3D wandpanelen voor de woonkamer, een nieuwe trend

Met betrekking tot wanddecoratie voor de woonkamer is er voldoende keuze. Wandrekjes, canvas schilderijen of metalen sculpturen. Opvallend is dat 3D wandpanelen langzaam in opkomst zijn. Dit is namelijk de perfecte manier om de muur of wand te voorzien van opvallende, gekleurde en moderne decoratie. Bovendien kun je hier oude of lelijke (stukken) muur goed mee wegwerken.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Decoratieve wandpanelen

Alweer een standaard schilderij, spiegel of kunstwerk aan de muur? Behangen of schilderen omdat de muur er niet meer mooi uitziet? Veel mensen zijn er wel klaar mee en zoeken naar iets anders. Het moet niet alleen decoratief zijn maar ook makkelijk te bevestigen. Daarnaast is er nóg een wens: de wanddecoratie moet betaalbaar zijn.

3D wandpanelen zijn het antwoord op deze vragen. Verschillende merken hebben wandpanelen ontwikkeld die de woning opnieuw laten stralen. De panelen zijn in veel gevallen van ultralicht kunststof (pvc) maar er zijn ook panelen van hout, vilt of een ander materiaal. Veel 3D wandpanelen zijn voorzien van een matte uitstraling waardoor je geen hinderlijke weerspiegeling van (zon)licht krijgt. Ideaal voor het bekleden van muren die veel daglicht vangen.

Eindeloos combineren met kleuren

Geen interieur is hetzelfde, daarom kiest iedereen zijn eigen kleur. Met de 3D muurpanelen voor de woonkamer is dit mogelijk. De decoratieve wandpanelen zijn namelijk in veel verschillende kleuren of designs verkrijgbaar. Bijvoorbeeld het rustige en neutrale antraciet, wit of grijs. Maar ook opvallende kleuren zoals rood, geel, blauw en groen.

Kies uit een patroon van steenstrips, brickstone, houten mozaïek of andere designs. Je hebt ook gestoffeerde panelen die zeer geschikt zijn voor de woonkamer, slaapkamer maar ook de hobbykamer of werkkamer. Je kunt de panelen tegen elkaar bevestigen waardoor er één geheel ontstaat. Ook is het mogelijk om 3D wandpanelen met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld door twee wanden elk afzonderlijk te voorzien van hun eigen 3D muurpanelen.

Bekijk 3D wandpanelen

Let op met patronen en kleuren

Koop je panelen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn? Wanneer je kleuren wil combineren is het belangrijk dat je het contrast in balans houdt. Voor 3D wandpanelen met een design van steenstrips, tegels, houtmotief of een andere natuurlijke uitstraling kies je kleuren die heel dicht bij elkaar liggen.

De rustige of neutrale kleuren zijn prima te combineren met een of twee opvallende kleuren. Met betrekking tot de primaire of secundaire kleuren is het even opletten. Gebruik je meer dan twee van deze kleuren dan kan het al snel te druk worden. Zelfs voor de kinderkamer zou je niet meer met twee van deze kleuren moeten werken. Overprikkeling van de hersenen is ook niet goed.

De voordelen van 3D panelen: akoestisch en isolerend

Afhankelijk van het materiaal zijn 3D wandpanelen akoestisch of isolerend. Materialen zoals vilt, polyester en de meeste gestoffeerde panelen werken geluiddempend. Ideaal wanneer je last hebt van een echo in de woonkamer. Maar ook wanneer de woning vrij gehorig is en de buren hier last van hebben.

Sommige wandpanelen zijn ook licht isolerend. Het zal de energierekening niet drastisch omlaag brengen maar bij gebruik in koude ruimtes kan dit wel het verschil maken.

Naar akoestische wandpanelen

3D wandpanelen zelfklevend of met montagetape vastmaken?

Veel mensen zoeken naar zelfklevende 3D wandpanelen. Voordeel is dat je geen apart montagetape of lijm nodig hebt en het wandpaneel direct goed vastzit. Bij het bevestigen is er geen speciaal gereedschap vereist. Uiteraard zorg je wel voor een stofvrije en droge montage.

De meeste 3D wandpanelen kun je later weer makkelijk loshalen. Doe dit altijd voorzichtig en volgens gebruiksaanwijzing, hiermee voorkom je beschadiging. Het is ook mogelijk om de wandpanelen middels dubbelzijdig klevend tape te monteren. Dit hecht zich goed aan de muur en is op een later moment goed los te halen.

3D wandpanelen voor buiten gebruiken? Het paneel moet dan waterbestendig zijn. Kies voor een materiaal dat geen vocht opneemt zoals pvc/polyester of zandsteen. Bij gebruik buitenshuis is een stevige bevestiging middels montagelijm aan te raden. Ook kun je de panelen dan het beste laten impregneren.

Duurzaam materiaal en recyclebaar

Voor welke wanddecoratie voor de woonkamer je ook gaat, het moet duurzaam zijn. Je vindt de natuur, het milieu en de toekomst van de aarde belangrijk. Hoe duurzaam is deze wanddecoratie? Dat hangt een beetje van het materiaal af. Vilt ontstaat door het samenpersen van scheerwol. Hierdoor heeft het verschillende voordelen waaronder isolerend, geluiddempend en goed bestand tegen water en vuil. Bovendien kan het tegen hoge en lage temperaturen.

PVC brandt moeilijk en is hierdoor veiliger in gebruik dan bijvoorbeeld hout. De levensduur van PVC is over het algemeen vrij lang. Ook pvc panelen hebben een aantal voordelen waaronder eenvoudig onderhoud, vochtbestendig en geluiddempend.

Goedkope 3D wandpanelen

Wat moet dat kosten? Natuurlijk zoek je naar goedkope 3D wandpanelen. Bovenstaande panelen zijn zeer betaalbaar. Bovendien kun je ze op een later moment altijd uitbreiden. Dit is allemaal te danken aan de vele combinatiemogelijkheden. Het is wel aan te raden om tegelijkertijd met de wanddecoratie gelijk het dubbelzijdig klevend tape of een montagekit te bestellen, je moet het immers op de juiste manier bevestigen. Een goede bevestiging in één keer scheelt ook weer in de kosten.

Tip: deze wanddecoratie is niet alleen geschikt voor de woonkamer maar ook voor de keuken, slaapkamer, hal, kantoor of bedrijfsruimte.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial