 6-8 jaar heeft. Ondanks dat wasmachines van dit merk niet te lang meegaan hebben ze wel een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt minder, de wasmachine gaat ook minder lang mee. Een duidelijk verhaal.

Naar overzicht best beoordeelde wasmachines

Andere merken die goede beoordelingen ontvangen zijn Whirlpool, Samsung en Indesit. Het gaat hier om wasmachines die tussen de € 525 en € 650 kosten. Houd er wel rekening mee dat de beoordelingen sterk kunnen wisselen. Wat gebruikers vandaag goed vinden daar oordelen ze volgende maand misschien anders over. Dit geldt ook voor testen die je bij de Consumentenbond tegenkomt.

Veel gestelde vragen over de 10 kg wasmachine

Je gaat voor de beste 10 kg wasmachine. Misschien loop je wel met een of meerdere vragen over wasmachines rond. Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Waarom is een wasmachine zo zwaar?

Een wasmachine til je niet zomaar op. Zelfs met twee man is dit een zware klus. Het gemiddelde model weegt tussen de 60 en 90 kg. Waarom is een wasmachine zo zwaar? Dit komt omdat er aan de onderkant een betonblok zit. Het is bedoeld om de wasmachine tijdens het wassen op zijn plek te houden. Wanneer er geen contragewicht (betonblok) aanwezig zou zijn dan zou de wasmachine vooral tijdens het centrifugeren de hele kamer of badkamer doorgaan.

Waarom is een wasmachine wit?

Witgoed is een term voor elektrisch huishoudelijkapparatuur, waaronder dus ook de wasmachine. Het is je vast wel eens opgevallen dat veel van deze apparaten wit van kleur zijn. Waarom is een wasmachine eigenlijk wit? Omdat wit een frisse uitstraling heeft. Daarnaast is het voor de fabrikant goedkoper om alles in een en dezelfde kleur te maken. Overigens zijn er ook grijze en zwarte wasmachines verkrijgbaar, maar de keuze hierin is beperkt.

Waarom is een wasmachine slecht voor het milieu?

Wist je dat een wasmachine ongeveer 4% van je totale energieverbruik opslokt? Stroomverbruik zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Een wasmachine draagt dus bij aan verandering van het klimaat. Dat is dus waarom een wasmachine slecht is voor het milieu. Helaas is er nog geen goed alternatief, behalve het installeren van zonnepanelen of alles op de hand wassen. Het liefst in een tobbe met koud water, maar die tijd ligt al ver achter ons.

Waarom is een wasmachine zo duur?

Voor een wasmachine betaal je tussen de € 500 (goedkope merken) en € 1200 (betere merken). Waarom betaal je zoveel voor een wasmachine? Dit heeft alles met de techniek te maken. De moderne modellen zijn voorzien van een koolborstelloze motor met een directe aandrijving. Slimme wasmachines zijn uitgerust met indrukwekkende elektronica. De wasmachine houdt verschillende dingen zelf in de gaten. Bijvoorbeeld de belading en aanwezigheid van schuim.

Waarom moet een wasmachine waterpas staan?

Tijdens het centrifugeren trilt de wasmachine. Om te voorkomen dat deze nog harder gaat trillen en misschien wel van zijn plaats komt moet een wasmachine altijd waterpas staan. Nagenoeg alle wasmachines beschikken over verstelbare pootjes waardoor je de machine kunt uitbalanceren. Ideaal wanneer de vloer niet gelijkmatig is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste 10 kg wasmachine – beste uit de test (2022)
Schuiven naar boven